Ultimele declarații făcute de NATO privind un posibil război cu Rusia: „Să fiu bine înțeles: în Polonia vor fi mai multe trupe NATO după summitul de la Varșovia, pentru a trimite un semnal clar că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe”

Ultimele declarații făcute de NATO sunt cel puțin ieșit din comun și par că au ca scop menținerea unei stări de tensiune cu Rusia. Adunarea Parlamentară a NATO a lansat luni un apel aliaților să fie pregătiți să răspundă „la amenințarea potențială” a Rusiei împotriva unuia dintre ei. Cum să răspundă un stat aliat nu s-a mai spus dar lasă loc de interpretări. Aruncarea în mijlocul unui război este ultimul lucru pe care l-ar vrea un stat aliat sau există state care își doresc asta?

trupe_nato-700x336

„Provocarea dinspre Rusia este reală și serioasă”, a declarat americanul Michael Turner, președintele Adunării care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de țări membre ale Alianței. Declarația adoptată în unanimitate deplânge „folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativele de intimidare a aliaților” NATO. În aceste circumstanțe, NATO „nu are altă opțiune decât să considere eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței ca o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adecvate și proporționale”, a subliniat declarația. Documentul îi îndeamnă pe aliați „să ofere garanții” țărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este amenințată.
De asemenea, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a dezvălui că mai multe trupe NATO vor fi desfășurate în curând în Polonia în cadrul eforturilor vizând să asigure țările din Europa de Est care se simt amenințate de Rusia. Varșovia va găzdui în luna iulie următorul summit al NATO, în cursul căruia liderii vor lua în discuție trimiterea unor batalioane în Polonia și țările baltice, o măsură care este susceptibilă să irite mai mult Rusia, care susține că extinderea Alianței spre est îi amenință securitatea națională.

canadian-troops-kabul„Să fiu bine înțeles: în Polonia vor fi mai multe trupe NATO după summitul de la Varșovia, pentru a trimite un semnal clar că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe”, a declarat Jens Stoltenberg în prima zi a vizitei sale în această țară. NATO discută în continuare despre „numărul exact și locurile” unde va fi întărită prezența sa în Est, iar trupele vor fi multinaționale și amplasate prin rotație, a adăugat el. Miniștrii Apărării din țările membre ale Alianței vor stabili detaliile cu ocazia negocierilor programate pe 14 și 15 iunie la Bruxelles. Președintele polonez, Andrzej Duda, a menționat că țara sa este dornică să găzduiască trupe ale Alianței pe teritoriul său.

sursa: sokant.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *