Ambulanţierii vâlceni, agresaţi de curioşii de la locul accidentelor

Situaţii de neimaginat la locul accidentelor rutiere: victimele sunt fotografiate de turiştii curioşi aflaţi la faţa locului. Ambulanţierii vâlceni, majoritatea cu o experienţă de câţiva ani în acest domeniu, sunt luaţi de fiecare dată prin surprindere.

Niciunul n-a reuşit să treacă peste repulsia provocată de lipsa de empatie a acestora, de lipsa de respect faţă de victimele acestor drame. Directorul Serviciului de Ambulanţă Vâlcea, medicul Dan Pădureanu, a afirmat că ambulanţierii se simt depăşiţi de situaţie atunci când dau piept cu spectatorii prezenţi la locul accidentelor rutiere pentru că le îngreunează accesul spre victime. Nu de puţine ori aceştia au fost agresaţi verbal de curioşii care se pricepeau la toate, mai puţin la salvarea unei vieţi.
„Nu ştiu ce vor privitorii de la noi. Te dai peste cap să ajungi cât mai repede la locul accidentului şi când te dai jos din ambulanţă parcă te loveşti de un zid. În loc să se retragă, să-ţi facă loc, vin către tine agresivi, cu ameninţări… Tu te-ai dus acolo să salvezi nişte vieţi şi te trezeşti agresat. Vin grămadă peste tine, vorbesc peste tine, îţi dau sfaturi…E cumplit!
Cei care se află la locul unui accident trebuie să înţeleagă că avem nevoie de ,,loc” ca să intervenim, că trebuie să vorbească doar în momentul în care li se cer informaţii, nu în acelaşi timp cu noi, nu peste noi, pentru că nu mai înţelegi nimic. Sunt situaţii în care nu ai loc să-ţi faci meseria din cauza curioşilor care fac poze. Nu au nicio legătură cu victima, dar ei se înghesuie să facă poze cu ea, să fotografieze accidentul. Nu au pic de respect pentru morţi, pentru drama victimelor, şi niciun pic de empatie pentru supravieţuitori. Deşi am trecut prin foarte multe situaţii de acest gen, n-am reuşit să mă obişnuiesc. Pur şi simplu nu pot…”, a precizat şeful ambulanţierilor vâlceni.

 

Şoferii din Vâlcea, nota maximă la civism

 

Numit de curând în fruntea Serviciului de Ambulanţă Vâlcea, doctorul Pădureanu a realizat că nivelul de civilizaţie al unei persoane se vede în astfel de cazuri, în atitudinea faţă de dramele semenilor, cunoscuţi sau necunoscuţi.
Ambulanţierii au învăţat de mult că nivelul de civilizaţie nu are nimic de-a face cu diplomele sau statutul social. Surprizele cele mai neplăcute au venit şi vin de la medici sau de la persoane publice care se comportă incalificabil, deşi ar trebui să aibă un nivel de civilizaţie pe măsura educaţiei primite. Din păcate, ţoapele şi mârlanii se regăsesc în toate mediile sociale.
„Sunt cazuri în care suntem folosiţi pe post de TAXI de cetăţeni băuţi. Îl vezi că e beat, dar el acuză dureri de cap sau de altceva şi eşti obligat să-l duci la spital, chiar dacă vezi că nu are nimic. Este un abuz evident, dar pe moment nu ai ce face, trebuie să-l iei şi să-l duci la spital pentru că nu ai cum să probezi abuzul. Sunt destul de dese aceste situaţii, alergi în capătul celălalt al judeţului să salvezi o viaţă şi dai peste un beţiv sau peste un inconştient care te foloseşte pe post de mijloc de transport sau care nu are nimic grav, timp în care un alt bolnav, cu adevărat grav, ar putea să aibă nevoie de noi. Avem totuşi şi satisfacţii mai nou, printre ele se numără şi reacţia conducătorilor auto care au ajuns să conştientizeze importanţa eliberării căilor de acces. Cu toată circulaţia de calvar din oraş, sau poate tocmai din această cauză, se dau la o parte din trafic chiar dacă nu au unde, unii se urcă pe trotuare ca să ne facă loc. Este extraordinar, nici nu realizaţi cât de mult înseamnă pentru noi acest gest! Mai sunt şi ,,indiferenţi”, ca să folosim un termen mai blând, care refuză să ne dea prioritate, dar sunt foarte puţini, sperăm să înveţe regulile de civilizaţie de la semenii din trafic, nu din drame personale, pentru că unii doar aşa învaţă. Aşa cum sunt unii care ne adresează semne obscene sau îşi astupă urechile atunci când folosim sirena. Şi asta ţine tot de nivelul de civilizaţie. Mă întreb dacă reacţia ar fi aceeaşi în cazul în care bolnavul ar fi un membru al familiei…”, a precizat doctorul Dan Pădureanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *