REGULI DE CONDUITĂ PRIVIND SIGURANŢA RUTIERĂ A PIETONILOR

Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, fiind şi cea mai expusă riscurilor de accident. Unele dintre principalele cauze ale accidentelor în care aceştia pot fi implicaţi sunt: din vina lor, traversarea prin locuri nepermise,  la culoarea roşie a semaforului electric sau deplasarea acestora pe partea carosabilă, şi pe fondul nevinovăţiei acestora, atunci când traversează strada regulamentar pe trecerea de pietoni dar conducătorii auto nu le acordă prioritate.

Astfel, în ultimul an, pe fondul indisciplinei pietonilor, au avut loc în judeţul Vâlcea 39 de accidente rutiere grave soldate cu 7 morţi, 32 răniţi grav şi 2 răniţi uşor.

În perioada 04 – 10 aprilie  a.c., toate structurile de poliţie rutieră şi ordine publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, vor desfăşura acţiuni pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere produse sin cauza neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public şi/sau

nerespectării de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice. În acest sens vor fi desfăşurate zilnic acţiuni preventiv-reactive, in sistem integrat, pentru combaterea nerespectării regulilor de circulaţie privind, traversarea neregulamentară pietoni şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor în zonele cu risc accidentogen ridicat pe acest fond.

Poliţiştii rutieri recomandă pietonilor să respecte următoarele reguli de conduită atunci când circulă pe drumurile publice:

  • Să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
  • Să circule numai pe partea stângă a drumurilor publice, daca acestea nu au trotuare sau poteci;
  • După lăsarea întunericului, în condiţiile în care circulă pe drumurile publice să poarte vestă reflectorizantă sau haine de culoare deschisă .
  • Să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce s-au asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul.

Material  realizat de Serviciul Rutier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *