ULTIMA ORĂ Cine are termopane este obligat să-și pună detectoare de gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care obliga proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, să-şi monteze detectoare de gaze. În cazul refuzului, livrarea de gaze se opreşte.

La prima vedere benefică, măsură este gândită, însă, în cel mai neaoş stil românesc. Cu un munte de hârtii după care trebuie să umbli, să identifici şi să găseşti firmă care a proiectat instalaţia de gaze la construcţia imobilului, de la care să obţii documentaţia. Cum majoritatea clădirilor au între 30 şi 60 de ani de când au fost date în folosinţă, şansele de a găsi hârtiile sunt aproape nule. Nouă prevedere spune că aveţi obligaţia să prezentaţi echipelor de control documentaţia şi, în cazul în care nu o posedaţi, să o solicitaţi de la distribuitorul de gaze. De ce nu ar pune-o acesta direct la dispoziţia ANRE, fără a ne mai pune pe noi pe drumuri, rămâne un mister. Ordinul intrat în vigoare la începutul anului prevede că fiecare consumator are obligaţia să facă verificarea instalaţiei măcar la doi ani. Se face nu de acum, ci de multă vreme, dar ANRE încă nu a aflat, de parcă echipele care vin în control ar fi de la Protecţia Animalelor, nu de la firmele autorizate tot de ANRE. La doi ani, spuneam, adică exact termenul de garanţie al senzorilor de gaze pe care trebuie să îi instalaţi. Iar după doi ani, aceştia trebuie înlocuiţi cu alţii. Alţi bani, căci detectoarele costă 300 de lei bucată. Şi asta nu e tot. La banii aceştia adăugaţi costurile documentaţiei care, deloc suprinzator, niciodată nu este bună sau completă, mai trebuie mereu câte ceva.

sursa: enational.ro

Un comentariu la „ULTIMA ORĂ Cine are termopane este obligat să-și pună detectoare de gaze

  • 8 iunie 2016 la 8:21
    Permalink

    Prima masura care trebuie luata, ar trebui la proprietarii de apartamente care au montat centrale termice plus aragaz. In aceste caz este necesar detectorul de gaz si montarea a unei electrovalve langa gazometrul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *