Patru primari – patru cimitire şi un oraş fără locuri de veci

Mare dezbatere publică la Primăria Râmnicului pe tema celor patru cimitire propuse de consilierii locali râmniceni.

După argumente pro şi contra expuse de angajaţii Primăriei pentru toate variantele propuse public, timp de două ore, consilierii locali ai Dreptei au venit cu ideile lor şi au plecat cam plouaţi din cauza valului de antipatie primit de la cetăţenii prezenţi. Liberalii au decretat că trebuie aleasă varianta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, că distanţa nu reprezintă un impediment pentru cetăţenii Râmnicului, deoarece ETA are staţii în toate cartierele oraşului. Dezbaterea s-a finalizat fără un rezultat concret, cetăţenii şi preoţii prezenţi au declarat că a fost o pierdere totală de timp din cauza proastei organizări şi a luptelor politice dintre Executiv, consilierii PNL şi independenţii lui Mircia Gutău.

Trei legislaturi şi jumătate au tot făcut şi refăcut variante de proiect, unii au luat şi banii, alţi doar au negociat preţuri pentru cumpărarea terenurilor, cu toate acestea vâlcenii sunt ameninţaţi lunar de către municipalitate că dacă liberalii nu cedează, nu vor avea unde să-şi îngroape morţii pentru că cimitirele oraşului sunt ,,pline”.

Consilierii liberali şi independenţi din CL al Râmnicului au organizat săptămâna trecută o dezbatere publică privind stabilirea unei locaţii pentru un nou cimitir. Problema a apărut în momentul în care fiecare grup în parte, respectiv primarul Gigi Matei, consilierii liberalii şi cei independenţi au venit cu o variantă proprie.
Astfel, în acest moment, Râmnicul are pe hârtie trei cimitire, patru dacă punem şi varianta Stolniceni respinsă de Executiv: unul pe strada Argintari, în zona Morilor, proiect iniţiat de fostul primar Mircia Gutău, unul la Feţeni, iniţiat de fostul primar Romeo Rădulescu, unul la Răureni – propus de primarul interimar Gigi Matei, şi unul la Stolniceni, adus tangenţial în discuţie, propus de fostul primar Emilian Frîncu, variantă susţinută de consilierii liberali în şedinţa lunii noiembrie a CL.
Cum cele 11 cimitire ale oraşului se află la limita capacităţii, Executivul este obligat să aleagă una din cele trei locaţii propuse de liberali în dezbatere.
Cimitirul Râureni, considerat de primarul Gigi Matei cea mai avantajoasă variantă, are o capacitate de 100.000 de locuri, implică cheltuieli minime de amenajare, deoarece terenul este plan, fără alunecări de teren, accesul este uşor, posibilitatea de construire a unei parcări, şi o distanţă acceptabilă faţă de zona Ostroveni. Singurul dezavantaj îl constituie exproprierea proprietarilor din Zona Târgului Râureni care şi-au dat deja acordul.
Primarul Gigi Matei a declarat că această variantă este mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar, deoarece suma alocată pentru exproprierea terenurilor va fi mult mai mică decât suma necesară pentru reabilitarea terenurilor din Argintari şi Feţeni care au o capacitate mult mai mică.
Contrar iniţiatorilor, viceprimarul liberal Eduard Vîrlan s-a declarat de acord cu varianta primarului sau cu varianta Stolniceni.
„Dintre toate variantele, cred că viabilă este cea de la Râureni sau găsirea unei soluţii noi la Stolniceni. Trebuie să facem o situaţie exactă a costurilor şi să votăm ceea ce e mai bine pentru vâlceni”, a afirmat liberalul.
Reuşita variantei iniţiate de Matei depinde de starea de spirit a fostului primar Mircia Gutău, liderul consilierilor independenţi.

 

Cimitirul Argintari: propus de Gutău – refuzat de Matei

 

Consilierii liberali n-au renunţat la boicotul împotriva primarului şi, deşi iniţial se declaraseră pentru varianta Stolniceni, au susţinut varianta Inăteşti-Argintari. Liberalii au declarat că varianta este ideală deoarece terenul aparţine Consiliului Local, deci vor fi costuri zero, accesul este lejer, distanţa acceptabilă… iar traseul ETA trece şi prin zonă. Primarul Matei s-a declarat total împotrivă, majoritatea liberală a decretat că refuzul are la bază motive subiective, faptul că Matei a fost obligat să pună în practică toate proiectele lui Mircia Gutău şi i s-a cam luat.
Documentaţia cimitirului a fost elaborată în iunie 2008 şi a fost aprobată în şedinţă de Consiliu Local. Cimitirul are o suprafaţă de 4,5 hectare şi o capacitate de 4000 de locuri pe primele trei terase. Dezavantaje: realizarea unor lucrări de terasare şi de sprijinire a malurilor, ziduri de sprijin, drenare a apelor, colectare şi dirijare a apelor de suprafaţă, plantare de arbori pentru asigurarea stabilităţii şi contur al proprietăţii. Preotul Bisericii SF. Andrei şi-a susţinut cauza destul de bine, dar edilul Râmnicului a fost de neclintit şi din cauza unei aşa zise scrisori făcute de un grup de cetăţeni romi care şi-au exprimat dezacordul printr-o scrisoare trimisă Primăriei.

 

Cimitirul Feţeni: propus de Rădulescu – refuzat de localnici

 

Nici varianta Feţeni nu a avut o soartă mai bună, şi tot din vina cetăţenilor. Proiectul de hotărâre a fost făcut şi aprobat în mandatul fostului primar Romeo Rădulescu, în mai 2012. Suprafaţa este de 6,9 hectare, are o capacitate de 3000 de locuri şi se află la o distanţă de 5 km de oraş, dar ETA are traseu şi pe această rută.
Avantaje: terenul aparţine Consiliului Local, distanţa mică faţă de Cartierele Nord şi Goranu. Dezavantajul major al acestei locaţii sunt alunecările teren. Municipalitatea ar fi obligată să facă investiţii majore în drenarea apelor, modelarea şi stabilizarea terenului, plus că în dezbaterea publică realizată în zonă localnicii au declarat că municipalitatea şi-a bătut destul joc de ei cu groapa de gunoi şi adăpostul de câini.
Cimitirul Stolniceni a ieşit din discuţie în urma unor acuzaţii de corupţie lansate de primarul Matei la adresa Executivului Frâncu.
Rezultatul acestei dezbateri se va definitiva luna aceasta, în şedinţa CL, atunci vâlcenii vor afla unde-şi vor putea îngropa morţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *