CENTURA DE SIGURANŢA SALVEAZĂ VIEŢI!

Una dintre cauzele care contribuie la creşterea riscului de victimizare din accidente rutiere este şi faptul că folosirea centurii de siguranţă nu reprezintă o prioritate pentru pasagerii din faţă şi, cu atât mai puţin pentru cei de pe locurile din spate.
În perioada 14-20 martie a.c. la nivel naţional se desfăşoară acţiuni pentru impunerea respectării prevederilor legale cu privire la portul centurii de siguranţă, scopul acestor activităţi constituindu-l reducerea riscului de victimizare a participanţilor la traficul rutier. Activitatea face parte din campania preventivă iniţiată în plan naţional „Alege viaţa” în conformitate şi cu calendarul de activităţi din anul 2016 al Organizaţiei Poliţiilor Europene – TISPOL.
În acest sens, şi la nivelul Poliţiei Rutiere Vâlcea sunt organizate zilnic acţiuni în trafic, la nivelul întregului judeţ, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere.
Conform legislaţiei în vigoare toţi pasagerii unui autovehicul, inclusiv cei de pe bancheta din spate, trebuie să poarte centura de siguranţă. Experţii în siguranţă auto au calculat că şansele de supravieţuire în caz de accident cresc cu peste 50% în cazul purtării centurii de siguranţă.
Cu toate acestea, un studiu IMAS arată că, la noi, există prejudecata că nu e nevoie de centură, întrucât din cauza aglomeraţiei se circulă încet şi pericolele sunt mai mici, dar se omite că mare parte din accidente au loc în mediul urban.
Dar dacă efectele utilizării centurii de siguranţă sunt benefice, de ce nu toată lumea
poartă centura? Printre şoferi circulă mituri potrivit cărora centura este periculoasă pentru că te împiedică să ieşi din maşină în cazul unui accident, că şifonează hainele, că este incomodă şi că airbag-ul oferă suficientă protecţie. Cu toate acestea, coliziunile sunt periculoase chiar şi la viteze mici. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul trei al unei clădiri.
PREA MULŢI OAMENI SUNT RĂNIŢI GRAV PENTRU CĂ NU FOLOSESC CENTURA DE SIGURANŢĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *