Rezultat net pozitiv de 2,2 milioane de euro pentru Oltchim SA

Administratorii judiciari precizează că la rezultatul pe primele nouă luni din 2015 a contribuit substanţial creşterea vânzărilor la export

Rezultatele economico-financiare ale Oltchim SA pentru primele 9 luni ale anului curent publicate săptămâna trecută de consorţiul de administratori judiciari ai societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL) împreună cu administratorul special Bogdan Stănescu şi conducerea societăţii relevă că societatea vâlceană a realizat un rezultat net pozitiv de 10 milioane de lei (2,2 milioane de euro) din activitatea curentă a activelor care funcţionează, cel mai bun rezultat de la deschiderea procedurii de insolvenţă.

 

EBITDA, îmbunătăţit cu 109 milioane de lei faţă de perioada similară din 2013

 

Conform documentului citat, Oltchim şi-a îmbunătăţit substanţial rezultatele economico-financiare din activitatea curentă, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii anteriori: cifra de afaceri a ajuns la 571 milioane de lei (130 de milioane de euro), în creştere cu 135 de milioane de lei, respectiv cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 211 milioane de lei, respectiv cu 59% faţă de primele 9 luni din 2013. Totodată, pierderea totală din activitatea curentă s-a redus în doi ani cu 157 de milioane de lei, de la 173 de milioane de lei în primele 9 luni din 2013, la 16 milioane de lei, în perioada similară din acest an. EBITDA s-a îmbunătăţit cu 109 milioane de lei, de la minus 75 de milioane de lei în primele nouă luni din 2013, la 34 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2015. Rezultatul net total înregistrat de SC Oltchim SA în primele nouă luni din acest an este de 2,3 miliarde de lei. Rezultatele obţinute în primele 9 luni ale anului 2015 au permis companiei să achite integral şi la scadenţă datoriile curente şi, în plus, să reducă lună de lună datoriile restante, acumulate în prima parte a perioadei de insolvenţă, în special către personalul disponibilizat şi furnizorii principali. Din pierderile de 16 milioane de lei, 13 milioane reprezintă pierdere din activitatea de conservare a Diviziei Petrochimice Bradu, a instalaţiilor nefuncţionale de pe platforma de la Râmnicu Vâlcea şi a activelor situate în afara platformei. Restul reprezintă alte costuri financiar-bancare, calculate până la aprobarea planului de reorganizare a SC Oltchim SA.
Au crescut vânzările la polioli – polieteri

Creşterea cifrei de afaceri a SC Oltchim SA a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli-polieteri, produsul finit cu o pondere de 68% în cifra de afaceri, vânzările cantitative au crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de produse clorosodice (a doua grupă de produse ca pondere) au înregistrat o creştere cu 7%. Societatea valorifică peste 75% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară. SC Oltchim SA a înregistrat o balanţă externă netă pozitivă de 78 de milioane de euro, valoarea livrărilor la export şi a celor pe piaţa intracomunitară, în sumă de 96 de milioane de euro, fiind mult mai mare decât valoarea importurilor şi achiziţiilor intracomunitare, care au fost de numai 18 milioane de euro. “Creşterea constantă a vânzărilor pe pieţele externe demonstrează faptul că societatea a recâştigat încrederea clienţilor, livrând produse de calitate, la termenele şi în condiţiile solicitate de partenerii săi. (…) S-au făcut permanent eforturi pentru eficientizarea activităţii, reducerea cheltuielilor şi asigurarea lichidităţilor necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii curente, inclusiv prin efectuarea reabilitărilor care se impun pentru funcţionarea instalaţiilor de producţie în condiţii de siguranţă şi eficienţă”, se mai arată în documentul amintit, semnat de administratorii judiciari şi conducerea Oltchim SA.
De menţionat este şi faptul că, tot în primele 9 luni din 2015, societatea a reuşit să facă investiţii şi reparaţii capitale, numai din surse proprii, în valoare de 12,6 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei numai pentru reabilitarea a două electrolizoare la instalaţia Electroliza cu membrană, din care unul a fost reabilitat în luna septembrie 2015 şi 2 milioane de lei pentru reparaţia capitală la cuptorul de ardere var, efectuată în prima parte a anului în cadrul instalaţiei Propenoxid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *