ULTIMA ORĂ! Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță la DNA

DNA continuă seria surprizelor în politică. Azi, alți grei au fost chemați de procurori la audieri, la sediul din București. Primul care a ajuns e Liviu Negoiță, fost primar al Sectorului 3. Alături de el au ajuns și Marius Mihăiță și Ștefan Dumitrașcu. Niciunul dintre cei 3 nu a dorit să facă declarații când au sosit la DNA.

De altfel, Liviu Negoiță, fost primar al sectorului 3, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În dosar mai sunt urmăriți penal, pentru aceleași fapte, Ștefan Dumitrașcu și Marius Mihăiță, arhitect șef și, respectiv, secretar al Primăriei sectorului 3.

Conform DNA, în perioada 2008 — 2009, Liviu Negoiță, Marius Mihăiță și Ștefan Dumitrașcu, în calitățile menționate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații pentru un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

„Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale”, precizează DNA.

Procurorii susțin că prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii: derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei; acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan; avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.

DNA menționează că, în cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea acesteia.

„Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric”, se spune în comunicat.

Sursa citată subliniază că, în anii 2010, respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire.

„Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective”, susțin procurorii.

sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *