GIGI MATEI, declarat incompatibil de ANI

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale, Agenţia Naţională de Integritate la declarat ieri, 26 mai, în stare de incompatibilitate pe actualul primar interimar al Râmnicului Ion Gigi Matei. Se pare că acesta este motivul real care a stat la baza retragerii  din cursa pentru Primăria Râmnicului şi nominalizarea lui Romeo Rădulescu. Declararea incompatibilităţi, cunoscută încă din 2012, a fost anunţată în pragul alegerilor locale, o mişcare prin care PSD ar fi rămas în afara  cursei electorale.

„Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 iunie 2012, întrucât deține simultan funcțiile de viceprimar (cu atribuții de primar), și administrator al S.C. ANDISTAR S.R.L., S.C. EDION CONSTRUCT, S.C. TOP TRANS S.R.L. și S.C. EDION FILIALA BABENI S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.”

Gigi Matei susține că ANI a făcut exces de zel, deoarece informațiile sunt eronate și că își rezervă dreptul de a-și apăra drepturile în instanță. Acesta a trimis următorul comunicat de presă:

„Ca urmare a unor materiale de presă recente referitoare la presupusa mea incompatibilitate în condiţiile Legii nr. 161/2003, doresc să fac următoarele precizări:

În data de 4 martie 2016, am primit din partea Inspecţiei de Integritate – Agenţia Naţională de Integritate o adresă prin care eram înştiinţat că „au fost identificate elemente privind nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor” întrucât am deţinut simultan funcţiei de viceprimar/primar interimar şi funcţia de administrator al societăţilor comerciale SC ANDISTAR SRL, SC EDION CONSTRUCT SRL, SC TOP TRANS SRL şi SC EDION FILIALA BĂBENI SRL. Prin aceeaşi adresă mi se solicita să prezint un punct de vedere faţă de cele semnalate, ceea ce am şi făcut, trimiţând un material în data de 16 martie 2016, din care citez aspectele care urmează.

După ce am fost desemnat viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, cele patru societăţi comerciale menţionate în adresa ANI nu au desfăşurat activitate – la data alegerilor locale din iunie 2012, fiind depuse cereri de suspendare a activităţii lor – iar unele dintre ele, nici înainte de acest moment.

Ca urmare, în toată această perioadă, eu nu mi-am exercitat în niciun fel atribuţiile funcţiilor de administrator la societăţile comerciale în cauză. Din moment ce nu am exercitat atribuţiile acestei funcţii, aşa cum sunt definite de Legea nr. 31/1990, este evident că nu m-am aflat în starea de incompatibilitate prevazută de art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003. O dovadă a neexercitării atribuţiilor specifice funcţiei de administrator la societăţile menţionate este şi aceea a lipsei oricărei forme de remuneraţie.

Pentru a proba faptul că societăţile în cauză nu au desfăşurat activitate şi, implicit, nici eu nu am îndeplinit funcţia de administrator, am anexat punctului vedere prezentat ANI mai multe înscrisuri doveditoare:

  • Decizia nr. 50105131/25.01.2016 a ANAF prin care s-a constatat inactivitatea SC Andistar SRL;
  • Balanţele analitice ale SC Top Trans SRL din care se poate constata comparativ că de la data de 31.12.2010 şi până la data de 31.12.2015 indicatorii financiari sunt identici în absenţa oricărei activităţi;
  • Balanţele analitice ale SC Edion Construct SRL din care se poate constata comparativ că de la data de 31.12.2010 şi până la data de 31.12.2015 indicatorii financiari sunt corespunzători unei societăţi fără activitate;
  • Balanţele analitice ale SC Edion Filiala Băbeni SRL din care se poate observa comparativ că de la data de 30.06.2012 şi până la data de 31.12.2015 (când a fuzionat cu SC EDION SRL), indicatorii financiari sunt corespunzători unei societăţi fără activitate, precum şi certificatul de radiere al acestei societăţi.
  • Mai doresc să menţionez că anterior exercitării funcţiei de viceprimar în luna iunie 2012, am renunţat la calitatea de administrator la SC EDION SRL, singura societate care desfăşura activitate la acea dată.

Chiar dacă această decizie a ANI nu mă afectează în condiţiile în care, cel puţin pentru o vreme, am decis să nu mă implic în activitatea politică, vă asigur că voi face toate demersurile necesare pentru a-mi dovedi nevinovăţia şi buna-credinţă. Astfel, voi ataca în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate, cu atât mai mult cu cât în practica judiciară există precedente în care, în situaţii similare, s-a dat câştig de cauză demnitarilor acuzaţi de incompatibilitate.

Mai vreau să precizez că adresa primită de la ANI a fost ulterioară deciziei mele de a nu candida pentru nici o poziţie la alegerile locale din acest an, astfel încât nu se poate pune problema unei renunţări a mea din cauza aşa-ziselor incompatibilităţi sesizate de Inspecţia de Integritate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *