Raport BNR: ieşirea UK din UE înseamnă slăbirea proiectului european pentru țara noastră. Care sunt efectele BREXIT-ului în România

Dezvoltarea economică a României va fi afectată serios dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, atrage atenţia Banca Naţională. Atenționarea vine doar cu câteva ore înainte de referendumul privind rămânerea în Uniunea Europeană sau părăsirea ei.
Britanicii vor decide joi dacă rămân sau nu în UE. O posibilă ieşire a Marii Britanii din UE poate avea consecinţe economice şi sociale relativ însemnate asupra statelor membre şi indirect, asupra României.

Care sunt efectele asupra economiei

Efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate: în cadrul sistemului bancar românesc nu sunt prezente instituţii de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu acţionariat britanic joacă un rol redus în economie. De asemenea, către piaţa britanică sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri şi servicii, iar Marea Britanie deţinea 2,5% din investiţiile străine directe, se arăta într-un raport al BNR, scrie Hotnews.

Începând cu luna decembrie a anului 2015, lira sterlină s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi faţă de dolarul SUA. În contextul menţinerii incertitudinilor referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE, cel mai probabil moneda americană va fi considerată o monedă de refugiu (safe-haven).

Pe fondul incertitudinilor externe, trebuie evitate riscurile suplimentare interne derivate din politici prociclice sau dintr-un cadru legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, se mai arăta în raport.

Într-o prezentare cu titlul „Implicaţiile negocierilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, susţinută într-o recentă şedinţa a Comitetului de pregătire a trecerii la euro, Valentin Lazea-economistul şef al lui Isărescu şi Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, au pus pe masa următorul scenariu:

Ce spune BNR despre implicaţiile pentru România

În cazul în care Marea Britanie alege să rămână în UE, asistăm la o împărţire a Uniunii în două niveluri/zone: un nivel interior, care va continua armonizarea, mergând până la uniunea fiscală şi politică, respectiv un nivel exterior, compus din state care nu îşi propun cedarea suveranităţii, mergând chiar până la a reclama o serie de atribute care actualmente se exercita la nivelul Uniunii. Ieşirea Marii Britanii din UE ar slăbi Uniunea. Rămânerea Marii Britanii în UE în condiţiile negociate va slăbi, de asemenea, Uniunea, dar va conduce la necesitatea consolidării grupului ţărilor dedicate proiectului european (zona euro şi statele non-euro dispuse să semnalizeze o apropiere rapidă).

Raport BNR: ieşirea UK din UE înseamnă slăbirea proiectului european pentru România

Totodată, BNR mai detaliază în raport următoarele: de posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană – aceasta din urmă poate afecta România prin slăbirea proiectului european, care reprezintă o ancoră pentru dezvoltarea României. Foarte importantă pentru gestionarea adecvată a pericolelor la adresa stabilității financiare este configurarea corespunzătoare a politicii macroprudențiale.

În acest sens, a fost elaborat Cadrul de ansamblu privind strategia politicii macroprudențiale a Băncii Naționale a României, conform responsabilităților ce revin BNR ca autoritate de supraveghere sectorială. În vederea întăririi stabilității sistemului financiar, banca centrală și-a asumat, pe lângă obiectivele intermediare ale politicii macroprudențiale recomandate la nivelul UE, și alte două obiective, introduse în ianuarie 2016: creșterea sustenabilă a intermedierii financiare (situată în prezent la un nivel redus)și îmbunătățirea incluziunii financiare (dată fiind dezirabilitatea unui acces cât mai larg al populației la servicii bancare).

sursă: REALITATEA.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *