CE SCHIMBĂRI VREA SĂ FACĂ KLAUS IOHANNIS?

După cum dezvăluiam în exclusivitate în urmă cu doar câteva zile, apropiata vizită oficială a lui Klaus Iohannis în Israel are o importanţă istorică, urmând să reprezinte o adevărată bornă. Dar nu pentru politica externă a ţării, ci pentru viitorul sistemului, pentru că preşedintele s-a decis în sfârşit să mute, după efectuarea acestei vizite. Şi după cum reiese din informaţiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, ar putea fi vorba de o încercare „blitzkrieg” de a da un adevărat şah mat la vârful serviciilor, urmând a se opera schimbări majore la conducerea a nu mai puţin de patru structuri: Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei şi chiar Serviciul de Informaţii Externe.

Desigur că, pentru mulţi, o astfel de mişcare ar putea fi la fel de surpinzatoare ca şi învierea unui mort tocmai când e coborât în groapă. Uite însă că minunea s-ar putea să aibă totuşi loc, majoritatea schimbărilor fiind programate chiar în perioada postului Sfintelor Paşti. Şi după atâta amar de vreme în care lăsase să se creadă că a fost „încălecat” total de structuri, Klaus Iohannis are şansa să mizeze acum totul pe o singură carte, arătând că poate fi şi un preşedinte jucător, dar numai atunci când are asii potriviţi în mânecă. După cum, de asemenea, deşi planul Cotrocenilor este pus la cale până la cele mai mici amănunte, şeful statului ar putea să dea înapoi şi până la urmă să-i tremure pixul cu care trebuie să semneze decretele decisive.
Totuşi, cunoscătorii sistemului merg pe prima variantă, cea a „curăţeniei de primăvară” în sistem.

Se cutremură sistemul
A trecut mai bine de un an de zile de când Klaus Iohannis s-a instalat la Palatul Cotroceni. Şi, dacă nu a acţionat la nivelul vârfului sistemului din prima lună, era clar că următoarea perioadă propice unei asemenea operaţiuni era tocmai după împlinirea unui an de mandat. Ceea ce ar arăta că şeful statului nu a acţionat nici precipitat, dar nici nu este atât de slab încât să scape cu totul frâiele puterii din mână. Şi uite că s-a împlinit sorocul! La Palatul Cotroceni se şi pregăteşte declanşarea unui adevărat cutremur la nivelul sistemului. Iar intensitatea maximă a „seismului” care va lovi mai multe servicii secrete este prognozată pentru lunile martie-aprilie, urmând ca lucrurile să se aşeze apoi, începând cu luna mai.

Zece pe un loc
Unul dintre serviciile unde sunt aşteptate schimbări majore este şi SPP-ul. Iar o primă undă de şoc poate fi prognozată pensionare a influentului general Alexandru Burian, adjunctul directorului general şi omul care răspunde de domeniul informaţiilor. De asemenea, „dispariţia” publică din ultima vreme a generalului Lucian Pahontu pare să fie doar primul pas al retragerii acestuia. Şi chiar dacă generalul Gabriel Creţu a preluat practic din mers conducerea de facto a structurii, acesta având probabil şi gânduri de mărire, găsirea unui înlocuitor pentru longevivul Lucian Pahontu este mult mai complicată, un număr mare de posibili succesori fiind în cărţi pentru şefia SPP-ului. Însă cum fiecare variantă are proprii susţinători, probabil că, pentru a nu se stârni animozităţi, soluţia preferată va fi una de compromis, prin preluarea şefiei serviciului de către un „consorţiu” format din mai multe tabere, ai căror reprezentanţi ar urma să-şi împartă funcţiile de conducere.
Există însă şi varianta că, în ceea ce priveşte SPP-ul cel puţin, luarea unei decizii să fie amânată până după data de 7 mai, când este ziua oficială de înfiinţare a serviciului.

Îşi caută înlocuitor
Deşi ferită de implicarea în orice scandal şi având reputaţia unei structuri de elită, se pare că nici Direcţia Generală de Informaţii a Armatei nu va fi ocolită de valul schimbării. De altfel, există informaţii care susţin că aici trecerea va fi una lină, fără turbulenţe fratricide, actualul conducător al DGIA, generalul Marian Hapau, căutându-şi deja un înlocuitor care să preia şefia informaţiilor militare. Şi chiar dacă anumitor militari din conducerea serviciului li s-ar putea imputa eventual anumite afinităţi pentru o anume partidă politică, este de aşteptat, conform tradiţiei, că la DGIA lucrurile să nu degenereze şi ordinea specifică militarilor să facă astfel încât, în cel mai rău caz, rufele să fie spălate în familie.

Capăt de drum
De asemenea, tot spre o retragere fără valuri se îndreaptă şi generalul Marius Opriş, cel care a condus atâta amar de vreme Serviciul de Transmisiuni Speciale. Iar STS-ul tocmai a finalizat transpunerea în practică a sistemului care va fi folosit în premieră la „localele” din iunie şi care va face astfel încât alegerile să nu mai poată fi fraudate fără ca reprezentanţii Ministerului de Interne să nu depisteze în timp real acest lucru. Aşa că, eventual, în „scrisoarea de adio”, Opriş poate miza foarte bine pe ideea că „maurul şi-a făcut datoria” pentru a-şi explica iniţiativa aşteptatei pensionari.

Au venit, au plecat
Un alt greu al „vechii gărzi” din servicii care ar putea părăsi conducerea operativă a serviciului, pe care o asigura de multă vreme, este şi generalul Silviu Predoiu de la SIE. Serviciu care va fi oricum supus unei „întineriri” masive, chiar dacă nu a fost luată încă o decizie definitivă cu privire la viitorul profesional al generalului Silviu Predoiu. Cel care, în ultimii doi ani mai ales, reuşise să dea o adevărată lovitură prin racolarea unor „creiere” adevărate, din diverse domenii, în slujba SIE. Numai că, în ciuda eforturilor lui Predoiu, remunerarea ridicolă asigurată prin bugetul structurii i-a făcut pe tinerii elitişti să părăsească deja pe capete serviciul, trecând în privat, pe salarii şi de zece ori mai mari. De asemenea, apariţia a tot mai mulţi „combinatori” din vechea gardă a SIE în tot felul de anchete intrumentate de către structuri ar putea fi un alt motiv al remanierii din mers a Serviciului de Informaţii Externe.

Sursa:

http://www.enational.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *