Atenţie la escroci! Bărbat, suspect de înșelăciune

Victime şi autori trăiesc în aceeaşi comunitate, însă situaţia generală este destul de propice săvârşirii de infracţiuni: sărăcie, creşterea preţurilor, scăderea nivelului de trai şi dorinţa de a câştiga MULT şi RAPID.

Se folosesc mijloace moderne de plată, tranzacţiile financiare se fac mult mai organizat, poştă electronică, avem telefonie mobilă care permite comunicarea instantanee de date şi informaţii şi, de toate acestea ne folosim toţi.

Autorii de înşelăciuni nu au în vocabular cuvinte de genul: ” scrupule”, ”moralitate”, ”milă”, ”binele aproapelui”. Ei vor să câştige ! Ei nu îşi permit să piardă pentru că infracţiunea de înşelăciune, odată dovedită în elementele sale, se pedepseşte cu ani grei de închisoare. Ei, escrocii, îşi asumă:

  1. Riscuri MARI
  2. Câştig MAXIM POSIBIL
  3. Într-un timp scurt!

Unul dintre aceştia  utilizează ca mod de operare  inducerea în eroare a agenţilor de vânzare sau a lucrătorilor de la casierii sub pretextul solicitării schimbării unei sume

de bani din bancnote mici în bancnote mai mari, infractorul greşind intenţionat suma înmânată pentru a fi schimbată, solicită astfel returnarea banilor schimbaţi pentru a fi renumăraţi şi dă înapoi însă mult mai puţin.

Ca exemplificare, putem arăta că unui agent de vânzări îi este solicitat să schimbe 40 bancnote a 50 de lei în  20 de bancnote a 100 lei, lucru pe care partea vătămată îl  acceptă.

Pentru efectuarea schimbului, persoana în cauză înmânează o sumă greşită, fapt pentru care îi solicită să numere suma de bani împreună. În acel moment în care escrocul sustrage 14 bancnote de 50 de lei şi predă agentului economic diferenţa până la 2.000 de lei pe care a „greşit” să îi dea. Astfel, acesta primeşte  suma schimbată de 2000 de lei în bancnote şi bonus şi-a însuşit şi suma de 700 de lei în timpul numărării sumei de bani.

Partea vătămată, nu verifică suma restituită de autor întrucât au numărat împreună, iar făptuitorul părăseşte magazinul într-o direcţie necunoscută.

Ulterior, agentul de vânzări constată că a fost victima faptei de înşelăciune şi a sesizat poliţia.

Acest mod de operare a fost folosit de un bărbat cu identitate necunoscută în zona de nord a judeţului. Astfel, a reuşit înşele un agent comercial de la un supermarket.

Astfel că în luna ianuarie a.c., bărbatul intră într-un supermarket, achiziţionează un bun alimentar, după care solicită schimbul sumei de 2000 de lei din bancnote de 50 de lei în bancnote de 100 de lei sau 200 de lei.

Bărbatul pune în aplicare modul de operare precizat mai sus, înşelând vânzătoarea cu suma de 700  de lei.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi pentru stabilirea identităţii bărbatului.

Anexăm fotografia bărbatului bănuit de comitea unei astfel de fapte de înşelăciune.

banuit de inselaciune

Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de Poliţie sau să apeleze numărul de telefon 112!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *