Consiliul Judeţean Vâlcea – datorii de 1,3 milioane de lei la RAJDP Vâlcea

Conducerea liberală a Consiliului Judeţean Vâlcea cere performanţă managerului societăţii RAJDP Vâlcea, liberalul Nicolae Vălimăreanu, dar o faultează cât poate. Anul trecut, o parte din consilierii judeţeni, chiar şi liberali, au cerut demiterea directorului şi numirea unei persoane cu o gândire mai futuristă… Cum asfaltul nu are nimic de-a face cu proiectele futuriste, ci doar cu recuperarea banilor pe lucrările executate, şi RAJDP-ul are nevoie tot de lichidităţi pentru a deveni profitabil.
Societatea s-a chinuit timp de trei ani şi mai bine să-şi recupereze de la primari şi terţi banii pe lucrările executate, unii au plătit doar în urma proceselor în instanţa de judecată, alţii şi-au plătit datoria etapizat.
În prezent, Consiliul Judeţean Vâlcea este cel mai mare datornic al RAJDP, instituţia înregistrează o datorie de 13 mld lei vechi către societatea aflată în subordinea sa, şi nu se grăbeşte să o achite. În condiţiile date, consilierii judeţeni liberali îşi permit să ameninţe lunar societatea cu decapitarea conducerii, o parte dintre angajaţi fiind trimişi acasă din cauza pierderilor înregistrate, pierderi provocate de neplata lucrărilor executate în majoritatea cazurilor în campaniile electorale. La fiecare ciclu electoral, RAJDP a fost obligat să execute lucrări de asfaltare în baza unor comenzi politice venite de la conducerea CJ, indiferent de culoarea politică a acesteia, fără a avea garanţia achitării lor într-un termen rezonabil care să-i permită funcţionarea fără sincope.
Practic, în loc să-şi plătească datoria istorică faţă de RAJDP, conducerea CJ a dat afară o parte din muncitorii care-şi prăjeau plămânii cu asfalt sub considerentul că alte cheltuieli sunt mai importante, cheltuieli ce puteau fi amânate. Asta nu a împiedicat CJ să aprobe anul trecut un proiect de hotărâre prin care membrii noului Consiliu de Administraţie, toţi alergici la voluntariat, să beneficieze de o indemnizaţie „decentă”, suma totală alocată …15 000 lei, în condiţiile în care societatea se afla la un pas de faliment.
Cel mai grav este faptul că societatea a încercat timp de un an de zile să achiziţioneze două utilaje necesare desfăşurării activităţii, majoritatea utilajelor aflându-se într-un grad mare de uzură, din aceeaşi cauză… lipsa banilor, minunea s-a produs abia la începutul acestei săptămâni. CJ cunoaşte toate aceste „detalii”… dar nu a „găsit soluţia”. Soluţia este una singură… achitarea datoriei către RAJDP. Cum anul trecut nu a fost an electoral, Regia nu a mai înregistrat pierderi, anul acesta avem trei cicluri electorale, iar RAJDP va intra din nou în colaps din cauza comenzilor politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *