Pietonii și conducătorii auto trebuie să fie extrem de precauţi pentru a evita accidentele rutiere

Pietonilor, cei mai expuşi în aceste condiţii meteo, le reamintim necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor privind deplasarea pe drumul public, prin evitarea, pe cât posibil, a folosirii părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. În acest context se impune asigurarea temeinică înaintea traversării drumurilor iar efectuarea acestei manevre se va face numai după ce există certitudinea că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

Conform studiilor de specialitate, o coliziune între un autovehicul care circulă cu 30 km/h şi un pieton, ucide 1 pieton din 10 cazuri, între un vehicul car e circulă cu 50 km/ h şi un pieton, ucide 5 pietoni din 10 cazuri, iar la o viteză în momentul coliziunii de 80 km/h sunt ucişi 9 pietoni din 10 cazuri.

Astfel, şi conducătorii auto trebuie să fie extrem de precauţi în această perioadă, sens în care poliţiştii rutieri le recomandă acestora să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, precum şi principiile conduitei preventive, urmărind:

  • asigurarea funcţionării corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire;
  • utilizarea corectă a luminilor de întâlnire, chiar şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri;
  • adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile de drum umed;
  • evitarea acţionării bruşte a sistemului de direcţie şi mecanismului de frânare al autovehiculului.

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *