Primarul din Băbeni şi-a văzut moartea cu ochii la inundaţiile de noaptea trecută: Ion Bîzîc a rămas izolat în mijlocul apelor

Primarul Ion Bîzâc şi alte cinci persoane şi-au văzut moartea cu ochii noaptea trecută, după ce au rămas izolaţi timp de şase ore în mijlocul apelor.

Precipitaţiile abundente de noaptea trecută au făcut prăpăd în Băbeni, nu mai puţin de 150 de oameni fiind evacuaţi de jandarmi şi pompieri din calea apelor. Din cauza debitului mare, Bistriţa nu s-a mai vărsat în Olt, ci în pârâul Sâmnic, iar digurile de protecţie au cedat. Viitura a măturat în cale hectare întregi de culturi agricole şi gospodăriile celor 50 de familii care locuiesc pe strada Râioasa. Printre cei care au trăit clipe de coşmar noaptea trecută s-a numărat şi primarul încă în funcţie Ion Bîzâc, precum şi câţiva funcţionari din Băbeni şi directori din cadrul ABA Olt, care au fost surprinşi de viitură în timp ce încercau să repare spărtura dintr-un dig. Timp de şase ore, salvatorii (n.r. pompieri şi salvamontişti) au încercat în zadar să ajungă la persoanele izolate.

„A trecut apa peste digul de pe marginea rîului Bistriţa, apoi s-a rupt un dig pe Stăncălău, iar în aval de locul unde aflam noi s-a creat un lac. Cu cât trecea timpul, cu atât dispărea pământul din jurul nostru. A fost o problemă de viaţă şi de moarte, n-am putut decât să asistăm neputincioşi cum încearcă cei de la  ISU şi Salvamont să ajungă la noi.  S-a pus inclusiv problema să vină în ajutorul nostru un elicopter SMURD dar, fiind noapte, ni s-a spus că elicopterul nu poate să decoleze, să mai aşteptăm.  Dumnezeu a fost cu noi şi ne-a ajutat să scăpăm cu viaţă! Am stat până la ora 6.00 pe aceea moviliţă, până când s-au retras apele”, a declarat primarul Ion Bîzâc.

În timp ce primarul Ion Bîzâc şi-a văzut moartea cu ochii, 150 de localnici de pe strada Râioasa au fost evacuaţi de jandarmi şi pompieri din calea viiturii. Oamenii au ajuns în culmea disperării, mai ales că sunt inundaţi ori de câte ori plouă abundent,  şi acuză autorităţile că nu au luat nicio măsură pentru întărirea digurilor de protecţie şi regularizarea râului Bistriţa.

 

Irina Rîpan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *