LEGEA PRODUSELOR ROMÂNEȘTI a fost ADOPTATĂ de Parlament cu unanimitate de voturi! Marile magazine, obligate să promoveze produsele românești

Camera Deputaților a adoptat astăzi noua Lege a supermarketurilor, în forma în care aceasta obligă marile rețele de magazine să comercializeze cel puțin 51% produse românești când vine vorba despre legume, fructe, ouă, pâine, lactate, carne sau miere. 

După votul de astăzi al Camerei Deputaților, for decizional, Legea supermarketurilor va fi trimisă spre promulgare la Președinția României, urmând să intre în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial. 

Potrivit actului normativ votat de toți ce 293 de parlamentari prezenți la ședința de astăzi, aceste produse trebuie ca, în procent majoritar, să provină din lanțul scurt, adincă dintr-un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumator.

”Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată în noua formă a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor agroalimentare. Prin excepţie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanţului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităţilor din cadrul organizării comune de piaţă, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Mai mult, comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, în condiţiile legii.

Marile magazine, obligate să promoveze produsele românești

”Comerciantul persoană juridică autorizată care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produsele alimentare are obligaţia de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Frecvenţa acestor evenimente precum şi orarul de funcţionare se va stabili prin hotărâre a consiliului local”, se arată într-un articol adoptat astăzi.

Fermierii primesc banii mai repede

Noua lege votată de deputați, for decizional, spune că termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile calendaristice. Fac excepţie produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice.

Dispar taxele de raft

Noua lege votată astăzi de deputați interzice oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. ”Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective”, se mai arată în actul normativ.

Nerespectarea noii legi a comercilizării produselor agroalimentare le poate aduce marilor magazine amenzi de până la 150.000 de lei iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de până la 6 luni.

Marile lanţuri de magazine și-au exprimat deja poziția cu privire la noile reglementări în sectorul comerțului alimentar arătând că dacă legea intră în vigoare în forma care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti, este posibil să vedem închideri de supermarketuri sau chiar hipermarketuri în România. ”Aceasta lege duce la subminarea marilor lanţuri de magazine. Dacă va intra în vigoare va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine. Retailerii pot lua decizia închiderii operaţiunilor”, spune George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

sursa: agrintel.ro

4 comentarii la „LEGEA PRODUSELOR ROMÂNEȘTI a fost ADOPTATĂ de Parlament cu unanimitate de voturi! Marile magazine, obligate să promoveze produsele românești

 • 8 iunie 2016 la 15:07
  Permalink

  George Badescu este un tradator!!!!!!!…pupincurist al marketurilor!

  Răspunde
 • 9 iunie 2016 la 14:09
  Permalink

  In orice tara gasesti produse traditionale si in proportie de mult mai mult decat 51% .toate tarile isi mananca produsele propii numai stim sa importam .Lanturile de super/hipermarketuri nu se vor inchide din cauza asta

  Răspunde
 • 10 iunie 2016 la 14:45
  Permalink

  Am facut scandal ca ne da Nea Nicu mancare putina ,o importa ca cumparase de la U.R.S.S petrol .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *