O elevă din Vâlcea, printre cei mai buni vorbitori de limba engleză din ţară

Anca Bălăceanu este  în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea şi singura elevă din judeţul Vâlcea admisă, în acest an, la una dinre cele mai bune universităţi din Statele Unite ale Americii.

foto Facebook Anca Balaceanu

De-a lungul timpului, Anca Bălăceanu s-a făcut remarcată  în cadrul mai multor  competiţii, ultima medalie obţinută pentru  Vâlcea fiind de argint, la Olimpiada Naţională de Limba Engleză care s-a ţinut la sfârşitul săptămânii trecute, la Târgu Jiu. „A fost destul de greu, pentru că au fost participanţi din aproape toate judeţele- din Vâlcea am fost şase în lot, dar sunt obişnuită cu astfel de competiţii pentru că am participat la olimpiade aproape în fiecare an. Între mine şi primul clasat a fost o diferenţă de doar două puncte, un scor destul de strâns la astfel de olimpiade”, a spus Anca Bălăceanu.

Eleva din Vâlcea este pregătită de Carmen Sărdărescu, cadru didactic al C.N. „Matei Basarab”, şi a mai fost premiată şi la olimpiadele naţionale de engleză din 2013 şi 2014.

Vrea să lucreze pentru Banca Mondială

Tânăra din Râmnicu Vâlcea se numără, în present, printer puţinii elevi pentru care examenul de bacalureat este doar o formalitate, căci Anca Bălăceanu a fost admisă încă din toamna lui 2015 la două universităţi din America: Dartmouth (clasată pe locul 9 în topul celor mai bune instituţii de învăţământ din lume) şi Tufts. Olimpică la engleză, Anca a ales să studieze mai departe economia, cel mai mare vis al ei fiind să lucreze cândva pentru Banca Mondială.

„M-am gândit destul de bine şi, pentru că nu vreau să ajung professor sau traducător, amoptat să studiez mai departe economia. Este unul din domeniile care cred eu că mă poate ajuta să ajung să lucrez pentru Banca Mondială, care îmi va oferi posibilitatea să mă implic în tot felul de programe ce au ca obiect ajutorarea ţărilor mai puţin dezvoltate”, a completat Anca Bălăceanu.

Olimpică la şcoală, voluntară  în timpul liber

În afara programului şcolar, eleva din Râmnicu Vâlcea s-a dedicat trup şi suflet activităţilor de voluntariat, aceasta fiind desemnată în 2015 preşedinta Clubului Leo Cozia. Alături de peste 70 de elevi de la C.N. „ Matei Basarab”, C.N. „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Sanitar şi Colegiul Economic, Anca s-a implicat în ultimii patru ani în organizarea mai multor campanii  de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi şi vâlcenii care trăiesc de azi pe mâine, precum şi în campanii de ecologizare în Râmnicu Vâlcea şi nu numai.

Irina Râpan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *