Expulzat de elevii din trei clase, profesorul Predescu aruncă cu „mizerii” în conducerea Colegiului „Lahovari”

Sursa: www.voceavalcii.ro

În ultima perioadă, conducerea Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea a fost supusă unor atacuri sub centură într-un anumit ziar din presa locală. Atacurile vin pe chestiuni pe cât de vechi, pe atât de nereale. Culmea este însă că în spatele întregului scandal este un profesor de la „Lahovari”, care în urmă cu câţiva ani a fost suspendat de Ministerul Educaţiei după ce s-au constatat anumite nereguli în activitatea lui de corectură la examenele de bacalaureat. Este vorba despre profesorul de Limba română Ion Predescu, acesta fiind acum extrem de nemulţumit că nu mai prinde ore la Lahovari, în condiţiile în care elevii din trei clase l-au dat pur şi simplu afară de la orele de curs.

De o bună perioadă de timp, directorul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, Constantin Drugan, trece prin momente grele ale vieţii sale, confruntându-se cu probleme de sănătate destul de grave. În ciuda faptului că a fost operat şi urmează un tratament zilnic, directorul Drugan îşi găseşte timp să se ocupe şi de unitatea de învăţământ, pe care o conduce, ca de obicei, cu o mână forte. Acesta ne-a mărturisit însă că nu se aştepta la asemenea atacuri grosolane din partea unui coleg, dar trebuie totuşi să îi dea o replică.

Cum s-a aflat că în spatele atacurilor de presă împotriva directorului Drugan se află profesorul Ion Predescu? Simplu! Predescu nici măcar nu a ascuns acest lucru, el plimbând toată ziua ziarele asupra sa, prin tot municipiul, şi spunând în dreapta şi-n stânga că el este autorul articolelor care sunt semnate însă de altcineva. Problema nu este asta însă, ci faptul că Ion Predescu aruncă cu mizerie şi cu acuzaţii nefondate, deşi profesorul are grave probleme de moralitate şi de profesionalism.

 

Predescu, scos de elevi „în şuturi” de la clase…

În urmă cu patru ani, profesorul Ion Predescu a fost primit în cadrul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” chiar de directorul Drugan, care l-a considerat un cadru didactic valoros, care poate aduce un plus la clasele de elită. Numai că, şeful instituţiei s-a înşelat amarnic, pentru că la scurt timp, elevii claselor unde Predescu era profesor s-au revoltat, cerând cu insistenţă scoaterea lui de la ore, ei acuzând că nu înţeleg şi nu învaţă nimic.

Până şi părinţii au intervenit, unul dintre ei fiind un cunoscut consilier local al municipiului Râmnicu Vâlcea. S-au făcut şedinţe cu părinţii, s-au făcut cereri şi plângeri la conducerea şcolii, iar elevii au refuzat să mai intre la orele de Limba română ale lui Predescu. Acest lucru nu s-a întâmplat numai într-o singură clasă, ci în trei clase de liceu.

„Am încercat la început să mediez problema şi să îi liniştesc pe elevi, dar nu am avut ce face. Elevii pur şi simplu au refuzat să intre la ore. Este vorba totuşi de trei clase, iar liceeni se gândeau, pe bună dreptate, că au în faţă un examen de bacalaureat de trecut şi că nu au învăţat nimic de la profesorul Predescu. Au fost presiuni mari din partea părinţilor” – ne-a declarat directorul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”.

 

Agramatul Predescu loveşte puternic

Nemulţumit vădit că este îndepărtat, Ion Predescu s-a „predat” în cele din urmă, iar în luna octombrie 2015 a depus o cerere la „Lahovari” prin care cerea să-i fie atribuite ore la alte clase. Ciudat este însă că, în modul său caracteristic şi penibil, profesorul Predescu a aruncat vina în cârca elevilor, care, chipurile, „au avut viziuni diferite asupra unor concepte…”.

Cel mai grav lucru este că cererea depusă la secretariat, cu nr. 2032/08.X.2015, pare scrisă de un agramat şi nu de un profesor doctor aşa cum se laudă că este. Cităm doar un pasaj din cererea respectivă, cu menţiunea că mare parte din ea este neinteligibilă şi cu greu am putut descifra ceva: „Subsemnatul, Predescu V. Ion, profesor gr. did. I dr., la Colegiul „Alexandru Lahovari” (genealogie 4 de aproape 90 de ani), vă rog să înţelegeţi situaţia creată la clasa a X-a F şi disponibilitatea mea de-a preda la altă clasă”. Alte comentarii sunt de prisos!

Profesorul, suspendat de Ministerul Educaţiei…

În anul 2013, profesorul Ion Predescu a fost suspendat pe o perioadă de 2 ani de Ministerul Educaţiei, după ce Corpul de Control al ministrului a descoperit o serie de nereguli în activitatea lui de corector în Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Astfel, în ultimii doi ani, Predescu a avut interzis să se apropie de vreo lucrare de bacalaureat, el fiind pur şi simplu îndepărtat.

Şi activitatea de la „Lahovari” i s-a restrâns, în acest moment el predând la doar o singură clasă, unde ţine opt ore. Nemulţumirea lui Predescu a pornit din decembrie 2015, când la Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” s-au făcut restrângeri de activitate, iar legea spune că cel care pleacă primul este cel care e titular în două şcoli, profesorul de Română fiind găsit în această postură.

 

Directorul Drugan reacţionează…

După atacurile din presă ale lui Predescu, directorul Constantin Drugan a dorit să lămurească anumite lucruri, fără însă a intra în polemică cu profesorul recalcitrant. „Mi-au fost puse o serie de întrebări de către profesorul Ion Predescu, pentru că ştiu sigur că el se află în spatele articolelor de presă. Nu am de ce să răspund şi să mă justific eu în faţa domnului Predescu, însă aş dori să se clarifice anumite lucruri. Întrebările acelea sunt cu substrat şi sunt acuzat de tot felul de aberaţii. În primul rând vreau să îi spun că nu am fost niciodată demis, ci dânsul a fost suspendat de Minister pentru doi ani. De altfel, mă acuza în legătura cu proiectul de reabilitare al Colegiului Lahovari. Păi, aş vrea să îi spun că manager de proiect este cineva din cadrul Serviciului Programe Externe din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, iar eu nu am avut nicio legătura cu fondurile şi cu licitaţiile. Eu doar am avut ambiţia să văd acest proiect terminat. Mi-a mâncat sănătatea, dar a fost ambiţia mea de a lăsa ceva în urmă, de a pune umărul la modernizarea unuia dintre cele mai bune licee din Vâlcea.

Cât despre explicarea modului cum fost stabilite normele didactice pentru profesorii colegiului, vreau să spun doar că nu le stabilesc eu normele, iar el ar trebui să cunoască legea. S-a legat şi de modul cum am obţinut eu masteratul şi de lucrarea mea de gradul I. Despre masterat îi spun că am terminat cu media de 9,98, iar în ceea ce priveşte lucrarea, îl invit să o citească. Cam atât vreau să spun pentru că nu aş dori să intru în polemică, ci doar să înceteze aceste atacuri, pentru că avem lucruri mai bune de făcut în şcoală…” – ne-a declarat directorul Constantin Drugan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *