Salariile bugetarilor calculate în funcție de performanță

Bugetarii vor fi plătiți cu un salariu fix la care se va adăuga un venit variabil calculat în funcție de performanța acestora, inclusiv pe baza feedback-ului care va fi primit de la firme și populație, după evaluări periodice pe criterii clare care urmează să fie stabilite, indică un document oficial redactat la nivelul Guvernului.

Executivul se gândește să schimbe și practica actuală de selecție a celor care vor să devină funcționari publici. Acestora nu li se va mai cere cu prioritate, la concursuri, să memoreze toată legislația în domeniu, ci le vor fi testate mai degrabă competențele și abilitățile necesare postului.

Argumentul Guvernului este că, în sistemul actual de salarizare a funcționarilor publici, parametrii pentru stabilirea salariului nu permit ca acesta să varieze în funcție de performanța la locul de muncă, iar lipsa unei legături între performanță și salariu nu stimulează funcționarii publici pentru creșterea eficienței și eficacității activității lor, ceea ce ar conduce la servicii mai bune pentru cetățeni, mediu de afaceri sau alte instituții / autorități publice.

Din acest motiv, Guvernul pregătește o modificare a politicii salariale, pentru recompensarea performanței profesionale, principala variantă gândită la acest moment fiind un salariu compus dintr-o parte fixă și o parte variabilă acordată pe baza unor criterii clare și a unor evaluări periodice a performanței profesionale.

La această variantă s-a gândit, în vara anului 2013, și Guvernul Ponta, care a și pregătit un document în acest sens, care însă nu a mai fost aprobat.

În sistemul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de persoane, reprezentând mai mult de un sfert din numărul total de angajați din economie. Cheltuielile cu salariile bugetarilor înseamnă o cincime din bugetul consolidat și circa 7,5% din PIB, potrivit profit.ro.

sursa: stiripesurse.ro

Un comentariu la „Salariile bugetarilor calculate în funcție de performanță

  • 3 mai 2016 la 19:19
    Permalink

    unde naiba a vazut cineva performante la bugetari in Romania ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *