Primăriţa Sonia Iliescu, amendată de ITM cu 5000 de lei

Legi încălcate pe bandă rulantă în Primăria Racoviţa

 

Primarul localităţii Racoviţa, liberala Sonia Iliescu îşi face propria lege în localitate prin încălcarea legislaţiei în vigoare. Timp de trei luni, primăriţa refuză să-i plătească viceprimarului Ion Tănase indemnizaţia, ascunde condica de prezenţă în biroul ei pentru nepontarea orelor de serviciu, dar îi plăteşte la zi pe cei care lipsesc cu zilele de la serviciu. Pentru neregulile semnalate şi confirmate în urma controlului, ITM a amendat-o săptămâna trecută cu 5000 lei.

Primăria Racoviţa a ajuns din administraţie teritorială… moşia primăriţei liberale Iliescu Sonia. Activista liberală conduce instituţia şi localitatea în funcţie de interesele personale, nu de legislaţie, regulamente sau alte acte normative.

Primăriţa şi-a făcut propriile reguli, total contrare legislaţiei în vigoare. Pe relaţii de muncă, Sonia Iliescu pontează prezente persoanele care nu trec cu zilele pe la birou şi le dă salariul întreg, celor prezenţi, cum este şi cazul viceprimarului, le confiscă condica de prezenţă şi le taie salariile. Scandalurile şi altercaţiile din Primărie dintre susţinătorii primăriţei şi grupul independenţilor şi consilierilor PSD au ajuns şi ele pe masa Inspectoratului de Poliţie.

 

Condică de prezenţă dosită şi salarii date pe ochi frumoşi

 

Viceprimarul Ion Tănase, fost consilier liberal, actualmente independent, nu şi-a mai primit salariul de trei luni de zile, deşi a sesizat toate instituţiile cu drept de control ale statului: Prefectura, Consiliul Judeţean şi ITM.

Primăriţa Sonia Iliescu refuză să-i dea indemnizaţia pentru că… aşa vor muşchii ei, un drept neprevăzut de legislaţia din România, şi cu atât mai puţin de cea Europeană… şi în niciun caz de cea a USA.

În discuţiile mai mult sau mai puţin oficiale, primăriţa declară că „nu-i va da banii nici dacă-i cere Obama acest lucru”, pentru că alegerea lui în calitatea de viceprimar s-a făcut ilegal, numirea nefiind avizată de secretarul primăriei, o persoană aflată mai tot timpul în concediu medical din cauze reale.

Contactat telefonic, viceprimarul Ion Tănase a declarat că alegerea lui este perfect legală, fapt confirmat şi de Prefectura Vâlcea, cât priveşte violenţele apărute în CL, vina aparţine în întregime primăriţei care refuză să-i recunoască în continuare calitatea de viceprimar, deşi instanţa s-a pronunţat în acest sens.

„Eu am fost votat de consilieri şi totul este perfect legal, iar Prefectuta a avizat alegerea mea în funcţia de viceprimar. Eu mă prezint zilnic la birou, nu am lipsit o zi, cu toate acestea nu mi-am primit drepturile salariale. Cât priveşte bătăile şi violenţele din CL, este exact invers. Eu am fost lovit când m-am dus să îmi iau funcţia în primire şi de atunci o ţinem într-un scandal doar pentru că nu-i convine trecerea mea ca independent.”, a precizat viceprimarul.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat un control la Primăria Racoviţa în care a descoperit foarte multe neconformităţi pe mai multe aspecte de activitate, chiar şi în cel semnalat de viceprimar. O parte dintre aspectele sesizate au fost transmise Inspectoratului Judeţean de Poliţie, o parte Prefecturii Vâlcea, sesizarea viceprimarului fiind retrimisă prefectului Dumitru Cornoiu.

„Da, este adevărat. Am făcut un control în Primăria Racoviţa şi am descoperit neconformităţi pe care le-a dat fie să intre în legalitate, fie le-am sancţionat.

Am primit o sesizare şi din partea viceprimarului Ion Tănase care sesiza faptul că primarul Sonia Iliescu nu-l pontează şi nu-l plăteşte. Sesizarea s-a confirmat, dar dat fiind faptul că viceprimarul e funcţionar public am trimis sesizarea spre rezolvare Prefecturii Vâlcea, pentru că nu intra în atribuţiile noastre. O parte din aspectele sesizate au fost trimise Prefecturii şi Inspectoratului de Poliţie pentru că erau de competenţa lor. Inspectoratul Teritorial de Muncă a identificat în urma controlului efectuat neconformităţi pe Hot.15 pe 2011, pentru lucrătorii contractuali, faptul că anumite persoane au fost pontate în lipsă, cât şi faptul că pe unele contracte nu era trecută data retribuţiei, au fost nereguli şi în zona concediilor de odihnă, nu a fost făcută nici dovada înmânării contractului de muncă şi nu a fost făcută nici transpunerea de date în REVISAL şi alte câteva nereguli pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională de 5000 lei”, a precizat inspectorul Ion Tănăsoiu.

Deşi se află într-un proces pe rolul instanţei de judecată cu viceprimarul Ion Tănase, primarul Sonia Iliescu pregăteşte un proiect de hotărâre pentru schimbarea acestuia cu un consilier liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *