Mănăstirea cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ioan Rusul” din comuna Malaia, județul Vâlcea

Sfânta Mănăstire Înălţarea Sfintei Cruci se află în localitatea Mălaia, județul Vâlcea. De pe drumul național ce leagă între ele orașele Râmnicu Vâlcea și Sibiu, se intră spre stațiunea Voineasa, după comuna Mălaia, la o distanță de circa 3 km, pe frumoasa şi pitoreasca vale a Lotrului. Aceasta este semnalizată de un indicator corespunzător.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici, cu hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Mucenic Ioan Rusul, a fost pusă la 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Î.P.S. Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu P.S. Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci, împreună cu familia, sponsorul principal fiind domnul Frank Timiş. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare şi un arhondaric zidit pe două nivele, cu 11 de chilii.

Biserica este zidită în formă de cruce bizantină, cu pridvor deschis, având lungimea de 37 de metri. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de părintele Ioan Comăneci. Echipa de constructori a fost formată din vieţuitori ai Sfintelor Mănăstiri Gruiul Lupului şi Blănoiu, sub coordonarea părintelui Ioan Comăneci.

Cazarea credincioșilor care vizitează Sfănta Mănăstire se poate face în pensiunile din jurul acestui lăcaș de cult.

20160414_104837

20160414_115109

manastirea-malaia_2

manastirea-malaia_5

manastirea-malaia_6

manastirea-malaia_8

manastirea-malaia_9

manastirea-malaia_10

manastirea-malaia_3

manastirea-malaia_11

sursa articol: manastirea-malaia.arhiepiscopiaramnicului.ro

sursa foto: Gheorghe Jianu și site-ul oficial al mănăstirii Malaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *