ȘTIRE-ȘOC! Anunțul făcut de Guvernul României despre Spitalul de Urgență Florieasca. Toate echipamentele din Secția de Arși au ieșit din garanție

Toate echipamentele din Secţia de Arşi de la Floreasca au ieşit din garanţie ÎNAINTE să fie folosite.

Decizia luată de Guvern
Guvernul sesizează parchetul, Curtea de conturi şi autoritatea pentru achiziţii publice în cazul Secţiei de arşi de la Spitalul Floreasca.

Acolo, cea mai modernă unitate din România, în care răniţii de la Colectiv nu au putut fi trataţi, deşi era complet echipată, nu funcţionează nici astăzi. Concluzia aparţine corpului de control al ministerului sănătăţii, care a aflat că secţia de arşi de la Floreasca nu are evacuare de incendiu, iar baro-camera, unul dintre cele mai scumpe dispozitive, nu este funcţională. Toate echipamentele medicale au ieşit din garanţie înainte să fie folosite.

Concluzia Corpului de control este că secţia de arşi de la Floreasca, la un an de la inaugarare, nu este încă funcţională, asta deşi conducerile anterioare ale spitalului au susţinut de fiecare dată contrariul atât în faţa presei cât şi a corpului de control al guvernului. Secţia de Arşi de la Floreasca a fost inaugurată de 3 ori în 6 ani, ultima oară luna trecută. În noaptea incendiului de la Colectiv 14 dintre răniţi au fost duşi la Floreasca. Dar niciunul nu a primit tratament în această unitate de elită, unde stăteau nefolosite cele mai moderne saloane şi echipamente medicale din România.

Printre ele se numără 6 rezerve, aseptice şi etanşate pentru a-i proteja pe răniţi de infecţii, sunt dotate cu pături speciale, care nu au fost folosite. În aceeaşi situaţie este şi aparatură medicală, în valoare de 50 de milioane de lei care nu a fost pusă în funcţiune până acum şi care a beneficiat de o garanţie de numai un an de zile, care a expirat. Singurul loc folosit de medici este blocul operator unde prima intervenţie chirurgicală a fost făcută pe 5 noiembrie 2015. La 6 zile de la incendiul de la Colectiv. Strigător le cer este faptul că secţia în care ar trebui tratate persoanele grav rănite inurma incendiilor nu are un plan de evacuare în caz de incendiu.

O altă problemă constatată de corpul de control al ministerului sănătăţii este legată de barocamera. Aceasta a costat peste 3 milioane de lei şi nu a fost folosită niciodată deşi profesorul Ioan Lascar a semnat un proces verbal de punere în funcţiune.

În aprilie 2015, aparatul era prezentat cu mândrie presei. Ioan Lascar, în 2015: “Este o barocameră care este dedicată îngrijirii unui singur pacient. Bolnavii arşi gravi beneficiază de oxigenoterapie.”

Potrivit raportului corpului de control, nici instalaţia de aer condiţionat nu poate asigura o temperatură optimă pentru tratarea arşilor. Iar neregulile continuă, de la lipsa personalului până la saloane folosite ca spaţiu de depozitare. Potrivit raportului corpului de control al ministerului sănătăţii, Unitatea de îngrijire a arşilor gravi este coordonată şi ogranizata de profesorul Ioan Lascar. Contactat de Ştirile Pro TV Ioan Lascar nu a dorit să comenteze concluziile raportului.

Comunicatul integral trimis presei de Corpul de Control al ministrului Sănătăţii
În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca în ultimele 6 luni şi la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al Ministrului Sănătăţii a efectuat, în perioada 26-29.04.2016, un control la nivelul acestei unităţi medicale. Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat următoarele:

– personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI);

– nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi;

– lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi;

– sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională;

– barocamera nu este montată, nefiind funcţională;

– instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav;

– rezervele de un pat, în număr de 6 (şase), sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi;

– saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

Din verificarea efectuată de către comisia de control privind funcţionarea aparaturii medicale, s-a constatat că Barocamera nu este funcţională şi nici instalată, cu toate că există proces verbal de recepţie a acesteia şi proces verbal de punere în funcţiune şi de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitata, pe baza presupusei puneri în funcţiune.

sursa: cyd.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *