REVOLTĂTOR! Mafia băsistă, pedepse extrem de mici în cazul Microsoft

Gheorghe Ştefan, fostul primar în Piatra Neamţ, ar putea scăpa cu doar două luni de puşcărie, după tunul dat în dosarul Microsoft, potrivit România TV, cu toate că acesta nu a recunoscut nimic. Magistraţii l-au condamnat joi, 24 martie, la trei ani de închisoare, din care îi scad perioada petrecută până acum în arest preventiv.

Magistraţii ÎCCJ au pronunţat joi, 24 martie, sentinţa în dosarul Microsoft, în care sunt inculpaţi pentru fapte de corupţie fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş.

Nicolae Dumitru „Niro” a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Muncă în folosul comunităţii, 9 luni. Gabriel Sandu a primit doi ani de închisoare cu executare. Dorin Cocoş, doi ani de închisoare cu executare. Gheorghe Ştefan „Pinalti”, trei ani de închisoare cu executare.

Instanţa a mai decis confiscarea sumelor de 1 milion de euro de la Niro, câte 3 milioane de euro de la Cocoş şi Pinalti şi 2,9 milioane de euro de la Sandu.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *