Marele geniu neurochirurg, prof. Leon Dănăilă merge spre casă, după o zi de muncă, cu metroul

O imagine cu neorochirurgul Leon Dănăilă călătorind modest cu metroul a devenit virală pe rețelele de socializare.

Unul dintre cei mai mari neurochirurgi din Europa, Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă este recunoscut în întreaga lume, numărându-se printre cele 500 de genii ale secolului XXI.

Fotografia a fost postată pe Facebook de Academia Cațavencu, alături de următoarele cuvinte:

„Profesorul Leon Dănăilă, neurochirurg de geniu, salvatorul a mii de vieți omenești, venind de la serviciu într-o zi de marți, aprilie 2016. Omul acesta ar fi putut pleca în alte țări, unde ar fi fost plătit în aur. Ar fi putut veni de la serviciu cu o limuzină ultimul răcnet. Ar fi putut avea ceea ce un doctor din România nu poate nici măcar visa. Dar a preferat să rămână aici. Și să salveze români. Asta înseamnă patriotism: să fii un român normal într-o Românie anormală. Dacă fotografia asta înseamnă ceva pentru voi, dați-o mai departe. Dacă nu, nu”.

danaila

Credit foto: Marilena Stancu.

Dănăilă a petrecut peste 50 de ani în sala de operaţie, având la activ peste 37.000 de intervenţii pe creier.

„Când ai salvat mii de vieţi, când ştii că totul stă în precizie, reacţie rapidă şi concentrare maximă, atunci ştii să preţuieşti şi fiecare clipă de răgaz. Aşa, omeneşte”, a scris cea care a surprins imaginea.

Leon Dănăilă are 82 de ani şi operează şi acum, fiind de găsit în fiecare zi, de la şase dimineaţa, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. Pe uşa lui scrie că toate consultaţiile sunt gratuite.

„Mi-am ales cariera de medic pentru a dărui cu generozitate şi dragoste şanse de viaţa tuturor oamenilor suferinzi. Profesia medicală are o dublă origine: cerească şi pământeană. Ţara care nu are medici suficienţi trebuie să-şi dubleze cimitirele“, declară Danaila anul trecut într-un interviu pentru Adevărul.

Recent, neurochirgul a fost subiectul unui reportaj BBC, în care se evidenţia că acest român încă munceşte la peste 82 de ani. El le-a spus jurnaliştilor că nu ştie când are de gând să se retragă. „Nu am o mare avere. Cred că sunt cel mai sărac doctor din lume”, spunea Dănăilă.

Profesorul a transmis un punct de vedere după imaginea care a făcut înconjurul Internetului.

„Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:

1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând,pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.

2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.

3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul alegând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.

4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat”, a fost mesajul lui Leon Dănăilă.

sursa: activenews.ro/aktual24.ro/dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *