BREAKING NEWS! Patronul ziarului „ADEVĂRUL” săltat de DIICOT. Redacția de presă vizată

Omul de afaceri Cristian Burci, patronul ziarului „Adevărul”, a fost ridicat miercuri dimineaţa de procurorii DIICOT. Acesta este suspectat de evaziune fiscală de 8 milioane de euro şi devalizare.

În aceasta dimineata, DIICOT – Biroul teritorial Olt efectueaza patru perchezitii domiciliare si la doua sedii de firma dintre care o redactie de ziar, potrivit unor surse juridice.

Din actele de urmărire penală efectuate până la această dată a rezultat faptul că membrii grupului de criminalitate organizată, prin activitatea desfăşurată în perioada 2006 şi până în prezent, au creat un prejudiciu SC … SA prin abuz în serviciu şi delapidare în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei.

În aceeaşi perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului de criminalitate organizată au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei.

În ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, grupul de criminalitate organizată, condus de suspectul B.C.-I. prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei.

Se efectueaza cercetari fata de 9 suspecti, pentru savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional, abuz in serviciu, delapidare, evaziune fiscala, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, instigare la evaziune fiscala.

La sediul DIICOT Olt vor fi duse 12 persoane.

Legăturile dintre Cristian Burci şi SIE. Răzbunarea parchetelor? 

La o zi după ce şefii DNA şi DIICOT au acuzat SIE că nu le furnizează informaţii, omul de afaceri Cristian Burci a fost ridicat de procurori şi dus la audieri, în timp ce afacerile i-au fost luate la puricat de anchetatori. Aparent fără nicio legătură, asocierea dintre acţiunea DIICOT împotriva lui Burci şi declaraţiile de ieri capătă contur dacă ne amintim de acuzaţiile lansate în urmă cu opt ani de un fost şef SRI.

După activitatea în presă şi publicitate, Cristian Burci şi-a construit imperiul financiar în domeniul feroviar, sanitar-veterinar şi alimentar între anii 2001 şi 2004, fiind ajutat de doi generali rezervişti care au lucrat pentru SIE. Informaţiile au fost date de fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte, care susţinea, într-o declaraţie pentru „România liberă” în 2008, că începând cu 2002 a înaintat instituţiilor abilitate ale statului mai multe note informative despre afacerile lui Burci, dar nu s-au luat măsuri tocmai din cauza protecţiei oferite de foştii generalii SIE. Radu Timoftea susţinea în urmă cu opt ani că Burci a fost protejat în special de generalul (r) SIE Gheorghe Şerbănescu şi ajutat de generalul (r) Ioan Talpeş, fost şef al SIE.

„Am trimis nenumărate note informative în care avertizam instituţiile statului, inclusiv la Parchet, dar n-a ţinut nimeni cont de ele pentru că Burci venea de mâna cu generalul (SIE – n.red.) Gheorghe Şerbănescu şi bloca demersurile noastre. Da, noi ne-am făcut datoria şi am anunţat prin note instituţiile statului, aşa să ştiţi. Burci n-a fost protejat de SRI, ci de celălalt serviciu secret, de unde provine generalul Şerbănescu. De acolo mai provin şi alţii care îl protejează. Întrebaţi-l pe Talpeş în ce relaţii e cu Burci. Şi colonelul Ristea Priboi ştiu că l-a ajutat, că prin el a reuşit Burci să ia firme de la stat, prin Ovidiu Muşetescu (fost şef al APAPS între 2001 şi 2004), dar v-am spus, cel mai mare susţinător a fost generalul Şerbănescu. Dacă a fost şi ambasador într-o ţară arabă, ar trebui să vă fie clar la ce serviciu secret a lucrat el. Eu mai mult decât să trimit notele informative la instituţiile abilitate ale statului nu puteam face”, a declarat Timofte, în 2008, pentru România liberă.

sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *