LA STROEȘTI, UN DRUM DE SERVITUTE DUCE SPRE RĂSCOALĂ!

Motto:

Cu vecinii trebuie să ne avem bine,

Sunt mai aproape, decât rudele!

VREM SĂ NE MUNCIM OGORUL

În urma sesizărilor localnicilor Constantin Mogoșanu și Barbu Velcu, în data de 29.03.2016, echipa ETALON TV – INFO PULS s-a de plasat în localitate unde un grup de localnici în număr de 20 au întâmpinat echipa, fiind foarte revoltați că de mai mulți ani este creat un conflict privind CALEA DE SERVITUTE CE DUCE SPRE PUNCTUL OGOARELE, pe care le dețin din tată-n fiu, cu doamna Maria Brutaru.

Doamna Maria Brutaru deține și dumneaei teren agricol în vechinătatea celor 45 de proprietari de teren, dar a hotărât, în urma unui conflict cu Barbu Velcu, să închidă de la dânsa drumul creat după timpul bunicilor și părinților celor 45, printr-o înțelegere verbală.

În baza unor documente am pornit la investigarea cazului, în cadrul emisiunii IMPACT DIRECT”, ca un exemplu și ca o PILDĂ, ca astfel de moment în existența cetățenilor să fie evitate prin înțelegere și printr-un cadru amiabil.

ISTORICUL CAZULUI

„Terenurile agricole din zona numită „Drumul Morii”, ce  veneau din Dianu și Obrocești la Moara lui Mielache Gușeila, Pisu, avea intrare pe râul Aninoasa care ieșea la Crucea lui David Popescu și dădea, la rândul său, în Șoseaua principală, Stroești-Lădești,” am încheiat citatul. Poziția acestei căi de servitute se regăsește, conform tabelului de drumuri din anul 1958, la  poziția 14.

Interesant este faptul că s-au făcut tabele noi și s-ar fi omis să se treacă și acest drum, dar totuși, în anul 1999 la poziția 60, s-a găsit menționat oficial conform buletinului oficial M, Anul – XVI – M. 281 din legea decrete și hotărâri, joi 25 aprilie 2002, anexa 74.

CE SPUN AUTORITĂȚILE LOCALE?

Atât primarul localității, domnul Velcu Istocescu Tudor, viceprimarul Toma Ciolacu și secretarul Ștefan Chițoran, sunt dispuși să găsească o soluție, împreună cu insitituția locală, Consiliul local, (care în prima fază, aceștia au considerat să trimită în instanță părțile că ar fi vorba numai de un concflict privat, încercând să paseze justiției cazul, când de fapt, se poate rezolva local).

Trebuie menționat faptul că inițial și adresele Primăriei Stroești nr. 5518/27.08.2015, cât și 7040/13.11.2015, puneau oarecum în dificultate cetățenii de a li se crea – CALEA DE SERVITUTE LA TERENURI.

Autoritatea locală a constatat că este necesară implicarea în acest caz, deoarece își dau seama că acest conflict creat de doamna Maria Brutaru, care a arat cu tractorul calea de servitute, poate avea urmări tragice.

Viceprimarul Toma Ciolacu a promis în interviul de la fața locului, cât și în studioul Etalon TV, că indiferent de urmări vor creea acces la terenurile cetățenilor.

DE LA PRIMĂRIE LA OGOR

Împreună cu o parte din cei 45 de proprietari și conducerea primăriei ne-am deplasat la locul cu pricina și am constatat următoarele:

CALEA DE SERVITUTE este arată cu plugul de către doamna Maria Brutaru, făcând dificilă deplasarea vecinilor la terenuri cu utilaje pentru ale munci.

La propunerea noastră, privind cedarea a 3,5 m/lățime de teren cu act notarial pentru a crea drum, cadastrat și intabulat, cu sprijinul primăriei, toți au fost de acord, mai puțin doamna Maria Brutaru, cu care nu am putut lua legătura, deoarece ne-am deplasat și la locuința dânsei și nu a răspuns.

Personal am discutat cu fiica acesteia, doamna Păunescu, înainte și după anchetă la Rm. Vâlcea și telefonic, explicându-i că există o singură cale de a rezolva conflictul, cea amabilă, astfel va exista în continuare conflictul care poate degenera în acte de revoltă a proprietarilor.

Am constatat că nu există bună credință de a stopa acest conflict și rămân singurii responsabili de situația creată.

Trebuie menționat faptul că nu se poate crea alt drum, pe lângă râul Cerna, deoarece legea nu permite, citez: „De la firul apei trebuie lăsați liberi 14 m. de prundiș sau zăvoi,” am încheiat citatul.

CÂND LEGEA ESTE MULT MAI PERMISIVĂ DECÂT ESTE CAZUL!

După discuțiile cu cei doi proprietari, de unde s-a iscat scandalul, Velcu Barbu și Brutaru Maria, privind CALEA DE SERVITUTE, am constatat următoarele:

Cei doi sunt rude prin alianță si au primit, ca moștenitori, conform actului de partaj voluntar, încheiat la data de 14.02.1928 de către numitul PĂUNA I.C.M. RĂDUȚ I, pentru cei doi minori I.C.M. RĂDUȚ I și I.C.M. RĂDUȚ II, următoarele suprafețe în zona PÂRÂULUI ANINOASAșiRÂULUI CERNA:

  1. RĂDUȚ I – moștenitor BRUTARU MARIA 500 m2
  2. RĂDUȚ II – moștenitor soția lui VELCU BARBU 500 m2.

Cu ani în urmă, doamna Brutaru Maria solicită, printr-o cerere simplă, Primăriei Stroești suplimentarea proprietății terenului din zona menționată cu încă 1500 m2, fără să dețină un act de proprietate, însumând suprafața totală de 2300 m2. Autoritatea locală este obligată să treacă la rolul doamnei diferența de proprietate conform legii pe propria răspundere a solicitantului. Rolul nu ține loc de act de proprietate doveditor, proprietatea reală este de 500 m2.

Autorul articolului consideră că aici doamna a profitat de larghețea legii, devenind proprietară pe un teren ce nu-i aparține, creând prin abuz blocarea și aratul CĂII DE SERVITUTE AL VECINILOR.

Gheorghe Jianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *