Adio interceptări! Curtea Constituţională lasă DNA fără “urechi”

Procurorii nu vor mai putea dispune ca supravegherea tehnică a unei persoane, prin metode precum interceptări telefonice, să fie efectuate și de „alte organe specializate ale statului”, alături de organul de cercetare penală, în speță Parchetul și DNA, sau de poliție, dacă această sintagmă, care sugerează Serviciul Român de Informații, nu va fi clarificată. Aceasta, deoarece judecătorii Curții Constituționale au decis, marți, că sintagma în cauză este neclară.
Textul Codului de procedură penală, din capitolul privind punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, analizat, marţi, de către judecătorii Curţii stabileşte, în forma actuală, că procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei „ori de alte organe specializate ale statului”.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că această sintagmă, și anume „ori de alte organe specializate ale statului” este neconstituţională.
„Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor”, au transmis judecătorii la finalul ședinței.
Practic, judecătorii consideră că această sintagmă nu indică suficient de clar la cine anume se referă ca fiind alte organe specializate ale statului, pentru ca persoanele supravegheate să fie în cunoștință de cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *