DECIZIE ȘOC A LUI CIOLOȘ!

Premierul Dacian Cioloș a dat luni primele indicii despre reforma administrației publice la care lucrează Guvernul. Cioloș a vorbit despre o posibilă „re-gândire” a sistemului de impozite și taxe locale și a dat ca exemplu impozitul pe proprietate, despre care a spus că „poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piață a imobilelor și nu pe baza amplasării lor”. Premierul a relansat dezbaterea despre regionalizare: el a vorbit despre ineficiența actualelor județe și a dat ca posibilă soluție crearea a opt regiuni, cu eliminarea actualelor consilii județene.

Într-un discurs susținut luni la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, Cioloș a vorbit despre cele mai mari trei probleme ale administrației locale din Romania:
  • 1) fragmentarea administrației publice locale, în special în mediul rural, dar și la nivel regional.
  • 2) probleme serioase de coordonare și integrare a diferitelor programe de dezvoltare, finanțate din fonduri naționale sau europene, la toate nivelurile: local, județean, regional, național.
  • 3) problema resurselor financiare pe care le are la dispoziție administrația publică locală: venituri proprii reduse – multe autorități locale se bazează aproape exclusiv pe diferitele tipuri de transferuri.

Printre soluțiile enuntate de premier la problema fragmentării administrației locale se numară impunerea prin lege a comasării/fuziunii între diverse entități astfel încât să nu mai existe „entități ce furnizează servicii publice la mai puțin de 3000/5000 de locuitori”.

Cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș:

– Intenționăm să revedem Programul Național pentru Dezvoltare Locală pentru a-i asigura mai multa eficiență și adaptabilitate la nevoile reale ale comunităților, precum și mai multă compatibilitate și corelare cu ceea ce putem finanța prin fonduri europene, scrie hotnews.ro.

– Sunt 3 aspecte importante cărora trebuie să începem să le găsim soluții durabile, echitabile și eficiente – ele trebuie abordate deschis, curajos și din timp.

Sursa:

http://stireazilei.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *