Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, refuza dialogul cu medicii!

Medicul clujean Dan Mihail Nicolau, seful Sectiei de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”din Cluj-Napoca si singurul medic din Romania care cu ajutorul unui laser performant opereaza metastaze pulmonare, ii cere demisia Ministrului Sanatatii, domnul Patriciu Achimas-Cadariu. Tehnocratul responsabil cu gestionarea sistemului sanitar roman refuza dialogul cu medicul, care, aflat la cateva luni de iesirea la pensie, cere sa mai ramana in sistem pentru a putea pregati o viitoare generatie de medici, capabila sa ii duca munca mai depare. In aceste conditii, medicului clujean nu ii ramane alta varianta, decat aceea de a profesa in sistemul privat, acolo unde o operatie costa intre 15.000 si 20.000 de Euro.
“In 2-3 luni fac varsta de pensionare si nu mi se mai acorda prelungire ca sa am timp sa formez pe alti medici in aceste tehnici, iar ca sa trec in privat nu este solutie pentru pacienti. O operatie costa 15.000-20.000 euro, pe cand in sistemul de stat e gratis, adica beneficiaza orice platitor de asigurare de sanatate. Voiam sa-i prezint si sa discutam despre cum rezolvam problema bolnavilor de cancer care au nevoie de operatiile pe care le fac. A refuzat Asociatia Bolnavilor de Cancer, i-au solicitat intrevedere si i-a refuzat, tocmai cei care au adunat 140000 euro ca sa am cel mai performant aparat cu care sa-i operez”, a declarat medicul Dan Mihail Nicolau.
Suparat pe situatia creata, medical Dan Mihail Nicolau a lansat pe contul sau personal de Facebook urmatoarea scrisoare deschisa adresata Ministrului Sanatatii.

„Cine sunteti Dumneavoastra, Domnule Ministru?
Cine sunteti Dumneavoastra, Domnule Ministru sa va permiteti sa nu vorbiti cu contribuabilii care va platesc pentru a le asigura un confort la sanatate si de a asigura satisfactia pacientilor si a corpului medical?
Cine sunteti, Domnule Ministru ca sa ma puneti in situatia de a cere scuze prietenilor, cunostintelor si celor care ma citesc pentru faptul ca v-am girat ca bonitate si profesionalism?
Am sustinut numirea Dumneavoastra fiind clujean angrenat in sistemul de sanatate din 1975, cunoscindu-va bine parintii onorabili, profesionisti cinstiti si performanti, a caror moralitate nu poate sa fie pusa la indoiala.
Acum trebuie sa recunosc greseala de gandire pe care am comis-o si imi cer scuze tuturor celor pe care i-am indus in eroare. Va intreb din nou. Cine sunteti Dumneavoastra, Domnule Ministru ca sa refuzati discutiile cu sindicatele din sanatate, cu oraganizatiile pacientilor, cu oamenii din sistem?
Am incercat sa intru in legatura cu Dumneavoastra nu pentru a va cere o favoare de timp pentru o cafea, ci pentru a va semnala cateva nevoi ale sistemului a caror corectie va revin ca si sarcina.
Domnule Ministru, Dumneavoastra aveti obligatia de a asculta pe cei care va platesc pentru a asigura un sistem de sanatate performant si nu pentru o judecata a contribuabilului venita ca din partea unui extraterestru care constata ca cetatenii romani beneficiaza de o asistenta medicala mai buna decit o merita.
Cine sunteti Dumneavoastra? Imi permit sa va intreb, deoarece profesional am luat primariatul cu media 10 in concurs unic pe tara, in Bucuresti si nu pe plan local. Am reusit sa imaginez tehnici chirurgicale citate in World Journal of Surgery, tehnici care se practica in diferite tari din lume. Imi permit sa va critic din pozitia celui care a reusit organizarea in Cluj-Napoca a unui congres anual, ordinar, al unei societati europene (2006 Congresul anual al Societatii Europene de Chirurgie Toracica, Cluj-Napoca, Romania). Imi permit sa va critic pentru ca am obtinut brevet de inventie pentru o proteza valvulara cardiaca (1992). Imi permit sa va critic fiindca am introdus in Romania chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, Cluj-Napoca si Romania fiind printre putinele tari din lume unde se practica curent aceste procedee chirurgicale.
Pentru toate acestea, imi permit sa va intreb cine sunteti si ce ati realizat?
Va intreb, Domnule Ministru, in calitate de tehnocrat, ce ati produs progresiv pentru sistemul de sanatate si fac o paralela intre Dummeavoastra si mentorul pe care il aveti, onorabilul si respectatul Prof. Dr. Irimie., omul care a refuzat demnitati pentru a pune la punct Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
Va sugerez, Domnule Ministru, in calitate de coleg mai varstnic, sa va priviti in oglinda si sa aveti curajul sa va asumati lipsurile manageriale necesare functiunii pe care v-ati asumat-o si va rog sa iesiti in fata natiunii si sa va cereti scuze pentru infatuarea si aroganta cu care ati jignit contribuabilii pe care trebuie sa-i serviti si nu sa-i umiliti.
Astept un gest de onoare si demnitate din partea Dumneavoastra sub numele de DEMISIE.”

Redactia INFO PULS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *