Chinezii interesaţi de Oltchim – caută investitor să-i finanţeze

Combinatul Oltchim a ajuns de râsul satului, investitorii chinezi anunţaţi de administratorii judiciari sunt săraci lipiţi, mai săraci decât disponibilizaţii, iar firmele româneşti ţinute la secret sunt sublime, dar inexistente…Dacă existau…se anunţau la Guvern, Minister sau în mass media de specialitate.

Incredibil, dar adevărat. Administratorii judiciari ai Oltchim fac declaraţii trăsnite. Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care împreună cu Rominsolv asigură administrarea judiciară a combinatului, a declarat în cadrul conferinţei de presă organizată la Bucureşti, unde ziariştii sunt mai puţin informaţi cu privire la realitatea din combinat, că mult aşteptata companie chineză care-şi tot anunţă „interesul” pentru combinatul Oltchim de câţiva ani de zile ar prelua combinatul, dar nu poate , pentru că… nu a găsit investitor.
Adică compania Junlun vrea să cumpere Oltchim, dar nu are o leţcaie în cont, are nevoie de un alt investitor, unul viabil financiar şi interesat să investească în societatea de pe platforma chimică vâlceană, altfel intenţia de privatizare „cade”.
Bălan susţine că partea chineză preferă să meargă „închis”, fără publicitate… Normal, nu are niciun motiv, atât timp cât e lefteră şi depinde de alţii.
„Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă, interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea”, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, pentru www.bursa.ro Nu ştim de ce vin dacă nu au bani, oraşul l-au mai văzut…decorul nu s-a schimbat…

Trei investitori, toţi ţinuţi la secret de administratorii Oltchim

Aceeaşi publicaţie a anunţat că Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare, una din partea companiei chineze şi două din România. Informaţia a fost dată de avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. Cum era de aşteptat, avocatul a refuzat să dea numele investitorilor, a precizat doar că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.
„În afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei”, a precizat Piperea. Se pare că şi existenţa celor trei este destul de incertă, pare un basm cu zâne. Dacă existau, administratorii ar fi trâmbiţat numele lor la oră de maximă audienţă.
Anii trecuţi, aşa zisa companie chineză Junlun Petroleum, a avut drept „concurenţi”, la fel de „serioşi”, fondul de investiţii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza şi compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR. Toţi au dispărut în ceaţă.
Oltchim, societatea care funcţionează contra logicii
Publicaţia economică aminteşte că Oltchim a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014.
„Din activitatea curentă, Oltchim a consemnat o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013. Din activitatea instalaţiilor care funcţionează, Oltchim a obţinut un profit total brut de 3 milioane de euro, dar a contabilizat şi o pierdere de 11,2 milioane de euro determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie, precum şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare. Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli – polieteri vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere cu 3%. Societatea valorifică peste 75% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară. Societatea estimează pentru 2016 obţinerea de profit pe total activitate, respectiv acoperirea integrală a cheltuielilor cu amortizarea şi a cheltuielilor financiare. Ultimul an când Oltchim a înregistrat profit pe total activitate a fost anul 2006. Astfel, la o cifră de afaceri de 168 milioane euro, aproximativ aceeaşi valoare ca în 2015, preţurile de vânzare fiind mai scăzute decât media anului 2015 determinate de reducerea preţurilor la petrol, societatea estimează EBITDA de 12,3 milioane euro, respectiv cu 2,7 milioane euro mai bun decât în anul 2015 şi profit din exploatare de 330.000 euro. Profitul pe total activitate este estimat pentru anul acesta la 110.000 de euro”, mai notează www.bursa.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *