Matei nu vrea să-i dea bani lui Grigorescu

Situaţie fără precedent posibilă doar în Râmnic: o Hotărâre de Consiliul Local bate o lege reactualizată. Consilierii locali ai Râmnicului au decis că bibliotecile municipale nu pot fi finanţate de CL…pentru că nu sunt fundaţii, asociaţii, cluburi sportive sau instituţii de cultură. Se pare că aleşii locali habar nu au că Biblioteca Judeţeană organizează frecvent acţiuni culturale şi educative pentru tinerii acestui oraş, deci şi pentru copiii lor şi au refuzat cererea de finanţare a programelor culturale şi plata utilităţilor la cele trei filiale aflate pe teritoriul oraşului. Aleşii urbei au aprobat în schimb alocarea câtorva zeci de milioane de lei pentru finanţarea unor reviste scoase de fundaţiile înfiinţate special în acest scop.
Directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, profesorul Remus Grigorescu, a cerut din nou primarului interimar Ion Gigi Matei fonduri pentru dotarea cu documente şi funcţionarea celor trei filiale aflate pe teritoriul municipiului în cartierele Traian, Ostroveni şi Goranu. În data de 5 ianuarie a.c, directorul Grigorescu, coleg de partid cu primarul interimar al Râmnicului, a trimis Primăriei o adresă în care specifica faptul că Biblioteca Judeţeană, funcţională în municipiul reşedinţă de judeţ, are şi rol de Bibliotecă Municipală, fiind singura bibliotecă publică existentă în Municipiul Rm. Vâlcea. Directorul precizează că utilizatorii săi sunt în proporţie de peste 90% locuitori ai Râmnicului şi conform art.27 din Legea nr.334/2002, cu modificările şi completările ulterioare, bibliotecile judeţene îndeplinesc şi rolul de biblioteci municipale în municipiul reşedinţă de judeţ. Consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ pot finanţa programe culturale, achiziţii de documente, lucrări de investiţii şi pot susţine cheltuieli materiale şi de capital pentru biblioteca judeţeană respectivă.”

Bibliotecile locale – sabotate de consilierii locali
Sprijinul solicitat s-a referit la asigurarea cheltuielilor cu utilităţile aferente spaţiilor în care funcţionează cele trei filiale şi a fost estimat la aproximativ 11 000 lei anual: energie electrică – 2.600 lei; energie termică – 4.286; serviciu salubrizare – 305 lei; apă – 376 lei; telefonie, internet – 2.640 lei; lemne de foc – 670 lei, pentru filiala din Goranu.
Răspunsul a venit la începutul lunii februarie, evident unul negativ, chiar dacă Primăria Râmnicului aruncă câteva milioane de lei bune pentru finanţarea unor reviste culturale abonate de ani buni la banii publici şi a unor activităţi culturale discutabile.
„Ca răspuns la solicitarea dvs. de sprijin financiar, prin care ne solicitaţi suma de 10.870 lei pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere aferente sediilor filialelor din municipiu ale Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul pentru anul 2016, vă comunicăm că în conformitate cu art. 2 din Regulamentul privind acordarea de sprijin financiar din bugetul local – capitolul 67 ,,Cultură, recreere, religie”, actualizat prin HCL nr. 80/29.04.2015, beneficiarii acestui sprijin pot fi doar asociaţii, fundaţii, cluburi sportive sau instituţii culturale – altele decât cele din subordinea administraţiilor locale sau judeţene, iar în conformitate cu art. 7, alin. 1, din acelaşi Regulament, nu se pot aloca bani pentru plata cheltuielilor administrative curente de tip plată utilităţi.”

Fundaţiile iau bani cu sacul – Biblioteca se uită lung

În concluzie, Biblioteca Judeţeană nu poate primi finanţare din partea Primăriei Râmnicului pentru cele trei filiale aflate pe teritoriu municipiului reşedinţă de judeţ pentru că nu a fost prinsă în HCL emis de CL, deşi organizează acţiuni culturale şi oferă resurse educaţionale pentru elevi. O fundaţie care scoate o revistă culturală citită doar de membrii fundaţiei şi duşmanii de breaslă poate să primească o sponsorizare de până la 200 milioane lei vechi, pragul cel mai mic situându-se la 20 milioane lei vechi. O bibliotecă nu poate să primească un leu pentru că aşa au decis consilierii locali care în majoritatea cazurilor habar nu au ce au votat, de foarte multe ori fiind puşi în situaţia de a-şi anula propriile decizii.
Directorul Remus Grigorescu nu înţelege acest regulament, de ce la Râmnic nu se poate, în condiţiile în care alte biblioteci judeţene din ţară beneficiază de prevederile Legii bibliotecilor. Nu ştim dacă-l ajută, dar nici consilierii locali nu-şi înţeleg propriile HCL, altfel nu ar vota împotriva lor la trei luni distanţă.

 

Ionuţ Alexandru Lucian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *