Adrian Dulcea: „În momentul în care am început munca am găsit o echipă picată din punct de vedere mental”

Vâlceanul Adrian Dulcea, născut la Călimăneşti, a venit pe banca tehnică a echipei CSM Rm. Vâlcea exact la finalul sezonului regulat, imediat după ce Viperele Albastre, cu Alex Pelici la timonă, rataseră accederea în turneul de promovare. Singurul obiectiv care mai rămânea de realizat era clasarea pe prima poziţie a clasamentului în play-aut, implicit locul 7 al ierarhiei finale, obiectiv care a fost realizat, după cinci victorii, două rezultate de egalitate şi trei înfrângeri. Adi Dulcea este mulţumit de ceea ce a realizat la CSM în această perioadă şi este convins că se poate face un lot competitiv care să facă performanţă în sezonul viitor.
– Adi, cum a fost, în mare, impactul cu Liga a II-a?
Nu au fost probleme, antrenasem şi ca secund în urma cu trei ani la FC Argeş, tot în eşalonul secund, în plus am avut un an în care am fost principal la Liga a III-a la SCM Piteşti. Sunt obişnuit cu munca de antrenor. Unii au spus că nu am experienţă dar nu a fost ceva care să mă sperie, ştiam exact ce este de făcut.

 

– Din ce ai văzut în teren, îţi pare rău că te-ai retras din fotbalul de performanţă?
Am luat decizia de retragere de două ani, a fost una definitivă şi nu pot să spun că îmi pare rău. Am luat acea decizie în momentul în care am început să antrenez ca principal la SCM Piteşti, în sezonul 2014-2015.

 

– O să continui să joci din plăcere în campionatele organizate de AJF?
M-am simţit foarte bine la Călimăneşti, o parte din sufletul meu este acolo, e normal să fie aşa, acolo am o parte din familie, mulţi prieteni. A fost normal să îi ajut când am putut. Pe viitor nu ştiu cum o să fie, depinde de mulţi factori.
– Eşti mulţumit de ceea ce ai realizat la CSM?
În mare măsură sunt mulţumit pentru că am început munca în timpul campionatului. Am schimbat sistemul de joc, a fost o perioadă normală în care a trebuit să mă adaptez la noul colectiv, colectivul să se adapteze la cerinţele mele. Fotbaliştii au fost foarte receptivi şi pot spune că lucrurile au mers bine spre foarte bine. Au fost şi sincope, venite după jocuri bune făcute de noi, au fost jocuri pe care nu meritam să le pierdem.
– Care să fie cele mai bune evoluţii ale CSM-ului din play-off?
M-am bucurat la finalul fiecărui joc în care am reuşit să înscriem şi să nu primim gol. Am făcut ambele faze bine la acele meciuri. Am pierdut partide pe tranziţie negativă de asta spun că meciurile bune au fost victoriile fără gol primit.

 

– Una peste alta CSM a avut un lot care merita să ajungă în play-off?
Eu zic că da dar în momentul în care am început munca am găsit o echipă picată din punct de vedere mental şi a fost destul de dificil să îi aduc din nou la o mentalitate de învingători şi să le trasez un nou obiectiv, acela de a ocupa locul 7. Obiectivul a fost îndeplinit, ceea ce dovedeşte că nu ne-am descurcat rău.
– Ţi-a fost teamă că echipa poate termina pe loc de baraj sau chiar pe un loc care o ducea direct în Liga a III-a?
Nu a fost vorba de teamă dar au fost momente în care puteam avea surprize dacă nu eram atenţi. Am avut încredere în ce am lucrat şi în calitatea jucătorilor. Nu se putea ca fotbaliştii care în prima parte a sezonului au dus echipa pe primele locuri ale clasamentului să se echimbe total în final de campionat. Au fost, însă, anumiţi factori care nu ne-au ajutat. Vorbesc de deziluzia ratării accederii în play-off, de accidentări, de suspendări, de acea perioadă de varicelă care ne-a scos din circuit patru fotbalişti. Ne-am descurcat bine şi am scos-o la capăt, Vâlcea nu avea echipă care să ajungă la baraj sau să retrogradeze direct.
– Ai jucat o perioadă în Liga a II-a. Cum a fost valoarea acestui campionat în comparaţie cu altele din trecut?
Au fost şi echipe bune, cu jucători buni. E important ca lor să le creezi o stabilitate din toate punctele de vedere. La Vâlcea există această stabilitate şi cred că se poate forma un grup de jucători valoroşi cu care să încercăm să facem performanţă.
– Cum ar trebui să arate noul sezon, cu o serie, două sau trei?
Impactul unei singure serii este mult prea puternic pentru ceea ce oferă fotbalul românesc, eu aşa cred. Mă refer aici la cheltuielile care survin în primul rând ca urmare a organizării într-o singură serie dar ca şi sistem cred că ar fi foarte interesant, mai ales că este apropiat de cel italian şi de alte campionate foarte puternice.
– Adi, unde poate ajunge România la turneul final al Campionatului Eurpopean?
Îmi doresc să ajungă cât mai sus dar e clar că avem un început greu spre foarte greu, împotriva Franţei, naţională care poate face, fără probleme, trei echipe de valoare apropiată. Cu o organizare bună şi cu o motivaţie mult mai mare decât cea dovedită de fotbalişti în ultima perioadă, se pot câştiga următoarele meciuri şi se poate trece de grupe. Mă gândesc la fotbaliştii tineri care au posibilitatea să îşi dovedească valoarea, e normal ca ei să spere să fie văzuţi şi să prindă contracte bune în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *