S.O.S.! La Măldăreşti, „Groapa de gunoi”, bombă ecologică!

Moto: „când banii nu au miros…,

Gunoiul creează dezastrul”!

Istoric

De zeci de ani, localnicii comunei Măldăreşti trăiesc o adevărată dramă, datorită amplasării „groapei de gunoi” în apropierea propriilor locuinţe, a islazului comunal şi în interiorul pădurii.

Fauna şi flora din zonă a fost distrusă, apa este infestată (au fost cazuri când au murit animale ce au băut apă din apropierea groapei), iar mirosul insuportabil se simte de la kilometrii distanţă, indiferent de anotimp.

În urma sesizării localnicilor, am trecut la investigarea cazului, ne-am deplasat în zonă, am filmat zona afectată şi am luat interviu localnicilor care şi-au manifestat îngrijorarea pentru viitorul lor. Totodată, ne-am deplasat la primăria Horezu şi Măldăreşti pentru interviuri şi documente. Actualul administrator al groapei de gunoi şi-a blocat telefonul şi nu am putut discuta cu dânsul.

În data de 18.03.2016, Televiziunea „Etalon” în colaborare cu Info Puls, prin intermediul emisiunii „Impact Direct”, am creat o dezbatere publică a cazului.

Cum s-a ajuns să fie amplasată groapa de gunoi la Măldăreşti?

În anul 1968, când Horezu din comună a devenit oraş, comuniştii decid conf. HCP nr. 20/12 oct. 1972, să amplaseze în zona islazului comunal Măldăreşti, „Groapa de gunoi”. Din cercetarea făcută, conform documentelor, oraşul Horezu nu a deţinut vreodată teren în zona respectivă. La data de 21 oct. 1972, prin aviz nr. 4164, DGA Vâlcea (Direcţia Generală a Agriculturii) decide să scoată definitiv din producţia agricolă suprafaţa de 6000 mp. Păşune şi să realizeze rampa de gunoi, în baza solicitării C.P. (Consiliul Popular Horezu) conform adresa nr. 3370/1972.

După 1989, prin schimbarea regimului totalitar cu cel democratic, la Horezu  nu a ajuns schimbarea şi să repare printr-o H.C.L. nedreptatea făcută comunei Măldăreşti  şi să-i redea cei 6000 mp., luaţi de către regimul comunist prin forţa dictatului.

Dimpotrivă C.L. Horezu, prin hotărârea nr. 26/06 oct. 1994 hotărăsc desfiinţarea R.A.G.C.L.-ului, unde director era ing. Nicolăescu Florin, personaj cu care ne vom mai întâlni şi prin reorganizare îl numesc director tot pe Nicolaescu având în subordine şi „groapa de gunoi” Măldăreşti.

În aceeaşi adresă, datată din 06 oct. 1994, RAGCL prin adresa 1572 menţionează că tot ce a aparţinut acelei regii se transferă noii societăţi SC Sacomet SA, semnează acelaşi Nicolăescu Florin şi acelaşi personaj devine cu acte în regulă vechiul şi noul director, la nou înfiinţată din regie în societate / acţiuni SC Sacomet SA?

Ce se întâmplă în continuare? „El centrează, el dă cu capul, el marchează”

Conform HCL nr. 27 se modifică HCL nr. 26 din 06.10.1994 şi îi face lui Nicolăescu cadou tot ce înseamnă în oraşul Horezu servicii, adică: centrale termice, apă, canal, gunoi, transport comun, epurare, etc.

Cine credeţi că era preşedinte de şedinţă a C.L.? Tot Nicolaescu Florin (având şi calitatea de consilier local), votul a mers ca uns şi tot ce şi-a dorit de la un oraş amorţit cu consilieri slugarnici care au votat fără comentarii tot ce şi-a dorit „marele oraşului”.

Cu greu după 4 ani, autoritatea locală prin primar, Nicolae Buşe, se trezesc din somnul letargic şi solicită instanţei de fond, prin adresa nr. 1797/10.06.1998, anularea HCL nr. 26 si 27/oct. 1997, HCL 16/Aprilie 1996 şi contractul de concesiune nr. 354/15,02,1996.

Prin acest demers în justiţie, autoritatea locală dorea să readucă utilajele, serviciile şi utilităţile din nou C.L., realizând că predecesorii C.L. au făcut cadou unei singure persoane tot patrimoniul de servicii a oraşului.

Demersul pentru recuperarea serviciilor şi a utilajelor, din păcate pentru locuitorii oraşului, a fost făcut foarte târziu. Nu se cunosc motivele sau interesele, cert este că acţiunea de revendicare formulată conform D. 7288/1998 şi sentinţa nr. 53/25.02.1999 a fost respinsă cât şi acţiunea la Curtea Supremă de Justiţie a fost respinsă conform deciziei nr. 3570/29 oct. 1999 – dosar 239/1999, iar Nicolaescu Florin a rămas jupân pe bunurile oraşului.

Constatarea târzie a fostului primar Buşe

Fostul primar Buşe, prin adresa nr. 8857/15.12.2004, recunoaşte situaţia terenului de 6000 mp unde este „groapa de gunoi”:

Citez: „Menţionăm că din verificările efectuate, în anexa pentru oraşul Horezu, la H.G. nr. 1362/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Vâlcea precum şi a municipilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Vâlcea, s-a constatat că „groapa de gunoi” nu a fost atestată ca aparţinând domeniului public al oraşului Horezu”, am incheiat citatul. Citiţi şi vă minunaţi!!! „Dacă nu voi, cine”???

Oare de ce nu a făcut un proiect de hotărâre către C.L. pentru ai da proprietarului de drept comuna Măldăreşti? De aceeaşi nepăsare au dat dovadă şi ceilalţi primari ai oraşului Horezu, lăsând prin concesiune lucrurile încurcate şi pierderea unor bani din taxe şi impozite ce trebuiau plătite ori la Horezu sau Măldăreşti de către SC Sacomet SA Horezu. Oare unde îşi plăteşte obligaţiile?

Cine este „stăpânul” gropii de gunoi în prezent?

Acelaşi personaj ce vine dinainte de ’89 este şi astăzi, în prezenţa ing. Nicolăescu Florin, stăpân peste tot şi toate.

Ar trebui verificat de instituţiile statului abilitate să realizeze un control, ca să aflăm cum s-a ajuns de la 6000 mp. de teren stabiliţi pentru „groapa de gunoi” la 30000 mp., astăzi afectaţi de gunoaie???

Poate vom afla dragi cititori cum se poate trata cu indiferenţă împrăştierea gunoaielor ce au distrus precum „picătura chinezească”, o zonă hărăzită de Dumnezeu prin frumuseţea naturală.

Astăzi, SC Sacomet SA, nu ştim prin ce mijloace şi cu ce autorizaţii de funcţionare, reuşeşte să colecteze gunoaie fără secţie specială de reciclare din mai multe judeţe.

În cadrul interviului luat cetăţenilor şi a celor doi invitaţi în studio, domnii Ştefan Enescu şi Constantin Moţa, ne-au declarat (stă mărturie înregistrarea video), citez: „în afară de gunoaiele solide, pe timpul nopţii vin cisterne cu reziduri petroliere din localitatea Stoina, judeţul Gorj şi din alte judeţe şi sunt deversate într-un canal colector şi de aici se varsă pe următorul traseu: în pârâul Cornet, mai departe în pârâul Ciupa – râul Olt – fluviul Dunăre şi de aici în mare”, am încheiat citatul.

Faţă de cele declarate de cetăţeni, am sesizat garda de mediu, discutând personal cu doamna Comisar Şef, Ramona Elena Hogea, care a dispus un control, urmând să intrăm în posesia raportului întocmit pe care îl vom publica în numărul viitor al ziarului.

M-am deplasat şi la „Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Apelor” Vâlcea, având o întrevedere cu purtătorul de cuvânt pe care am întrebat-o, citez: „dacă inspectorii instituţiei se deplasează în teren când se solicită avizul de funcţionare”? Răspunsul a fost NU, explicându-mi că documentele se semnează în birou.

Trebuie să ne mai mirăm de ce apele pârâurilor, râurilor, etc., sînt poluate de cei ce deţin asemenea „rampe de gunoi“ sau alte forme de reziduri lichide?

În acest sens, cetăţeni disperaţi de situaţia în care se află, ne-au declarat, citez: „ne mor vitele datorită otravei din apă, aerul este permanent îmbâcsit de fumul rezultat din arderea gunoaielor, mirosul este insuportabil indiferent de anotimp, autorităţile nu ne ascultă. Ne dorim ca această groapă de gunoi să fie închisă cum şi altele au fost închise, să putem trăi şi noi în condiţii normale”, am incheiat citatul.

Gunoaie in rau

Ce a înţeles patronul „gropii de gunoi” din demersul nostru?

În loc să-şi rezolve situaţia de „dezastru ecologic” ce l-a creat şi îl menţine în zonă, a trecut la ameninţări, atât la adresa cetăţenilor cât şi a mea.

Prin intermediul domnului Toma Neamţu a adresat un mesaj dur ce poate avea consecinţe nefaste asupra domnilor: Ştefan Enescu şi Constantin Moţa, citez: „spune-le celor doi ce au fost la etalon că îi voi omori, voi pune moldovenii să-i mazilească”, am încheiat citatul.

Domnul Neamţu a declarat în cadrul unui interviu şi la postul nostru de televiziune, aceste ameninţări; totodată a depus o plângere penală la parchetul de pe lângă judecătoria Horezu.

Pe subsemnatul m-a ameninţat subtil pe messenger, printr-un mesaj, citez: „să ai grijă de tine că am auzit că te ocupi numai de lucruri frumoase“. Am incheiat citatul.

Aşa înţelege Nicolăescu Florin să-şi rezolve problemele ce le-a creat în zona Măldăreşti, găsind responsabili pentru faptele sale, pe cei care scot în evidenţă ilegalităţile şi abuzurile personale.

Rog instituţiile abilitate de a stopa astfel de porniri din partea lui Nicolăescu Florin şi să aplice legea în litera şi spiritul ei.

Vom continua demersul nostru pe acest caz. Luni, 28.03.2016, vom fi din nou prezenţi în zona „Gropii de gunoi” Măldăreşti, la solicitarea altor cetăţeni ce doresc să filmăm în continuare o altă parte a dezastrului ecologic creat de firma SC Sacomet SA Horezu şi patronul său.

Gunoaie

– Va urma –

Gheorghe Jianu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *