REVOLTĂTOR! Declarația iresponsabilă a Ministrului tehnocrat al Mediului

Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, consideră că fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav cum pare în presă, dacă situația este analizată pe cifre, anual fiind reîmpădurite între 26.000 și 30.000 de hectare de pădure.
„Simt că în aceste 4 luni de mandat, de când am venit la Ministerul Mediului, problema pădurilor este cu cea mai mare sensibilitate publică. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este un minister cu multe probleme complexe, poate cu mult mai mult complexe decât pădurile. Pe acest subiect, însă, este foarte multă emoție și multă informație vehiculată în spațiul public, care nu întotdeauna se dovedește și adevărată. Am mers de două ori pe teren să văd dimensiunea defrișărilor și m-am îngrozit. Față de acum câțiva ani de zile, se vede cu ochiul liber că s-a tăiat foarte mult. 50% din pădurile României sunt încă proprietate publică de stat, administrată de Romsilva. În pădurile care s-au restituit în proprietate privată se fac cele mai multe defrișări. În România, 29% din teritoriu este încă împădurit, asta include și pășuni cu pădure pe ele. Suntem un pic sub media europeană, dacă ne uităm la Austria, care are 47%, Franța, 28%. Nu este atât de dramatic, să spun așa. Ca fenomen nu este atât de grav cum pare în presă, dacă ne uităm la cifre. De exemplu, se reîmpădurește natural sau prin împădurire forțată între 26.000 și 30.000 de hectare de pădure pe an”, a afirmat Palmer la Digi 24.

maxresdefault

În opinia acesteia, România are unul dintre cele mai bune sisteme de management al pădurilor din Europa, iar aplicația „Radarul pădurilor” începe să dea rezultate.

Par3247421
„România are unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de management al pădurilor din Europa. La fel, legislația este bună. Recoltăm în jur de 2,8 metri cubi pe hectar pe an, care este mult mai puțin decât se recoltează în alte țări. Am avea posibilitatea să recoltăm mai mult, dar legislația nu permite. Fenomenul tăierilor ilegale este real și trebuie să luăm măsuri. «Radarul pădurilor» funcționează și există acest sistem SUMAL, de trasabilitate a lemnului, pe care anul acesta, în mod foarte concret, încercăm să-l întărim. În primele 3 trimestre ale anului trecut s-au primit 25.000 de sesizări de urgență, iar în 25% din acestea s-a dovedit ulterior că transportul de lemn era ilegal. Când oamenii sună la 112, ei doar semnalează un transport cu lemn. Dar ei nu au feedback al acțiunii lor și tocmai de aceea lucrăm la acest aspect. Vom dezvolta niște aplicații care să arate cetățeanului, dinainte, dacă transportul de lemn este legal sau ilegal. Au fost și cazuri izolate, mai puțin de 10, în care lucrurile nu au avut o finalitate dorită”, a mai afirmat ministrul Mediului.

defrisari-arges

 

sursa: activenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *