RACOVIŢA, RAIUL ILEGALITĂŢILOR

Motto: Când se închid ochii, se deschid buzunarele.

 

La sesizarea unui grup de cetăţeni asupra ilegalităţilor comise de primarul comunei Racoviţa, d-na Sonia Iliescu, am revenit după şase ani constatând foarte multe abuzuri şi încălcări ale legilor în vigoare.

În anul 2012 îmi desfăşuram activitatea de anchete şi investigaţii jurnalistice la săptămânalul „Jurnal de investigaţii” constatând că de fiecare dată autorităţile au efectuat controale superficiale, parcă încurajând-o pe doamna primar să-şi creeze propriul imperiu în zonă. Presa vremii a scris nu o dată despre Sonia Iliescu şi abuzurile săvârşite de către aceasta. Enumerăm câteva dintre abuzurile săvârşite pe parcursul mandatului:

  • La data de 13 octombrie 2008, ziarul „Impact Real” menţionează următoarele nereguli: 1. terenul şcolii folosit pentru deschiderea unei cârciumi; 2. un bar deschis în curtea grădiniţei; 3. porţiuni de terenuri concesionate ilegal; 4. afaceri în familie; 5. toaletă comună pentru copiii de la şcoală şi clienţii magazinului.
  • În data de 6 iulie 2010, ziarul „Viaţa Vâlcii” pune pe prima pagină articolul: „Primăria Racoviţa construieşte ilegal pe terenul unei familii” în care se supune atenţiei publice şi autorităţilor că s-a comis un fals în acte, inducând în eroare guvernul şi Banca Europeană privind banii pentru canalizare şi aducţiune apă menajeră într-un cătun numit punctul „Bolovan”.
  • În data de 7 martie 2016 am fost în localitate şi în baza investigaţiei jurnalistice am filmat toate situaţiile sesizate de localnici şi de către viceprimarul Ion Tănase. Prin exces de zel şi abuz de funcţie, doamna primar Sonia Iliescu l-a suspendat pe viceprimarul Ion Tănase ridicându-i-se toate obligaţiile de exercitare a funcţiei. A mai fost raportat un dig de sprijin în punctul „Râul Băiaşu”, unde de fapt nu apare decât ridicarea unui perete de piatră neconsolidat.
  • Concesionarea din islazul comunal a unui teren în suprafaţă de 13.000 mp prin licitaţie cu un singur participant.
  • Gravele nereguli constatate de ISU s-au lăsat cu amenzi destul de consistente.
  • Menţinerea în funcţia de secretar din data de 9 decembrie 2014 a doamnei Mica Elena, care nu deţine studii juridice, aşa cum impune legea. De reţinut că documentele ce aparţin obligativităţii întocmirii lor de către secretar sunt întocmite de fapt de o nepoată a doamnei primar pe numele de Ramona Diaconescu, iar doamna Mica face doar oficiul semnării.
  • Eliberarea adeverinţelor de rol în vederea obţinerii cărţilor de identitate unor cetăţeni de etnie ţigănească. Cu voia primarului, printr-o decizie verbală a permis la foarte mulţi rudari să-şi construiască locuinţe fără a deţine documente de construcţie şi teren în proprietate, folosindu-i pe aceştia ca maşinărie de vot favorabilă dânsei.
  • Autoturismul primăriei îşi face permanent veacul în garajul personal al doamnei primar, iar autogrederul staţionează la poarta dumneaei. Dezinteresul primarului pentru clădirile dezafectate aparţinând domeniului public care ar putea fi reabilitate şi puse la dispoziţia cetăţenilor din barăcile fostului TCH, care trăiesc în condiţii inumane. Am putea adăuga şi indiferenţa şi tolerarea directorului şcolii care scoate elevii din timpul orelor la încărcat de buşteni declarând că aceasta nu este problema dânsei. La fel procedează şi cu situaţia magazinului alimentar aparţinând nepotului său Narcis şi a barului din curtea şcolii, deţinut de domnul Octavian Robescu, membru PNL, la fel ca doamna primar. Legislaţia în vigoare spune clar că nu pot fi amplasate baruri şi restaurante la mai puţin de 500 m de unităţile de învăţământ.

Pe terenul aparţinând domnului Traian Boicescu, prin abuz săvârşit de către Sonia Iliescu, nefiind în posesia documentelor de construcţie şi fără să despăgubească în vreun fel proprietarul, a construit un cartier de 60 de case cetăţenilor de etnie ţigănească.

Pentru toate aceste ilegalităţi, doamna Sonia Iliescu a primit nenumărate amenzi consistente, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru multe obiective prioritare cetăţenilor comunei. Este clar că la Racoviţa nu ar fi fost atâtea acte de încălcare a legii şi abuzuri în funcţia de primar fără girul mai marilor PNL.

Poate de data aceasta DNA-ul va descinde şi la Primăria Racoviţa măcar în beneficiul cetăţenilor acestei localităţi, dacă nu în litera legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *