Prefectul Cornoiu, obligat de lege să suspende actuala conducere a CJ

Prefectul Dumitru Cornoiu încearcă să facă scăpată de la suspendare actuala conducere interimară a Consiliului Judeţean pentru a se salva de la demitere. Conform legii, preşedintele interimar Gheorghe Păsat şi vicepreşedintele interimar Romulus Bulacu sunt suspendaţi de drept prin efectul deciziei instanţei din data de 7 martie  şi a Legii contenciosului administrativ. Art. 14, alin. 5 din legea cu pricina spune foarte clar că în cazul în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat sau declarat nelegal de către instanţă acesta este suspendat de drept. Cum instanţa de judecată, respectiv Curtea de Apel Piteşti, a decis printr-o hotărâre definitivă că cele trei hotărâri atacate de Prefectura Vâlcea sunt nelegale…  următoarele hotărâri emise cu acelaşi conţinut de consilierii liberali se suspendă de drept prin efectul legii.

Suspendarea executării actului

(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.

(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor.

(3) Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare.

(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept. În acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.

Conducerea liberală – ameninţări cu demiterea

Liberalii susţin că sunt în legalitate pentru că şi-au dat demisia după emiterea primelor hotărâri şi s-au reales din nou.

„Până în prezent conducerea CJ Vâlcea nu a fost asigurată în baza celor trei hotărâri (n.r. hotarari adoptate in decembrie 2014) atacate de prefect, întrucât prin hotărârile nr. 2, 3 şi 4 din 06.01.2015 institutia a luat act de încetarea prin demisie a mandatelor de vicepreşedinte, de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte şi de consilier judeţean delegat să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui”.

Ce nu spun liberalii este faptul că hotărârile adoptate după aşa zisa depunere a demisiilor, demisii fără obiect deoarece cei doi fuseseră deja suspendaţi prin acţiunea Prefecturii, au acelaşi conţinut cu cele trei hotărâri declarate  nelegale de către Curtea de Apel Piteşti.

Consilierii liberalii ştiu că şi-au băgat bocancii-n lege, dar mizează pe trocul făcut de prefectul Dumitru Cornoiu cu câţiva dintre greii actualului Guvern care i-au promis menţinerea pe funcţie, un fapt confirmat de prezenţa lui în scaunul de prefect deşi în ţară pesediştii sunt daţi afară pe capete de la conducerea prefecturilor.

Conducerea PNL Vâlcea îl ameninţă cu demiterea pe prefectul Cornoiu  încă de la prima acţiune în instanţa de judecată în speranţa că acesta va face “ciocul mic” şi va renunţa la atacarea celorlalte trei hotărâri la fel de nelegale. Până la decizia definitivă declarată luni, 7 martie de Curtea de Apel Piteşi, prefectul a avut o scuză, iar tergiversările din prezent sunt doar o formă de faultare a legii şi a deciziei instanţei. După respingerea recursului formulat de consilierii liberali, decizia Curţii de Apel Piteşti menţine practic decizia Tribunalului Vâlcea din septembrie 2015 de anulare a celor trei hotărâri nelegale şi-l obligă pe prefect să o respecte urmând paşii ceruţi de Legea contenciosului administrativ… suspendarea celor trei hotărâri, deci şi a celor doi liberali numiţi prin abuz la conducerea CJ.

Drept urmare, în baza deciziei instanţei de judecată, prefectul Dumitru Cornoiu este obligat de lege să atace rapid în instanţa de contencios administrativ cele trei hotărâri emise care au  acelaşi conţinut cu cele declarate nelegale de Curtea de Apel.

Astfel, cei doi liberali numiţi ilegal în fruntea CJ vor fi suspendaţi de drept în secunda doi de la de depunerea cererii la instanţa de contencios administrativ.

În cazul în care refuză demararea procedurii, prefectul  Dumitru Cornoiu riscă o plângere penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *