Un TERORIST AL QAEDA a dat în judecată România la CEDO. Teroristul susţine că a fost ţinut şi torturat într-o închisoare secretă a CIA de la Bucureşti

Teroristul susţine că, în perioada iunie 2003-septembrie 2006, a fost ţinut şi torturat într-o închisoare secretă a CIA de la Bucureşti. Ar fi ajuns în ţara noastră după ce a fost capturat de armata americană, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani, în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole. Statul român a negat, de fiecare dată, existenţa unor închisori CIA pe teritoriul său.

Audierea publică în cazul Al Nashiri contra României va avea loc pe 29 iunie în faţa judecătorilor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Teroristul, membru al temutei organizaţii Al Qaeda, a depus plângerea împotriva ţării noastre încă din anul 2012. A reclamat la CEDO că în perioada iunie 2003-septembrie 2006 ar fost ţinut şi torturat într-o închisoare secretă CIA de la Bucureşti.

Greg Miller, jurnalist Washington Post: Noi, la Washington Post, ştiam despre asta de zece ani. Sunt interviuri, de-a lungul anilor, cu numeroşi oficiali şi am avut reporteri care au si vizitat locul din România unde aceşti prizonieri au fost ţinuţi. În acest raport nu sunt detalii noi despre aceste închisori, iar identificarea României, ca loc unde CIA a avut închisori secrete nu este nouă.

60533608

Statul român a negat de fiecare dată existenţa unor astfel de închisori.

„Am făcut inspecții inclusiv la anumite aeroporturi, fie că e vorba de Băneasa, de aeroportul Kogălniceanu sau Timișoara, nu am văzut nicio locație care să fi putut fi folosită în acest sens”, a spus Teodor Meleșcanu, fost director SIE.

„Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-a aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA”, a declarat George Maior, fost şef SRI.

100919-cia_e

În România s-a organizat şi o comisie parlamentară de anchetă care nu a găsit nicio dovadă despre existenţa unor închisori secrete. Senatul american a dechis şi el o investigaţie care s-a încheiat cu un raport de peste 500 de pagini despre progamul secret al CIA care a implicat existenţa unor închisori în Europa. De subiect este interesat şi Parlamentul European, scrie Digi24.ro.

„Raportul a fost făcut public. S-au gasit noi dovezi că au existat închisori secrete pe teritoriul României. România a fost parte din programul secret al CIA”, spune un reprezentant al comisiei LIBE.

Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri a depus o plângere şi la Parchetul General. Dosarul penal se află în lucru de patru ani. Al Nashiri a cerut şi condamnarea Poloniei, pentru aceleaşi fapte. CEDO i-a dat dreptate şi a obligat autorităţile de la Varșovia să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro.

sursa: romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *