Fostul vicecampion mondial de box, tineret, vâlceanul Marian Fînăţan: „Acum, boxul românesc e în regres, aşa cum se întâmplă, în general, cu întreg sportul românesc!”

Prezent la emisiunea Sport Plus, la TV Etalon, fostul vicecampion mondial la tineret (box), vâlceanul Marian Fînăţan a vorbit despre începuturile sale în acest sport: „Eram în clasa a 9-a la Liceul de Construcţii (actualmente „Ferdinand 1 – n.r.) şi am avut o altercaţie, la ora de atelier, cu un coleg. Acesta se lăuda că mă bate pentru că făcea judo. Aşa că şi eu m-am ambiţionat şi m-am apucat de box. La început a fost ambiţie, dar apoi, în cazul meu, vorbesc, a fost plăcere şi dorinţă de a face performanţă. Am avut şi şansa de a fi o echipă, dar şi un antrenor care, nouă, copiilor de atunci, ne-a fost ca un tată, domnul Eugen Petruş”.

 

Se gândeşte să revină acasă

 

Plecat de 16 ani în Spania, Marian Fînăţan se gândeşte să revină acasă: „Nimeni nu pleacă de plăcere afară. Te duci gândind că dacă tu nu ai avut, măar să aibă copiii tăi. Dar, oricât de mult ai sta acolo, după un timp, rădăcinile te trag acasă. De aceea, după atâţia ani cât am stat plecat, mă gândesc să mă întorc acasă”. Vâlceanul şi-a creat un respect în Spania pentru că a ştiut să facă asta, în timp: „Noi, românii, în general, suntem o comunitate respectată afară. E adevărat că ne-au mai făcut unii de râs, dar noi, cei care am fost corecţi ne-am căpătat respect. Şi apoi, pe mine boxul m-a format ca om, m-a pregătit pentru viaţă”.

Învins, în finala mondială, de un dominican

Marian Fînăţan, legitimat la CS Chimia Rm. Vâlcea, a participat, în 983, la Mondialele de tineret în Republica Dominicană. A câştigat trei meciuri până a ajuns în finală, iar acolo a pierdut cu un sportiv din ţara gazdă. De altfel, după ce a ajuns campion mondial, sportivul dominican a trecut la profesionişti şi după numai un an a ajuns campion mondial. Întrebat dacă, în opinia sa, Lucian Bute ar fi trebuit să se retragă după ultimele meciuri pierdute, Marian Fînăţan spune că gălăţeanul încă mai vinde. „Şi apoi, chiar dacă pierzi, nu te-ai băga la un meci la care să iei cel puţin 7-800 de mii de euro?! La box nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Poţi să-i dai un pumn adversarului şi să-l faco KO în secunda 2, sau invers, poţi s-o iei tu, să vezi stele verzi”.

„80 la sută din K1 e box”

Vâlceanul Marian Fînăţan crede că încă mai prinde, în Europa, acel K1, sport bărbătesc ce îmbină cunoştiinţe din box, judo sau kingboxing. „Eu cred că 80 la sută din K1 e box. Majoritatea celor care au făcut box se duc la K1, motivaţia fiind, desigur, cea financiară, banii”. În opinia lui Marian Fînăţan boxul românesc este în regres. Asta şi pentru că, aşa cum se întâmplă şi în celelalte sporturi, statul român nu investeşte nici în box.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *