Arhiepiscopia Râmnicului, în sărbătoare

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop al Râmnicului, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, penumele de mirean Valentin Gogescu, s-a născut la 21 ianuarie 1968, în București. Între anii 1985-1990 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București, iar în 1994 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxăa Universității din București.

Între anii 1990-1998 a fost și profesor de religie la mai multe școli generale din București. În anul 1998 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic, unde a primit numele Varsanufie. În același an a devenit ierodiacon, apoi ieromonah. În anul 1999 a devenit stareț al Mănăstirii Radu Vodă, iar din noiembrie 1999 a fost numit și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001 a devenit protosinghel, iar la 30 septembrie 2001 a fost ridicat la rangul de arhiereu și a fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura  Prahoveanul. În anul 2007 a fost numit secretar al Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Duminică, opt iunie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost întronizat ca arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului.

IPS_varsanufie_w1266_h1754_q100 La 46 de ani, Î.P.S. Varsanufie era cel mai tânăr arhiepiscop dintre cei 54 de arhiepiscopi ai Sfântului Sionod al B.O.R.

Remarcabilă personalitate culturală și filantropică, noul arhiepiscop a introdus în mediul public autohton conceptul de teatru creștin, cu subiecte creștine ce se joacă în multe teatre bucureștene. A sprijinit imprimarea multor audio-book-uri cu teme religioase, în interpretarea unor mari actori ca: Radu Beligan, Maria Ploae, Daniela Nane sau Tamara Buciuceanu-Botez și a scris piese de teatru pentru copii. Tânărul arhiereu, care a ctitorit mânăstirile Bolintin și Chiajna, îi succeed în funcție regretatului Î.P.S. Gherasim Cristea, trecut la cele veșnice în primăvara anului 2014, la vârsta de 99 de ani.

SAMSUNG CSC

 

Înaltpreasfințite Părinte, astăzi, la împlinirea a doi ani de la întronizarea ca arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului, echipa Info Puls – Etalon TV vă urează ani mulți, cu sănătate și putere de muncă întru împlinirea lucrării Domnului! 

Ne aducem aminte cu pioșenie și, cu această ocazie, amintim și cititorilor noștri gândurile cu care ați pornit la drumul greu al acestui nou început din viața de arhiereu.

Î.P.S. Varsanufie Prahoveanul, 8 iunie 2014: Pornesc în activitatea mea de Arhiepiscop al Râmnicului, cu nădejde în Dumnezeu și în sfinții Săi:  Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și Sfinții Martiri Brâncoveni – ocrotitorii acestei eparhii binecuvântate, cu ajutorul cărora nădăjduiesc că voi depăși toate obstacolele pe care le voi întâlni de-a lungul timpului în această eparhie, dar şi cu sentimente de dragoste faţă de părinţii slujitori ai sfintelor altare, faţă de stareţii, stareţele şi vieţuitorii mănăstirilor şi faţă de poporul binecredincios al Eparhiei Râmnicului, asigurându-i că împreună vom reuși să întărim Biserica lui Hristos Dumnezul nostru.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *