ȘOCANT! Marea Britanie iese din UE? Cine urmează?

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a avertizat marți că, dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în urma referendumului din 23 iunie, o dezbatere asupra unui ‘Czexit’ (prin analogie cu ‘Brexit’) este de așteptat și în Republica Cehă.

”Dacă Marea Britanie părăseste UE, o dezbatere asupra retragerii Republicii Cehe va fi așteptată în câțiva ani’, a declarat Sobotka, citat de agenția cehă CTK, preluata de AFP. ‘Impactul riscă să fie într-adevăr enorm’, a subliniat el, atrăgând în același timp atenția asupra consecințelor pe care le-ar putea avea o eventuală retragere a țării sale din UE, în special în sectorul economic și cel al securității.

Premierul ceh a semnalat totodată că, în cazul unei astfel de situații, Cehia riscă să reintre în ‘sfera de influență’ a Rusiei. ‘Ar fi o negare absolută a evoluției de după 1989′, data căderii regimului comunist la Praga, a afirmat el, citat de Agerpres.

De amintit că, după divizarea pașnică a Cehoslovaciei în 1993, Republica Ceha s-a alăturat NATO în 1999, Slovacia urmând-o în 2004, an în care cele două țări au aderat la UE.

Un sondaj efectuat în octombrie 2015 de institutul STEM arăta că trei cehi din cinci sunt nemultumiți de apartenența țării lor la UE. Sentimentul antieuropean, alimentat în special de fostul președinte eurosceptic Vaclav Klaus, șef de stat în perioada 2003 — 2013, este în prezent legat în special de criza migratorie.

Sursa:

http://www.aktual24.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *