Condamnări penale pe bandă rulantă pentru Dorin Dobrişan!

Acesta l-a tras în mocirla creditelor pentru care cerea şpagă şi pe patronul de la TDG, Ovidiu Vâleanu, judecătorii condamnându-i pe amândoi la închisoare.

Luna trecută, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv pe fostul director al CEC Bank Vâlcea, Dorin Dobrişan, la 4 ani închisoare cu executare şi interzicerea accesului în diferite funcţii şi demnităţi timp de încă trei ani. Potrivit deciziei penale nr. 705, Fostul bancher vâlcean a fost găsit de instanţă vinovat de luare de mită în formă continuată.
În aceeaşi cauză, completul de judecată l-a condamnat şi pe Ovidiu Văleanu, proprietarul cunoscutelor firme locale de distribuţie TDG şi Topi Import Export SRL,  la un an şi 6 luni închisoare şi interzicerea, de asemenea, a unor drepturi pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Tot în aceeaşi cauză, CA Piteşti l-a condamnat pe Florian Arsenescu, fost director economic al societăţilor comerciale amintite, la trei luni de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Un an de închisoare cu suspendare au primit şi Maria Popescu şi Marian Petrescu, casier, respectiv administrator în cadrul societăţii comerciale Topi Import Export, pentru mărturie mincinoasă.
Din motivarea deciziei reiese că judecătorii au dispus şi confiscarea sumelor de 267.642 lei, de la Ovidiu Vâleanu, respectiv 9.902 lei, de la Dorin Dobrişan, înscrisurile falsificate fiind declarate nule.

 

Mulţi afacerişti vâlceni, corupţi de bancherul vâlcean

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Dorin Dobrişan, în luna martie 2012. În sarcina fostului director al CEC s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (26 de acte materiale). Alături de Dobrişan a mai fost trimis în judecată şi Ovidiu Văleanu, administrator al SC TDG SRL Râmnicu Vâlcea şi SC Topi Import Export SRL Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: “dare de mită în formă continuată (26 de acte materiale); fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită; participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită”. Şi ceilalţi trei parteneri şi angajaţi ai lui Vâlceanu au fost deferiţi instanţei tot de procurorii DNA.
Dobrişan a mai fost condamnat şi în alte cauze, acuzat fiind tot de procurorii DNA de numeroase fapte de corupţie sau asociate cu corupţia. Cel mai recent exemplu este cel disjuns din cazul Electrovâlcea, firmă al cărei patron, Ovidiu Ciogescu, i-a construit (drept mită) o casă unui fost primar al comunei Boişoara pentru a obţine o lucrare pe raza localităţii.

 

Fostul director al CEC, renumit că lua şpagă pentru creditele pe care le acorda

 

“În cursul lunii decembrie 2007, inculpatul Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC Bank – Sucursala Râmnicu Vâlcea şi preşedinte al Comitetului de credite al aceleiaşi unităţi bancare, a pretins şi primit cu titlu de mită de la inculpatul Ovidiu Văleanu, administrator al SC Total Distribution Group Vâlcea SRL şi SC Topi Import Export SRL, un autoturism de teren cu o valoare de achiziţie în sumă de 267.642,90 lei, precum şi foloase necuvenite în sumă totală de 9.902,36 lei. Maşina şi foloasele necuvenite au fost primite pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Dorin Dobrişan să îl sprijine pe Ovidiu Văleanu să obţină în mod fraudulos mai multe credite în valoare totală de 13,1 milioane de lei pentru firmele pe care le reprezenta şi, pentru sine, un credit de nevoi personale în valoare de 562.500 lei. Spre exemplu, o parte din contravaloarea autoturismului a fost plătită de Ovidiu Văleanu la data la care a fost suplimentat unul dintre creditele pentru firme. În acest context, în vederea obţinerii creditului de nevoi personale, Văleanu Ovidiu a întocmit în fals şi a folosit mai multe documente (contract de consultanţă încheiat cu SC Topi Import Export SRL şi o adeverinţă de salariat şi vechime în muncă în cadrul aceleiaşi firme), acte semnate şi de inculpatul Florian Arsenescu, în calitate de director economic. În acelaşi scop, a determinat un angajat al firmelor respective să întocmească în fals două facturi fiscale pe care le-a folosit la documentaţia de creditare. Cu ocazia audierii în calitate de martori în acest dosar penal, inculpaţii Marian Petrescu şi Maria Popescu, angajaţi la firmele reprezentate de Ovidiu Văleanu, au făcut afirmaţii mincinoase în scopul de a-l exonera pe acesta de răspundere penală”, se arată şi în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Ovidiu Văleanu şi conturilor lui Dorin Dobrişan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *