Curtea Constituțională a României a decis: Abuzul în serviciu, parţial NECONSTITUŢIONAL. Explicațiile președintelui CCR, pentru decizia privind abuzul în serviciu

Judecătorii Curții Constituționale dau o veste proastă pentru penali. Aceștia au avut de judecat articolelel din Codul Penal care condamnă abuzul în serviciu, dar au precizat că aceste articole sunt doar parţial neconstituționalitate.

Judecătorii CCR au avut de judecat excepţia de neconstituționalitate a disp. art.246 din Codul penal din 1969, ale art.297 alin.(1) din Codul penal în vigoare, precum și ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Preşedintele CCR a explicat că se înlocuieşte doar sintagma „în mod defectuos”, cu sintagma ”prin încălcarea legii”. Decizia se aplică doar pentru viitor.

Restul sesizărilor ajunse la CCR, pe alte articole au fost respinse de judecătorii Curții Constituționale.

Ce se modifică, de fapt?

”(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, spune articolul 297 din Codul Penal.

În loc de sintagma ”îndeplinește în mod defectuos” va fi citit ”îndeplinește prin încălcarea legii”.

Președintele interimar al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a explicat că în urma deliberărilor s-a luat decizia, cu unanimitate de voturi, ca dintre sesizările privind abuzul în serviciu să fie admisă doar parțial una dintre ele.

Este vorba despre sesizarea care acuza sintagmele folosite în articolul 297 din Codul Penal. Astfel, în loc de sintagma ”îndeplinește în mod defectuos” articoul din Codul Penal va fi citit ”îndeplinește prin încălcarea legii”.

sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *