Antreprenor român: „Așteptam de la guvernul tehnocrat niște măsuri de stimulare a industriei, dar ei nu fac nimic, sunt în stand by!”

După ce în 2014, Astra Vagoane Călători din Arad a fost al cincilea cel mai mare exportator cu capital privat românesc, anul trecut fabrica nu se mai afla nici între cei mai mari 50 de exportatori români.
Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, a declarat că în România nu există un program de susținere și dezvoltare a industriei, așa cum există în Polonia, Ungaria sau Cehia.
„Suntem singura țară din Europa unde calea ferată nu a mai văzut un leu de la stat pentru dezvoltare (…). Așteptam de la guvernul tehnocrat niște măsuri de stimulare a industriei, dar ei nu fac nimic, sunt în stand by. Nimeni nu se uită la cum se circulă pe calea ferată, în ce condiții, batem pasul pe loc”, a declarat Valer Blidar pentru Zf.ro.
Acesta susține că a mers până în Brazilia după contracte pentru a ține funcțională fabrica cu 800 de angajați.
Flota de vagoane a operatorilor feroviari de stat are o vârstă de peste 20 de ani în România, în timp ce viteza medie de circulație a ajuns la 19 kilometri pe oră pe calea ferată pentru trenurile de marfă anul trecut, indicatori care arată lipsa de interes pentru domeniul feroviar.
„Anul trecut a fost unul foarte greu, nu ca 2014, când am livrat vagoane în Brazilia. Abia am reușit să finalizăm pe profit, să ne menținem pe linia de plutire”, a mai spus Blidar.
În 2014 Astra Vagoane Călători a avut afaceri de 65 mil. euro și un profit net de 9 mil. euro. La începutul acestui an și Fulger Popescu, directorul de operațiuni(COO) al producătorului de vagoane Astra Rail Industries din Arad, cu 2.500 de angajați și afaceri de 135 mil. euro anul trecut, spunea că pe piața locală „vindem numai fier vechi” pentru că în ultimii 11 ani în România nu a existat nicio comandă de vagoane noi de marfă.
Și oficiali ai fabricii Softronic din Craiova, singura din Europa de Est în care se produc locomotive electrice, atrăgeau atenția că nu sunt încurajați producătorii locali în România.

646x404

sursa: activenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *