Tăriceanu MINTE!!!! Declaraţiile unor martori au arătat însă legăturile subterane dintre Călin Popescu Tăriceanu şi pionii afacerii retrocedărilor ilegale

La petrecerile organizate la Monaco de afaceriştii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz şi Shimon Shevez, implicaţi în dosarul retrocedărilor fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat de onoare. Şeful Senatului şi Dorin Marian sunt acuzaţi că şi-au uitat amicii de petreceri atunci când au dat declaraţii la DNA, scrie adevărul.ro.

Declaraţiile unor martori au arătat însă legăturile subterane dintre Călin Popescu Tăriceanu şi pionii afacerii retrocedărilor ilegale.

„La nunta lui Dan Andronic din Franţa la care am participat şi eu au fost invitaţi Adrian Năstase şi Tăriceanu”, a declarat, la DNA, unul dintre foştii miniştri PSD. Andronic fusese şi consilierul lui Năstase, şi al lui Tăriceanu. Nunta a avut loc, în iunie 2008, la Monte Carlo, la hotelul Vista Palace, unul dintre cele mai luxoase din Principat. Procurorii au păstrat această declaraţie în anchetă pentru a arăta cât de puternică era relaţia de amiciţie între Andronic şi Tăriceanu. Relaţia ar fi continuat şi după ce Andronic a terminat contractul cu PNL. Procurorii DNA au descoperit că firmele controlate de acesta ar fi încheiat contracte de sponsorizare/donaţie către PNL chiar în perioada în care se făceau retrocedările.

Un afacerist român, invitat la petrecerile de la Monte Carlo, a povestit la DNA: „M-am întâlnit cu Steinmetz prima dată în România şi apoi m-am întâlnit cu el la Monte Carlo, la Formula 1, fiind  invitat de Truică, întâlnirea având loc pe yahtul lui Steinmetz, care avea mai mulţi invitaţi. De asemenea, de  ziua naţională a Israelului, dar nu mai reţin anul, Truică mi-a spus că Steinmetz ne invită la el acasă în Israel. Am fost acolo, dar nu am discutat afaceri”.

Un alt partener de afaceri al grupării a dat şi el detalii similare. „Ne-am întâlnit apoi în iulie sau august 2010  pe yahtul lui Steinmetz în Franţa. Au fost prezenţi Steinmetz, Shimon Menahen, Tal Silberstein şi cu mine.  Am discutat despre Truică şi ce făcuse acesta, respectiv modul în care a administrat proiectul Reciplia şi a dispus de bani şi de bunuri. Evreii au spus că nu au ştiut de faptul că Truică a vândut terenuri la Snagov. (…) Precizez că percepţia mea a fost că Tal Silberstein prezintă un raport de activitate pentru perioada în care el împreună cu Truică au gestionat proiectul Reciplia. Din cele spuse a rezultat că era vorba de bani transferaţi în perioada 2006-2008.”

Soţia lui Paul Lambrino, Lia, a completat profilul lui Remus Truică: „Remus ne-a spus că are relaţii în toată ţara, că are afaceri cu primarul din Snagov, că are o relaţie foarte bună cu primarul Sectorului 1, că poate debloca aceste autorităţi care ne-au împiedicat până acum să obţinem restituirea bunurilor”. „De asemenea, Truică spunea că l-a ajutat foarte mult pe Tăriceanu în diverse afaceri şi că Tăriceanu îl va ajuta pe el cu retrocedarea bunurilor noastre”,a precizat Lia.

Procurorii susţin că Benyamin Steinmetz a fost implicat activ în activitatea grupului infracţional constituit pentru obţinerea ilicită a proprietăţilor revendicate de prinţul Paul, a fost informat în permanenţă şi a susţinut activitatea de traficare a influenţei, aprobând săvârşirea unor fapte de corupţie.

„Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup. De asemenea, la astfel de petreceri au fost invitaţi oameni de afaceri cu scopul atragerii lor în proiectul Reciplia”, se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, Benyamin Steinmetz „era cel care a coordonat întreaga activitate, fiind cel care a adus aportul cel mai mare”.

În privinţa lui Tal Silberstein, procurorii anticorupţie arată că acesta i-a fost prezentat prinţului Paul pentru a-i întări convingerea că Remus Truică are influenţă la nivelul conducerii politice a României, aşa cum pretindea.

„Silberstein a fost esenţial, persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia fiind elementele determinante în convingerea prinţului Paul al României pentru cumpărarea influenţei, cu atât mai mult cu cât acesta s-a prezentat ca fiind unul dintre asociaţii din Reciplia. (…) Dacă în primă fază demersurile efective ale grupului infracţional pentru obţinerea bunurilor au fost întreprinse de Remus Truică şi Roşu Robert Mihai, ulterior, profitând de prezenţa sa cu regularitate în România, urmare a unui contract de consultanţă avut cu (…) pentru alegerile din anul 2008, inculpatul Tal Silberstein s-a implicat în mod direct în aceste demersuri, cu atât mai mult cu cât din această postură a putut să pretindă faţă de inculpatul Paul al României că are influenţă inclusiv la nivelul primului-ministru de la acea dată (Călin Popescu Tăriceanu- n.r.)”, se menţionează în rechizitoriu.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar: Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici, Lucian Claudiu Mateescu, Gheorghe Sin, Niculae Dima, Theodor Chiriac, Nicolae Jecu, Nela Păvăloiu şi Valentin Delcea.

În stare de libertate vor fi judecaţi, în acelaşi dosar, Robert Mihăiţă Roşu, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, Moshe Agavi, Apostol Muşat, Corina Teodora Dicu, Dragomira Gheorghiţă, Ion Stoian, Caterina Popa, Gheorghe Olteanu şi Marin Gostin.

sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *