S.O.S.! LA MĂLDĂREȘTI, „GROAPA DE GUNOI”, BOMBĂ ECOLOGICĂ! (Partea a II-a)

Motto:

„Când banii nu au miros…

Gunoiul creează dezastru!”

Romprest depoziteaza gunoaie la Maldaresti

(Romprest depozitează gunoaie la Măldărești)

DIN NOU LA GROAPA DE GUNOI”

Luni 28 martie 2016, ne-am deplasat din nou la „Groapa de gunoi” Măldărești, la solicitarea unui grup reprezentativ de cetățeni, afectați, (în număr de 20 de persoane) ce ne-au condus ca împreună să constatăm dezastrul ce îl produce, exact la vecinătatea pădurii, aparținând ROMSILVA Vâlcea, și pârâului „Cornet”.

Pe toată distanța de aproximativ 250 metri, munții de gunoaie nesortate, invadează pârâul Cornet, trecând granița spre liziera pădurii, iar în pădure se pot vedea resturi de oase aduse de la groapă, de mulțimea de câini ce și-au găsit locul aici, cât și gunoaie purtate de vânt.

Trebuie să fac precizarea că la data de 14.03.2016, când s-a realizat prima anchetă, la solicitarea domnului Constantin Moța, Ștefan Enescu și unui grup de cetățeni, am filmat partea dinspre islaz (singura parte despărțită prin gard) de unde s-a constatat numai o parte din dezastrul ecologic creat de groapă, prezentat publicului și autorităților, în cadrul TV. „ETALON–INFO PULS”, în cadrul emisiunii „IMPACT DIRECT” la data de 18.03.2016.

Mostra de apa de la Maldaresti

(Mostră de apă din pârâu)

CONSTATARE GREU DE EXPUS ÎN CUVINTE

Împreună cu domnii Ciontea, dr. Nicolae Drăgulescu, Gheorghe Dolofan, un consilier local al comunei Măldărești și grupul de cetățeni am luat la pas, de la intrare „Punctul Canton” până la terminalul gropii de gunoi, și am filmat fiecare zonă afectată.

De la nivelul „Canton” pârâul Ciupa în care se varsă pârâul Cornet, plin de resturi de gunoaie (hârtii, peturi, resturi de haine, oase) și tot ce înseamnă gunoi, iar apa de o culoare cenușie. Cu cât se urcă spre pârâul Cornet gunoaiele sunt din ce în ce mai dense, iar apa pârâului este la început cenușiu-roșiatică, iar prin pânza freatică a solului se observă cum se scurg în pârâu lichide în toate nuanțele închise la culoare până la un negru profund.

Pe această zonă, pe o lungime de peste 250 metri nu există gard de separare între pârâul Cornet, pădure și munții de gunoaie nesortate.

Cu cât se înaintează spre finalul gropii de gunoi, din pânza freatică se scurg lichide spre culoarea neagră urât mirositoare.

La finalul gropii, cetățenii ne-au arătat unde se aduc cisternele cu produse petroliere noaptea din Gorj și alte județe, ele fiind deversate în două canale pe care le am indentificat.

La suprafața solului s-au creat șanțuri, ce conduc spre pârâul Cornet, aceste lichide se scurg în apă. Am luat un eșantion, de o culoare neagră precum păcura, și destul de vâscoasă, lucrul pe care l-am făcut în fiecare zonă unde apa își schimbă culoarea.

CU JALBA „ÎN PROȚAP” LA INSTITUȚIILE CE RĂSPUND DE MEDIU

A doua zi, 29.03.2016, cu cele trei eșantioane cu lichid, m-am prezentat la Agenția pentru protecția mediului Vâlcea, având o discuție cu domnul director Alin Voicescu, asigurându-mă că se vor lua masuri legale. Totodată i-am supus atenției și situația gropilor de colectare a gunoaielor de la Brezoi, Fârtățești cât și altele cu un risc mare de distrugere ecologică a zonelor respective.

Domnia sa a explicat faptul că se cunosc aceste situații cu caracter special și începând din anul 2017 la nivel național 128 de gropi de gunoi vor fi închise, conform Comisiei Europene pentru Mediu din cadrul Uniunii Europene, și vor fi conservate.

Bun…! Dar ce facem până atunci cu aceste bombe ecologice ce stau să explodeze???

Trebuie să fac o precizare și o rectificare privind comunicarea pe care am avut-o cu purtătorul de cuvânt al acestei instituții doamna Istocescu, cu ceva timp în urmă, privind deplasarea inspectorilor la cei ce solicită aviz de funcționare. Domnia sa consider că nu a înțeles corect întrebarea mea, deoarece răspunsul a fost „Nu se deplasează în teren și documentele se semnează din birou.” am încheiat citatul. În urma discuțiilor cu domnul director și cu purtătorul de cuvânt mi s-a spus, că la asemenea solicitări se verifică în teren caz cu caz și numai după aceea se semnează avizul. Sunt și unele cazuri de o altă natură când nu este cazul deplasării.

Se naște o firească întrebare: Cum este posibil primirea avizelor de mediu pentru „Groapa de gunoi” Măldărești știindu-se de cel puțin 24 de ani, dezastrul, ce l-a produs, îl produce din punct de vedere ecologic și uman???

Următoarea de plasare cu eșantioanele de apă după mine au fost, la „Garda de Mediu”. Și personal am purtat discuții cu doamna comisar șef Hogea. Domnia sa, a explicat că împreună cu inspectorii s-a deplasat la groapa de gunoi și a constatat, conform raportului de control unele nereguli, iar controlul este în continuare la SC „SACOMET” SA Horezu. (Trebuie să mulțumesc doameni Hogea, pentru comunicarea transparent).

Din discuția cu domnia sa, a reieșit faptul că și inspectorii de la Garda de Mediu, au fost amenințați de administratorul gropii de gunoi, Nicolăescu Florin. (Cred că o plângere penală împotriva administratorului ar fi necesară), atât eu cât și persoanele ce au sesizat cazul am fost amenințat de acest individ. Domnul Toma Neamțu a depus două plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu.

CE SCRIE „GARDA DE MEDIU” ÎN RAPORTUL DE CONTROL?

Înainte de a se da citire din raportul de control, doresc să mulțumesc, domnului dr. Nicolae Drăgulescu, care personal s-a deplasat la Ministerul Mediului în audiență și am înțeles că a fost delegată de minister, doamna secretar de stat, Corina Lupu, să monitorizeze situația de la Măldărești.

Iată ce scrie în finalul raportului; citez: „În urma verificării din data de 17.03.2016, s-a constatat că deșeurile de diferite tipuri au fost descărcate și depuse, în afara perimetrului autorizat al depozitului.

Deșeurile se aflau depozitate pe partea dreaptă a drumului de acces în depozit, pe o distanță de 100 m., până la limita depozitului și pe partea stângă pe o lungime de cca. 30 m., cuprinsă între drumul de acces și marginea pârâului Ciupa. Drumul de acces este proprietatea SC „SACOMET” SA.

Au fost impuse trei măsuri, cu termen de realizare și pentru neconformitățile constatate, a fost aplicată amendă contravențională în valoare de 80.000 lei, conform dispozițiilor art. 96, alin. 3, pct. 1 din OUG nr. 195/2005, privind protecția  mediului cu modificările și complectările ulterioare.”

Am încheiat citatul.

Față de acest act de control, trebuiesc făcute, câteva precizări:

  1. Interesant ar fi să aflăm cu ce au fost amenințați inspectorii???
  2. Nu este vorba de pârâul Ciupa ci de pârâul Cornet ce se varsă în pârâul Ciupa???
  3. Drumul de acces… s-a verificat prin documente, dacă aparține firmei SC „SACOMET” SA (act proprietate cadastru, intabulare?) s-au numai după o declarație verbal a administratorului, consider că menționarea în actul de control este incompletă!
  4. Dacă așa ar sta lucrurile, pe o chestiune logică, atunci gunoiul se poate constata că a fost depozitat tot pe terenul SC „SACOMET” SA, deoarece gunoiul a fost deversat, paralel cu drumul.
  5. Totuși dacă există un asemenea document, vă asigur că vom face demersuri pentru ca D.N.A. să cerceteze fosta conducere a primăriei Măldărești.
  6. Inspectorii în raport, nu amintesc de infestarea râului Cornet și Ciupa și culoarea apei, și mă duce să constat că au făcut un control superficial, vizând numai acel perimetru de la intrare a drumului???

Din discuția telefonică din seara zilei de 03 aprilie 2016, doamna comisar-șef Hogea, ne-a asigurat că va avea în vedere aceste aspecte.

Va urma…

Gheorghe Jianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *