Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București critică decizia Băncii Naționale a României de a emite o monedă comemorativă prin care sunt omagiați foști guvernatori ai instituției, între care și economistul Mihail Manoilescu

După Institutul „Elie Wiesel” și ambasada SUA tună și fulgeră împotriva BNR, pentru comemorarea lui Mihail Manoilescu, economistul ucis de comuniști în închisori.

Instituția condusă de Hans Klemm afirmă că Manoilescu „a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România”. Deși ambasada SUA recunoaște dreptul României, ca stat suveran, de a-și onora tradițiile instituționale, îi indică pe cine ar trebui și nu ar trebui să includă în aceste comemorări.

„Ambasada SUA își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naționale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări. În timp ce Ambasada SUA recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului”, sună comunicatul americanilor.

Pe 5 mai a.c., Institutul „Elie Wiesel” exprima o poziție asemănătoare, criticând Banca Națională a României.
Mihail Manoilescu a fost un economist și un om politic român, ce a trăit între 1891 și 1950. Conform unei biografii publicate în Ziarul Lumina, Manoilescu „a rămas în istorie ca unul dintre marii economiști ai lumii prin teoriile lui privind schimburile comerciale internaționale, mai ales în America Latină personalitatea lui fiind una foarte populară”.

Manoilescu a fost ministru de mai multe ori, militând întotdeauna pentru industrializarea României, astfel încât aceasta să devină o forță economică.
Lucrarea sa „Noua teorie a protecționismului și schimbului internațional”, publicată în 1932, a stat la baza dezvoltării economice a Braziliei, astăzi una dintre cele mai mari puteri emergente ale lumii.
Rolul lui Manoilescu în dezvoltarea economică a Braziliei, una dintre puterile emergente de azi, a fost subliniat chiar de către ambasadorul acestei țări la București. Mihail Manoilescu a fost omorât de comuniști în închisoarea de la Sighet, după ce fusese întemnițat fără proces. Un proces i s-a înscenat la doi ani după moarte, fiind condamnat la 15 ani de închisoare. Familia a fost înștiințată de deces abia în 1958.
sursa: activenews.ro

2 comentarii la „Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București critică decizia Băncii Naționale a României de a emite o monedă comemorativă prin care sunt omagiați foști guvernatori ai instituției, între care și economistul Mihail Manoilescu

 • 14 mai 2016 la 2:49
  Permalink

  Nu ti se pare ca te bagi in prea multe ?chiar asa pe fata, nu ai un pic de jena ?hai sictir !

  Răspunde
 • 14 mai 2016 la 14:17
  Permalink

  Prea intrați cu cizmele pline de noroi în casa noastră, domnilor „invitați” care uitați de legea ospitalității, dar ca să vă facem pe plac vom pleda să se bată o monedă pentru „nătărăii” care nu cunosc istoria poporului nostru și nu știu cu ce preț au plătit adevărații patrioți (printre care și Mihai Mnoilescu, jertfit în temnițile comuniste, omul care a susținut industrializarea României, nu să fie colonie a ocidentului, piață de desfacere a tuturor surogatelor și utilajelor depășite moral, pentru care „guguștucii” din conducerea statului au plătit sume exorbitatnte pentru aceste produse de-o slabă calitate). Rușine!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *