Sinistraţii de la Ocne, fără apă şi canalizare, dar taxaţi la impozite

Ministerul Economiei ştie, dar tace de 10 ani

După aproximativ 10 ani de la marea strămutare a sinistraţilor de la Ocnele Mari în zona Căzăneşti, oamenii trăiesc tot fără canalizare şi apă curentă… şi acte de proprietate asupra proprietăţilor. Primarul Petre Iordache rezolvă problema deşeurilor o dată pe lună prin vidanjare, celelalte probleme nu pot fi rezolvate pentru că ţin de Ministerul Economiei, un minister care doarme de un deceniu şi mai bine. Şi ca nebunia să fie totală, strămutaţii plătesc şi în prezent impozite pe casele prăbuşite în cavernele de sare. Conducerea firmei Conversmin susţine că toată nebunia putea fi rezolvată prin două Hotărâri de Guvern care să reglementeze trecerea terenurilor şi a utilităţilor aferente construcţiilor din domeniul privat al statului şi administrarea Ministerului Economiei în domeniul public al municipiului Rm. Vâlcea şi în administrarea Consiliului Local Rm. Vâlcea. Două HG, atât îi desparte pe sinistraţi de civilizaţie.
Bătaie de joc la Ocne: sarea a trecut, sinistraţii au rămas şi fără acte. Ministerul Economiei a înregistrat un record greu de egalat…funcţionează fără să facă nimic, nimic bun. De aproximativ 10 ani de zile se chinuie să finalizeze acţiunea de strămutare a sinistraţilor de la Ocnele Mari în cartierul Căzăneşti – Copăcelu, un demers ce putea fi rezolvat prin două Hotărâri de Guvern. Aflaţi la cea de-a treia strămutare şi la al optulea an în afara civilizaţiei, deoarece trăiesc fără apă curentă şi canalizare, sinistraţii au luat cu asalt Primăria Ocnele Mari şi Prefectura Vâlcea. Oamenii susţin că reprezentanţii Ministerului au promis încă din vara anului trecut că vor rezolva problema până cel târziu în toamna aceluiaşi an, dar minunea nu s-a întâmplat. Săptămâna trecută, primarul localităţii Ocnele Mari, liberalul Petre Iordache a cerut ajutorul prefectului Dumitru Cornoiu în vederea organizării unei întâlniri cu toţi factorii implicaţi în această problemă, deoarece oamenii au ajuns la capătul răbdării: nu-şi pot vinde, dona sau închiria proprietăţile, nu pot face contracte pentru serviciile de utilităţi. Nu există!
Cum era de aşteptat, Ministerul Economiei nu a avut nicio reacţie, fapt care a obligat conducerea Conversmin să vină cu precizări şi explicaţii pe problemele semnalate de localnici.

Fără acte de proprietate… dar buni de plata impozitelor

Directorul general al Conversmin, ing. Purcaru Stamin Ion susţine că acţiunea de strămutare nu s-a putut finaliza din punct de vedere juridic din cauza lipsei unui cadru legislativ clar care să reglementeze astfel de acţiuni cu caracter deosebit. Purcaru a precizat că inerţia Ministerului a creat o situaţie fără precedent în care oamenii sunt obligaţi să plătească impozite pentru casele demolate sau prăbuşite în cavernele de sare. O situaţie inacceptabilă.
„Începând cu anul 2011, societatea Conversmin a solicitat celor în drept iniţierea Hotărârii de Guvern prin care utilităţile eferente construcţiilor de locuinţe pentru proprietarii afectaţi de lucrările de lichidare a situaţiei din Câmpurile I şi II, Ocnele Mari, care au fost strămutaţi pe amplasamentul Căzăneşti, să fie trecute din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului Economiei în domeniul public al municipiului Rm. Vâlcea şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Rm. Vâlcea. Vă comunicăm că periodic SC Conversmin SA transmite informări către Ministerul de resort la Direcţia Generală Resurse Minerale şi Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale prin care reamintim situaţia de fapt a proprietarilor şi proprietăţilor de la Ocnele Mari pentru urgentarea realizării schimbului de proprietate a terenurilor şi imobilelor şi demolarea acceselor preluate.

În aceste informări subliniem de fiecare dată că întârzierea transferului de proprietate a utilităţilor şi întârzierea încheierii contractelor de schimb de proprietate generată de lipsa unui mandat din partea statului reprezentat de autoritatea competentă în acest caz conduce la:
– imposibilitatea exercitării drepturilor de proprietate de către proprietarii strămutaţi, fapt care generează mari nemulţumiri cetăţenilor care doresc să îşi aducă îmbunătăţiri imobilului în care locuiesc;
– obligarea proprietarilor strămutaţi la plata, în continuare, a impozitelor pentru proprietăţile afectate (multe din acestea fiind prăbuşite în cavernele din Câmpul I sau II), fapt care generează alte nemulţumiri şi petiţii din partea acestora;
– imposibilitatea ca proprietarii strămutaţi să încheie contracte individuale pentru furnizarea apei potabile şu epurarea apei menajere în cartierul Căzăneşti, fapt care generează o situaţie complet anormală pentru plata utilităţilor;
– funcţionarea defectuoasă şi implicit degradarea instalaţiilor nou executate (cu fonduri de la bugetul de stat) pentru furnizarea apei potabile şi epurarea apei menajere datorată lipsei unui administrator, operator specializat.”

Preluarea proprietăţilor afectate, blocată 9 ani

Purcaru a mai precizat că în prezent se află pe circuitul de avizare cele două proiecte de lege necesare pentru finalizarea procedurilor, ultimul vizând efectuarea schimbului de proprietăţi între Statul Român şi proprietarii imobilelor situate în zona de risc din oraşul Ocnele Mari, jud. Vâlcea afectate de lucrările de închidere a câmpurilor, procedură lăsată baltă din 2009.
– Proiectul Hotărâre a Guvernului privind trecerea, fără plată, a reţelei stradale, a reţelelor de utilităţi şi a dotărilor comune aferente locaţiilor din cartierul Căzăneşti şi cartierul Copăcelu din minicipiul Rm. Vâlcea, precum şi a suprafeţelor de teren ocupate de acestea, din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului în domeniul public al municipiului Rm. Vâlcea şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Rm. Vâlcea.
– Proiectul de Ordin al Ministerului Economiei „Aprobarea efectuării schimbului de proprietăţi între Statul Român şi proprietarii imobilelor situate în zona de risc din oraşul Ocnele Mari, jud. Vâlcea afectate de lucrările de închidere din Câmpul I şi II de sonde Ocnele Mari, jud. Vâlcea”.

Directorul a afirmat că „din punct de vedere legal, decizia este la dispoziţia ordonatorului de credit care finanţează activitatea, respectiv Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi că acţiunea de despăgubire va continua până la rezolvarea tuturor cazurilor supuse analizei SC Conversmin SA, ritmul de desfăşurare al acestora fiind condiţionat de valoarea fondurilor bugetare alocate anual.”

Totul se învârte în jurul Ministerului Economiei, un minister care-şi schimbă miniştri de şase ori pe an, de regulă cu indivizi care habar nu au cu ce se mănâncă activitatea ministerului. Primarul Iordache a declarat că marea întâlnire va avea loc la o dată stabilită de prefectul Dumitru Cornoiu, dacă va mai fi prefect şi săptămâna viitoare. Sinistraţii au picat din nou la mijloc, în plină vânătoare de vrăjitoare a prefecţilor PSD şi UNPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *