Pădurile României sunt proprietatea austriecilor de la CASCADE EMPIRE şi HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER cu girul POLITICIENILOR

PRIMELE CAPETE MERG LA ÎNCHISOARE. CONDAMNAŢII TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ 4.000.000 EURO.

Curtea de Apel Piteşti, prin decizia penală 662 din 3 iunie 2016, a soluţionat definitiv o parte a dosarului munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, pronunţând o hotărâre de condamnare a membrilor reţelei infracţionale al cărei beneficiar final au fost CASCADE EMPIRE şi HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER.

Astfel:

 • inculpatul BASARABĂ MIRCEA a fost condamnat la:
  1. 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 255 alin. 1 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000;
  2. 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000

Curtea de apel Piteşti a dispus ca BASARABĂ MIRCEA  să execute pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1 an, în total pedeapsa de 7 ani închisoare.

 • inculpatul DEACONEASA GHEORGHE  a fost condamnat la:
  1. 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000;
  2. 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 254 alin. 2 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;

Curtea de apel Piteşti a dispus ca DEACONEASA GHEORGHE  să execute pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, la care se a adăugat un spor de 2 ani, în total pedeapsa de 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

 • inculpatul PETRULIAN MIHAI-DAN a fost condamnat la:
  1. 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000;
 • inculpatul PĂDURARU CONSTANTIN a fost condamnat la:
  1. 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 249 alin.1 şi 2 Cod penal anterior.

Schweighofer-Deaconeasa-2

Prin decizia penală pronunţată Curtea de Apel Piteşti a majorat cuantumul despăgubirilor civile la plata cărora au fost obligaţi în solidar cei patru inculpaţi, de la suma de 8.460.256 lei plus accesorii începând cu data săvârşirii faptelor şi până la data achitării integrale a prejudiciului, la SUMA DE 17.668.111,58 LEI LA CARE SE ADAUGĂ DOBÂNDA LEGALĂ calculată de la data pronunţării prezentei decizii şi până la data achitării integrale a prejudiciului cauzat.

Beneficiarul final al acestor infracţiuni a fost SC CASCADE EMPIRE SRL, societate care a cumpărat munţii retrocedaţi cu acte false. În dosarele întocmite de DNA – Serviciul Teritorial Piteşti, există probe care demonstrează că reprezentanţii societăţii lui GERALD SCHWEIGHOFER au avut un contact permanent cu inculpaţii, stabilind preţul de vânzare a terenurilor forestiere cu 6 luni înainte de retrocedare.

Reamintim, pe scurt, faptele pentru care au fost condamnaţi inculpaţii:

În perioada 23 septembrie 2005–31 ianuarie 2008, inculpaţii Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan şi Deaconeasa Gheorghe, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate.

Inculpaţii Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907.

Inculpatul Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris.
Pentru ca inculpatul Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit.

În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.
La data de 18 aprilie 2007, inculpatul Păduraru Constantin, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a dispus în mod nelegal şi fără a efectua verificări introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, la data de 4 ianuarie 2008, inculpatul Păduraru Constantin i-a trimis inculpatului Basarabă Mircea două înscrisuri cu caracter clasificat referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina inculpatului Păduraru Constantin în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.
Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier.
Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase.

Rechizitoriul complet al DNA poate fi accesat aici.

Hotărârea primei instanţe poate să fie accesată aici (sentinţa penală nr. 57 din 18 mai 2015 a Tribunalului Vâlcea).

BASARABĂ MIRCEA a fost mandatarul companiei lui Gerald Schweighofer, înţelegerea cu privire la preţ era stabilită cu şase luni înainte de retrocedare, iar patronul Cascade Empire şi-a implicat societatea într-un proiect turistic cu fonduri europeneunde urma să aibă “cel mai mare hotel din zonă”.

DEACONEASA GHEORGHE a fost un partener contractual important al HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, semnând contracte sub presiunea cărora au avut loc tăieri ilegale, astfel cum vor consemna mai târziu procurorii în rechizitoriu şi instanţa în încheierea de punere în mişcare a acţiunii penale.

vot_buget_parlament

sursa: nostrasilva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *