Întâlnire de lucru la Prefectura județeană privind depozitarea deșeurilor menajere

În urma solicitării SC ROMPREST ENERGY SRL, prefectul judeţului Vâlcea, DUMITRU NICU CORNOIU, a convocat, o întâlnire de lucru având ca obiect depozitarea deşeurilor menajere colectate pe raza municipiului Rm Vâlcea.

La această întâlnire au participat reprezentanți ai următoarelor instituţii: Consiliul Județean Vâlcea, Primăria municipiului Rm. Vâlcea, Direcţia Administrării Domeniului Public, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea, Agenția pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, dar şi ai firmelor SC Romprest Energy SRL şi SC Sacomet Horezu.

Reprezentantul firmei care a solicitat întâlnirea de lucru a adus la cunoştinţa participanților refuzul Primăriei Rm. Vâlcea de a accepta depozitarea deseurilor colectate de pe raza municipiului la depozitul de la Fețeni. Motivul invocat de municipalitate a fost că acestea trebuie selectate. Înainte, cerintă prevăzută în autorizaţia de mediu şi de care, reprezentantul Romprest a menționat că nu a avut cunoştinţă la momentul licitaţiei.

Pe de altă parte, Primăria municipiului Rm. Vâlcea și-a prezentat punctul de vedere în acest sens. Astfel, societatea a fost nevoită să găsească soluţii alternative, iar prima a vizat încheierea unui contract cu stația de sortare Drăgășani, însă acesta a fost reziliat după o lună de funcționare. De asemenea, s-a încheiat un contract de depozitare cu depozitul de la Balș. Însă în urma notificărilor făcute la Agenția Naţională de Mediu s-a constatat că depozitul nu mai este autorizat. Totodată, s-au făcut deplasări de la depozitul ecologic de la Feţeni la staţia de sortare/tratare deșeuri Rom Waste Solution SRL de la Chiajna, judeţul Ilfov, iar în momentul de față nu mai sunt primiţi. În plus, au fost trimise adrese către depozitele Albota din judeţul Argeș și Cristian din judeţul Sibiu unde au fost primite răspunsuri nefavorabile. Ulterior, a fost solicitat depozitul Horezu. al cărui drum de acces, însă, era impracticabil din cauza precipitațiilor abundente fiind necesară repararea acestuia.

gunoaiee

În momentul de față, deșeurile sunt transportate pe platforma de la Râureni, în baza contractului de depozitare nr. 6897/31.07.2015 încheiat cu Primăria Rm. Vâlcea, Direcţia Administrării Domeniului Public. Acestea se încarcă apoi în containere și sunt transportate la Horezu.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Vâlcea a sancționat contravenţional atât Primăria Rm. Vâlcea, cât și societatea prestatoare SC Romprest Energy SRL pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor şi depăşirea capacităţii de depozitare pe platforma de la Râureni. Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea a făcut o serie de precizări tehnice legate de depozitarea deşeurilor la Feţeni, precum şi de problemele de la depozitul de la Râureni.

romprest5

În cazul acestuia din urmă, s-a specificat că autorizaţia a fost pe 100 mp şi s-au extins la cea de 500 mp, motiv pentru care au fost sancţionaţi contravențional de către Garda de Mediu-Comisariatul Județean Vâlcea.

Pe de altă parte, administratorul societăţii Sacomet SA, unde Romprest depozitează temporar deseurile, a menționat o serie de probleme cu care se confruntă. Una dintre acestea se referă la imposibilitatea transportării deşeurilor în incinta depozitului de la Horezu fără utilaje speciale din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate. În lipsa acestora, o parte dintre operatori au depozitat deşeurile vecinătate drumului național. În consecinţă, se solicită în continuare utilajele societăţii Romprest pentru a repara drumul şi încărca deşeurile.

În vederea soluţionării urgente a problemei deşeurilor menajere pe raza municipiului Rm. Valcea, conducerea Primăriei Rm. Vâlcea a solicitat Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vâlcea deplasarea pe platforma Râureni pentru a constata remedierea deficiențelor de către Primărie astfel încât să poată fi deblocată situația cât mai repede.

Reprezentantul societăţii Romprest a solicitat aprobarea Primăriei Rm. Vâlcea de a amplasa, în incinta Depozitului ecologic de la Fețeni, o instalaţie de sortare/tratare deşeuri. În acest sens, atât Primăria Rm. Vâlcea, cât şi Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Vâlcea şi-au exprimat acordul de principiu în vederea începerii demersurilor pentru acest amplasament, Primăria solicitând și un punct de vedere de la APM Vâlcea în acest sens.

Toate instituţiile cu competente legale şi SC Romprest urmează să întreprindă toate demersurile legale pentru solutionarea cât mai urgentă a problemei depozitării deşeurilor menajere de pe raza municipiului Rm. Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *