România a pierdut Parcul Național Retezat. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe

Ultima pădure virgină din Europa

Exploatările forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, se arată într-un comunicat al organizației Agent Green.

“Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

parcul-national-retezat-7

Ce firme au exploatat ”aurul verde” din Retezat

Agent Green a publicat un nou reportaj filmat de investigații realizate în perioada 2009-2015 despre exploatările forestiere din PFI. În material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Câmpușel, firma austriacă chiar deține teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag și conifere este certificată FSC și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după achiziție informeaza agrointel.ro.

paduri-1024x681

O alta zona din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu (Parcul National Domogled) unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masa lemnoasă în ultimii ani. Cel putin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrata direct de Succes iar alți 53.525 m3 au fost extrași de companiile Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor care vând masă lemnoasă tot companiei Succes care prelucrează lemnul la Gureni, județul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrică din județul Argeș pentru uscare și pleacă mai departe către China.

parcul-national-retezat-2_97f6b5a4dd4c2b

Ultima pădure virgină a Europei

Peisajul Forestier Intact a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu știintific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorat acest studiu care a inclus și un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur național și European. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în mai 2011.

“Conform criteriilor știintifice, un PFI măsoara cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamna ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploațări forestiere și constructii de infrastructură”, a adaugat Paun.

Padure-Pietrele-Retezat-FlCrisan-Parcul-National-Retezat-750x563

Speranță pentru câteva păduri rămase

Chiar dacă PFI a fost pierdut mai exista încă în România în total 218.000 hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia dacă depășesc cu puțin suprafața de 5.000 de hectare și se află în munții Semenic, Godeanu și Vilcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare și procesare a lemnului au luat la cunoștintă harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în anul 2005.
sursa: us24.ro

58 de comentarii la „România a pierdut Parcul Național Retezat. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe

 • 10 iunie 2016 la 10:46
  Permalink

  Si nimeni nu face nimic. Ar trebui sa li-se reteze lor picioarele !!!!!

  Răspunde
  • 15 iunie 2016 la 10:39
   Permalink

   Ar trebui..dar romanul recurge intotdeauna la vorbe , politica si prostie . da sa’l vezi pe unu cum le taie picioarele , capul …etc nu prea..cica violenta naste violenta. Dar acu’ logic , sa zicem ca da nastere la violenta din 25 mil daca ramanem 15 mil zic ca ne putem mandri cu tara asta . daca din 3000-6000 hoti omoram 13000 (am inclus si familiile lor) am trai mai bine , daca am inchide toate fabricile straine si’am recupera pamantul vandut prin frauda..am trai mai bine . Pff practic prin violenta am trai mai bine . A se intelege, nu instig la violenta…dar orice om cu cap stie, in momentul in care paharul s’o umplut filmul „Swordfish” e mic copil …parerea mea .

   Răspunde
   • 30 august 2016 la 14:54
    Permalink

    Mda, la fel au facut si in Zimbabwe si o duc chiar bine!

    Răspunde
    • 30 august 2016 la 18:59
     Permalink

     Zimbabwe, multi emigreaza in Africa de Sud, sa fim seriosi!

     Răspunde
   • 16 noiembrie 2019 la 12:18
    Permalink

    Tepes… ai 100 % dreptate ! Sunt sigur ca vine si vremea aia cat de repede !

    Răspunde
  • 5 octombrie 2016 la 6:37
   Permalink

   Chiar nu trebuia atentat acest colt de rai!
   Cine nu a fost in RETEZAT, are ce regreta!
   Salba de lacuri , de la Bucura pana la Lia, dispuse intr-o etajare aproape inginereasca, inconjurate de culmile muntilor falnici, saua Bucurei , o data escaladata, iti releva mirificul peisaj. Sa intri in rezervatia naturala Retezat, era necesara obtinerea unei autorizatii de la Min. Mediului. Asa era atunci, vorbesc de anii ’75…Autoritatile erau intransigente, adica-si faceau treaba, oamenii aveau respect pentru natura, mergeau mult cu rucsacul in spate si- si iubeau tara! Era tare frumos!
   Chiar nu trebuia atentat acest colt de rai, e prea mult!

   Răspunde
 • 10 iunie 2016 la 13:18
  Permalink

  Ăștia nu înțeleg ca nu pot respira bani. Orice lux ai avea…. 5 mii de amante și 300 de vile prin tot globul… Vor fi degeaba. Copiii lor vor fi victime la fel ca noi toți. Din partea mea va doresc sa trăiți 500 de ani… Și de cate ori încercați sa va sinucideți sa nu puteți deloc… Asta va doresc oameni fără coloană și cu gândire de amfibieni.

  Răspunde
  • 13 iunie 2016 la 7:30
   Permalink

   Gogule nu dispare oxigenul asa repede, 500 de ani. Si in plus de ce le-ai oferi privilegiul de a trai atat cand tu mare om cinstit ce „lupti” pentru corectitudine macar prin acest comentariu nu vei trai nici un sfert din cat le doresti lor? Nu mai au frica oamenii astia pentru ca nu se face nimic. Ne plangem de politicieni ca sunt corupti si cam atat. Ei isi fac in continuare jocurile, impreuna si impotriva noastra ca stat sau cetatean. Suntem furati si condamnati sa traim prost. Suntem condamnati sa vedem cum ne acuza cei care ne fura ca traim prost din cauza ca noi nu facem nimic. Si asta pentru ca nu ne adunam sa intram la oamenii astia in casa si sa ii intrebam: Pe cine furi tu ma’?!

   Răspunde
   • 14 septembrie 2016 la 21:53
    Permalink

    Buna noapte 9 !
    De ce nu se face un sondaj de opinie ,cati romani mai vor cas asa zisa „firma”sa mai taie la noi in tara ????
    Nu e nici un politician iubitor dr tara care sa ceara un astfel df sondag

    Răspunde
    • 16 noiembrie 2019 la 19:36
     Permalink

     De cacao esti tu care comentezi fara sa ai habar de ce vorbesti. Esti drogat. Aceasta firma nu taie, cumpara !!!!!!!

     Răspunde
  • 2 octombrie 2016 la 17:12
   Permalink

   VIERMI, CARTITE…..NEANDERTHALI……..

   Răspunde
 • 10 iunie 2016 la 17:47
  Permalink

  Blestemat sa fiti Ciolos si Johannis ,pentru ca stiati de asta si nu ati miscat un deget.Sau,eu stiu,poate ati miscat ,dar nu impotriva ci pentru…

  Răspunde
  • 13 iunie 2016 la 16:00
   Permalink

   Draga Emil un guvern doua mai in fata ,nu Ciolos a vandut padurea ,ci partidul care este votat de asistati sociali adica FSN(psd,pdl.)

   Răspunde
  • 7 iulie 2016 la 14:16
   Permalink

   ASTEA TOCMAI DIN ACEST MOTIV SUNT PUSI SI SUSȚINUȚI, EI RESPECTA INTELEGEREA PENTRU CARE S-A FACUT NUMIREA ,EXPRESA .SI TOTI CARE AU FURAT ,SUNT SCAPATI FACANDU-SE CA ÎI CONDAMNA . CONDAMNARLEA TINE LOC DE PUNERE IN LEGALITATE CU O PARTE DIN CE A FURAT,CEALALTA PARTE E PARA -NDARATU .

   Răspunde
  • 17 iulie 2016 la 21:10
   Permalink

   NU e Ciolos si Iohannis de vina – ci conducerile din 2005 … Nastase si Company. Mai informati-va oameni buni inainte de a da cu toporul.

   Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 9:13
  Permalink

  Nu putem face o petitie, sa strangem semnaturi, sa se modifice legislatia? Asa cum facem petitii pentru toate nebuniile de ce nu putem face si pentru asta? :(. Ma intristeaza cum ne pierdem padurile si nu mai ramane nimic in urma lor. 🙁

  Răspunde
  • 26 august 2016 la 15:53
   Permalink

   S-au făcut petiții peste petiții. Eu cred că am semnat vreo 15. Nu s-a rezolvat nimic. Singura unealtă care ne-a mai rămas e sabia sau toporul.

   Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 11:07
  Permalink

  Cancerul sa ii manance pe tradatori

  Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 12:18
  Permalink

  De apreciat ca cineva mai spune si adevarul intr-o Romanie corupta….Bravo tineti-o tot asa sa afle romanul adevarul gol golut despre fapte ce cu adevarat merita importanta maxima…nu toate prostiile care le scriu marile companii din mass media, incercand sa ne ia ochii cu ce fac vedetele sau de ce vecinul are gard maro…..

  Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 13:22
  Permalink

  Sa va ia dracu de nenorociti!!!Nu va ma saturati,jigodiilor!

  Răspunde
 • 12 iunie 2016 la 12:34
  Permalink

  MULTUMITI celor ce l-au ales Presedinte pe JOHANNIS!!!…..si celor de afara ,care au votat pro!……patronul acelei firme austriece este PRIETEN cu Presedintele nostru…..asa ca isi PERMITE sa „cheleasca „toti muntii nostrii,deoarece la EL in tara AUSTRIA de ar face asta ,ar lua ani grei de puscarie,pe cand l-a noi …..este omenit pentru crima ce-o face!!!……..un pensionar ….

  Răspunde
 • 12 iunie 2016 la 13:37
  Permalink

  Acești impostori ar trebui defrișați precum pădurile, m ați înțeles nici o toleranță!

  Răspunde
  • 14 noiembrie 2016 la 9:50
   Permalink

   mai bine multumestei lu Nastase ca el a avandut, mai citeste si tu ca padurile nu s-au vandut acum, si citeste si ce masuri a luat Ciolos pt asta, ca tot arucati cu noroi in el si Iohannis desi nu stiti nimic de ce fac si ce au facut, ca pana acum nimeni nu a luat masuri gen PSD ca ei sunt la guvernare de 26 de ani si padurile noastre sunt defrisate din 2005 pana astazi

   Răspunde
  • 18 noiembrie 2019 la 9:49
   Permalink

   Iohanis nu putea sa vanda pentru ca nu are atributii in economie. Vanzarile au fost facute de guvernele de la vremea aceia care au fost majoritatea criptocomuniste. F.S.N., PDSR PSD ,care sub lozinca „NU NE VINDEM TARA” , AU FURAT,AU JECMANIT SI AU VANDUT PE NIMIC STRAINILOR,TOT CE AU PUTUT, LEGILE SI CONSTITUTIA AU FOST FACUTE IN FAVOAREA LOR ADICA A HOTILOR,INCA DE PE VREMEA TATUCULUI ILIESCU ,OMUL DEVOTAT AL RUSILOR.

   Răspunde
 • 12 iunie 2016 la 20:31
  Permalink

  Cam asa sa intamplat si cu PNTCD pe vremea lui Constantinescu.( Ia pus pe linia moarta)

  Răspunde
 • 13 iunie 2016 la 16:38
  Permalink

  E bine ca ne indignam!Cine dintre noi toti v-om fi „batosi „adunandu-ne in fata celor pe care i-am ales si sa le spunem ca nu pentru instrainarea si ciuntirea patrimoniului silvic(si nu numai)sunt acolo. Putem fi uniti pana la capat pana cand lege se aplica corect si pentru corporatii si investitori straini? Putem urma atitudinea polonezilor?

  Răspunde
 • 13 iunie 2016 la 17:18
  Permalink

  Ciolos sa te ia dracul de Nemernic ce esti, iar pe tine Clovnule ( Johannis) ar trebui sa iti dai demisia. Nu esti demn de acest post in calitate de Presedinte, da pot sa iti spun presedinte in acest mod pt ca atat meriti, cu ”
  p” mic, pt ca esti un Rahat, un corupt, poate si un MASON, de ce nu?? Atatea plecari misterioase, cine stie la cate ritualuri ai luat parte,,,Romania noastra daramata va fi, iar tu..crezi oare ca vei mai trai?? Sper sa vina un refugiat cu o bomba la el si sa mearga direct la tine, macar asa ar face ceva util Tarii noastre!!!!

  Răspunde
  • 14 iunie 2016 la 15:32
   Permalink

   Cat cretinism… Poate si citesti ca totul a inceput inaintea lui Ciolos si a lui Johannis.. si sa vrei moartea unui om e foarte urat.. dar asa e romanul.. PROST DE BUBUIE

   Răspunde
   • 8 iulie 2016 la 13:22
    Permalink

    Cretinism, da, sa nu observi cine s-a opus opririi defrisarilor, prin retrimiterea legii la parlament.Ca de altfel si in multe alte cazuri in care facut acelasi lucru…

    Răspunde
 • 14 iunie 2016 la 17:41
  Permalink

  Tara asta e de vanzare de prin 90..de ce ne miram? 40% din suprafata agricola e tot a strainilor cu binecuvantarea unor „romanashi”, de-ai nostri. Taiem copacii, exportam lemnul in China si dupa luam mobila tot de la ei….exportam granele noastre si aducem ceapa din Germania…cumparam lapte unguresc ca la noi vacile sunt la abator…noi suntem prosti ca permitem si incurajam astfel de actiuni prin lipsa de reactie.. Romanii isi voteaza alesii, nu chinezu’ sau neamtu’

  Răspunde
  • 5 octombrie 2016 la 6:51
   Permalink

   Mafia este în viața Criminali sint la putere au devastat tara afaceri murdare nu vedeți fraților ca sintem terminații „oare nu se va mai naște un Adevărat Tepes” de acord aceștia care taie pădurile nu gindesc ca face parte din respirația poporului acesta se cheamă genocid vor sa ne omoare cu zile Sa se dea o lege severa cu închisoare pe 30 de ani natura fie parte din respirația omului dați lege de urgenta ptr criminali

   Răspunde
 • 29 iunie 2016 la 17:25
  Permalink

  ATENTIE !!! Vedem des austriecii cum vizeaza sa reteze si padurea din Sacele mai exact in zona Poiana Anghelescu langa Brasov unde sunt brazi inalti, superbi, dar numai buni pentru acesti escroci austrieci sa-i reteze….

  Răspunde
 • 2 iulie 2016 la 2:54
  Permalink

  fratilor … coruptia nu se sterge numa cu cateva mii de gloante… trebuie pusa cagula pe fata si unde lai prins la furat .. l.ai articulat.. luneta.. si luat la rand parlamentari si toti cei care accepta sa li se vanda tara si toate bogatiile ei… daca romanu nu este treaz.. sa se uite putin pe pozele din syria … este cel mai frumos tablou pictat din bomba… asa va arata romania in scurt timp.. DESERT

  Răspunde
 • 6 iulie 2016 la 6:27
  Permalink

  E posibil ca un Parc National sa fie distrus sa fie vandut?! Imposibil si inacceptabil! Si totusi… Unde, ma intreb, unde o sa ajungem cu lacomia, invidia si indiferenta? Lepadaturi care se numesc oameni…

  Răspunde
 • 6 iulie 2016 la 19:36
  Permalink

  Lipsa de reactie pare a fi o caracteristica destul de noua a noastra, a Romanilor/as zice.. Dupa ’90. Dar reactia nu trebuie indreptata catre violenta sau impotriva investitorilor. Ar trebui sa luam atitutine si sa fim „Romai in Romania”. De ce nu investim noi, acolo unde investesc strainii? Astfel nu am mai avea pe cine sa aruncam vina, nu-i asa? Hai sa nu mai incercam sa gasim vinovatii tot timpul printre politicienii pe care noi continuam sa-i votam la fiecare 4 ani. Vinovatii suntem noi pentru ca nu reactionam atunci cand este momentul

  Răspunde
 • 13 iulie 2016 la 12:44
  Permalink

  In timp ce ultima resursa dispare repede din patrimoniul si harta tarii, noi suntem indemnati de seful Guvernului sa cumparam „cumintenia pamantului”. Nu-i asa ca pare hilar?

  Răspunde
 • 20 iulie 2016 la 19:46
  Permalink

  Lege exista nu va plangeti. Eu daca cumpar o bucata de padure nu pot sa scot mai mult lemn decat 200 m2 pe hectar si asta cu justificare ca imi construiesc ceva acolo care sa imi fie strict necesar. Daca eu tai un metru in plus ma inchid, daca astia taie 100% nu ii acuza nimeni pentru ca suntem corupti la toate nivelele si ei stiu pe cine si unde sa unga.

  Răspunde
 • 3 august 2016 la 18:10
  Permalink

  Încă odată se demonstrează că avem autorităţi de rahat , pe care – i doare – n şpiţ de popor !

  Răspunde
 • 14 septembrie 2016 la 21:58
  Permalink

  Buna seara ,nu e nici un roman adevărat prin senat ,guvern,parlament sa propune un sondaj de opinie împotriva acestei?firme”care rade pădurile noastre .nu pot crede ca roti sânt corupti 😊

  Răspunde
 • 27 septembrie 2016 la 8:58
  Permalink

  Atata timp cat aveti in casa cea mai mica bucata de lemn, atata timp cat ati ars cea mai mica bucata de lemn pe gratar sau pe foc.. lasati galagia. Asta e pretul progresului. Vreti sa dati 1000 de euro pe o usa care costa 100 de euro acum ca sa salvati padurea virgina? Primul care e de acord sa faca asta sa puna mana pe piatra…

  Răspunde
 • 28 septembrie 2016 la 6:33
  Permalink

  Ministerul Mediului ce pazeste? Somn usor in continuare

  Răspunde
 • 28 septembrie 2016 la 12:58
  Permalink

  De ce nu vad nici un nume de politician in afacearea asta ? Unul de virf este insusi Gabriel Oprea, Nutut Fonta, Dan Craciunescu – Sef Ocolul silvic Romsilva Sebes. Horatiu Racuciu – Primarul Orasului Saliste. Din moment ce nu apare numele acestor inculpati, e clar ca si voi sunteti partasi !

  Răspunde
  • 1 octombrie 2016 la 13:52
   Permalink

   O țară nu se destramă fără ajutorul presei.

   Răspunde
 • 2 octombrie 2016 la 9:10
  Permalink

  In loc sa comentam aici ar trebui sa iesim in strada sa i dam jos din scaunele lor confortabile. Trebuie sa iesim toti , fara instigare politica , sa ne aparam tara in care locuim. Tot ce este mai frumos dispare , cei dinaintea noastra au luptat ptr pamantul asta , s au sacrificat si ne au lasat noua ceva so noi toti ne am batut joc. Din banii nostri traiesc nenorocitii din Parlament nu credeti ca avem dreptul sa I „scuturam” putin?

  Răspunde
 • 2 octombrie 2016 la 13:12
  Permalink

  Deveniti Meritocrati daca vreti sa se poata schimba ceva in Romania!Plinsul pe internet nu ajuta la nimic.Meritocratia.ro

  Răspunde
 • 5 octombrie 2016 la 17:57
  Permalink

  Vrem o tara ca afara ! Sahara si pustiul Atacama, va iubesc ! o.O. Ca asta ne asteapta – viitoare zone intinse desertificate! Nici pe politicieni nu voi da vina, principalul vinovat e poporul roman. Stie, dar NU face absolut NIMIC. De fapt majoritatii nici nu-i pasa ! In 20 de ani a disparut jumatate din padurile Romaniei si NIMENI nu a primit nici macar o amenda de 10 lei. Tara cu nebuni !

  Răspunde
 • 6 octombrie 2016 la 17:43
  Permalink

  Dragi romani sau daci, de ce ne lamentam degeaba pe facebook . Tara asta este a noastra nu a strainilor, sau a vre- unui parlamentar libidinos. Drept urmare ar fi mai corect sa facem o petitie semnata online . Ma intreb de ce Societatea Civila din aceasta tara ( asa cum este ea) nu reactioneaza si pentru acest lucru extrem de grav. (nu ca ar fi singurul). Pentru alte lucruri au fost facute petitii organizate de diferite asociatii nonguvernamentale ( vezi proiect delta Vacaresti), care au fost luate in seama cu brio de guvernantii si o parte a parlamentarilor, pe care , pe buna dreptate ni i-am ales acum 25 de ani.
  Oare cei din asociatiile nonguvernamentale si parlamentare nu se plimba prin aceasta tara? Pentru a da afara din aceasta tara acea firma de cacao care defriseaza padurile trebuie mai multa convingere si nu ma refer la oamenii din scaunele inalte, care pentru o punga de galbeni si-ar vinde si mama, ci de acei oameni din ocolul silvic in primul rand care traiesc in natura si cu natura, acei oameni normali la cap care atunci cand pleaca in concediu ( in tara ),vor sa vada muntele, raurile si tot ce este la noi in tara. Avem o tara minunata. Hai sa o pastram asa cum este, cu traditiile noastre, cu locurile salbatice. Dupa aceea trimitem aceasta petitie la presedinte, guvern si DNA ( consider ca aceasta defrisare reprezinta subminarea economiei nationale, atentat la patrimoniul natural al tarii). Acest patrimoniu „NU ESTE DE VANZARE” DE CATRE NIMENI DIN ACEASTA TARA. Consider ca cine semneaza o vanzare de patrimoniu , indiferent ce patrimoniu, este tradator de tara, pedepsit cu inchisoare pe viata, si confiscarea in totalitate a averilor, deci DNA-ul ar avea ceva treaba.

  Răspunde
  • 17 noiembrie 2019 la 20:20
   Permalink

   ai dreptate, nimic nu se va schimba daca societatea civila doar sta si dezbate din fata calculatorului fara nici un fel de initiativa. afara lucrurile functioneaza datorita fortei civice.
   hai sa facem ceva.

   Răspunde
 • 7 octombrie 2016 la 1:56
  Permalink

  toti astia care care aveti firme de exploatare a mediului si taiati padurile , eu va doresc multe boli sa aiba copii vostri sa ai vedeti cum mor si apoi sa muriti si voi.

  Răspunde
 • 7 octombrie 2016 la 13:46
  Permalink

  oare noi de ce nu putem sa i dam pe ei pentru par de peruci? sau de ce nu pentru organe, is mai scumpe nu de alta, incredibil, asta ne lasati? o tara fara natura? fara locuri atat de frumoase? pacat ca nu va intereseaza, banul in buzunar si la revedere, meritati toti sa fiti castrati in public, gunoaielor!

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2019 la 19:31
  Permalink

  Sunte-ti toti niste nebuni la comentarii. Eu nu pot sa imi dau seama cu poate cineva sa comenteze despre un lucru sau problema, fara sa aiba „habar” despre ce comenteaza. Suntem in Romania niste handicapati care comenteaza orice !!!!!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *